‘We gaan binnenkort beginnen met zakgeld,’ zegt een vriendin als we op het schoolplein staan na te praten. Onze zoons zijn ongeveer even oud – bijna 7 jaar – en ik denk: oeh, dat onderwerp heb ik lange tijd voor me uit geschoven. We praten een tijdje verder en als we ieder ons eigen weg gaan, zingen er nog wat vragen na. Want wanneer begin je met zakgeld?

Thuis besprak ik het met mijn vriend. Moeten we al beginnen met zakgeld? Zo ja, met hoeveel dan? Welke afspraken zullen we dan maken over wat hij met het geld mag doen? En oh jee, dan moeten we wekelijks zorgen dat we een muntje van – tja van hoeveel? – in huis hebben. Dat online shoppen en met pinpas betalen zorgt voor weinig kleingeld in huis… Al die vragen, daar moest ik iets mee. Dus dook ik in de wereld van zakgeld.

Geldproblemen voorkómen

Dat het belangrijk blijkt om je kind wegwijs te maken met geld blijkt wel uit de cijfers die ik vond. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat volwassenen die als kind niet hebben geleerd om te gaan met geld, twee keer zo vaak betaalachterstanden hebben. Financiële opvoeding is dus wel de moeite waard. Een goed begin is starten met zakgeld geven. Niet alleen heel leerzaam en belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, maar ook heel leuk om te doen samen.

Wanneer begin je met zakgeld?

Los van wanneer je daar zelf mee wilt beginnen herkennen de meeste kinderen de verschillende munten vanaf ongeveer 6 jaar. Die leeftijd zou een goed startpunt kunnen zijn om met wekelijks zakgeld te beginnen. Mits jij (en je partner) daar ook klaar voor bent en – niet onbelangrijk – je kind ook. Sommige kinderen geven nog niets om geld als ze 7 jaar zijn en andere kinderen zijn er met 5 jaar misschien al ‘aan toe’.

starten met zakgeld - kind doet muntje in spaarvarken

Van tevoren nadenken over wanneer begin je met zakgeld, hoe veel geef je en waarom je wilt starten met zakgeld is wel belangrijk. Want wat wil je je kind meegeven over geld? Wat wil je haar of hem bijbrengen over uitgeven en leren sparen? Hoeveel inbreng wil je in waar je kind het aan uit gaat geven? Mag zij of hij dat helemaal zelf bepalen of ga je daar bepaalde afspraken over maken?

Denk ook na over praktische zaken als: waar kan mijn kind het in bewaren? Als je wilt beginnen vanaf de 6de of 7de verjaardag van je kind, dan is een spaarpot en/of een portemonnee een leuk cadeau om de start van het zakgeld mee aan te kondigen.

In ons geval: We merken aan onze zoon inderdaad interesse in geld sinds hij ongeveer 6 jaar is. Hij krijgt wel eens wat geld toegestopt van familie en van ons voor in zijn spaarpot. Dat telt hij regelmatig (en onthoudt hij tot op de cent nauwkeurig) en daarmee spaart ie – uiteraard – voor speelgoed. Meestal voor spullen (Pokémonkaarten, vechtende robots, prullaria) waar wij ons geld niet aan uit willen geven.

Nu zijn zevende verjaardag in zicht is, is het wellicht tijd om hem structureel zakgeld te geven. Een nieuwe stap qua financiële opvoeding. Jeetje, wat klinkt dat gewichtig…

Hoeveel zakgeld geef je dan?

De aanleiding voor dit blog was een gesprek met een vriendin over wanneer begin je met zakgeld, maar ook belangrijk is de vraag: hoeveel geef je dan wekelijks? Daar zijn geen vastomlijnde ‘regels’ voor. Wat je geeft is afhankelijk van je eigen budget, van de normen en waarden die jullie als ouders willen meegeven en misschien is die beslissing ook afhankelijk van waar je kind het aan wil uitgeven of waar het voor wil sparen.

wanneer start je met zakgeld - geld tellen

De Nibud heeft onderzoek gedaan naar wat ouders aan zakgeld geven per leeftijd. Dat kan een heel fijne richtlijn zijn om het ons ouders wat makkelijker te maken.

Dit geven ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd als zakgeld:

  • 5 jaar: 0,50 Euro
  • 6 jaar: 1,00 tot 1,40
  • 7 jaar: 1,00 tot 2,00
  • 8 jaar: 1,00 tot 2,00
  • 9 jaar: 1,10 tot 2,00
  • 10 jaar: 2,00 tot 2,30
  • 11 jaar: 2,00 tot 2,30
  • 12 jaar: 2,30 tot 3,00

(Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018)

Een klein rondje marktonderzoek onder andere ouders kan ook helpen. Vraag eens rond in je omgeving hoe andere ouders het doen met zakgeld. Stel de vraag: Wanneer begin je met zakgeld? Hoeveel geven zij wekelijks? Bespreek het samen met je partner en overleg hoe jullie het willen aanpakken.

Als je zakgeld geeft: Maak afspraken!

Wanneer je ook start, ergens middenin het jaar of op de verjaardag van je kind, zorg dat je vooraf een duidelijk plan hebt en dat je dit vervolgens bespreekt met je kind. Maak samen afspraken over wat je kind wel en niet van het geld mag of moet kopen en maak duidelijk dat als het geld op is, het ook echt op is tot de volgende ‘uitbetaaldag’. Laat je kind weten welk vast het ontvangt en geef dat elke keer op een vaste dag en een vast tijdstip. Niet onbelangrijk: maak het vooral leuk om geld te sparen! Dus geef een leuke spaarpot of een mooie portemonnee cadeau bijvoorbeeld

Belangrijk is om je kind te laten oefenen met sparen, het te helpen plannen van grote uitgaven en op den duur ook om geld over te houden voor onverwachte kosten.

Wat doet het Nibud?

De bron van dit artikel over “Wanneer begin je met zakgeld?” is het Nibud. Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut. Ze doen onderzoek naar en geven voorlichting over de huishoudportemonnee. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen als sparen, rondkomen, lenen, kortom: geldzaken in de praktijk! Allemaal erop gericht dat je meer grip op je financiën krijgt en beter kunt omgaan met geld.

 

Voor het eerst gepubliceerd op 26 mei 2021, geüpdatet op 11 maart 2024