Als ouder heb je natuurlijk veel zorgen. Van veel zaken heb je namelijk nog geen verstand. Zeker als je je eerste kind krijgt, is namelijk alles bijna nieuw. Het is dan ook belangrijk dat je goed wordt ingelicht over zaken. Zo ook over het zindelijk worden van je peuter. Daarom hier antwoord op de 4 meest gestelde vragen. 

1: Wanneer kun je proberen om je kind zindelijk te maken?

Wanneer je baby nog heel jong is, heeft het doorgaans nog geen zin om bezig te zijn om hem of haar te helpen met zindelijk worden. Het is van belang dat je daar even mee wacht, totdat je kind kan lopen. Dit is dus tussen de leeftijd 1 en 2 jaar. Dit is de beste periode om je kind te leren om zindelijk te worden. Let wel: het ene kind zal veel sneller zindelijk worden dan het andere kind. Het is dan ook belang dat je daar rekening mee houdt. Probeer het ook niet te forceren. Als je probeert te haasten met zindelijk worden zal dit over het algemeen alleen maar averechts werken en dat is natuurlijk een nadeel. Bovendien zal dit ook niet ten goede komen aan de sfeer in huis.

2: Hoe lang kan het duren voordat je kind zindelijk is?

Dit is een zeer lastige vraag, want dit is zeer verschillend bij kinderen. Bij het ene kind kan het zo zijn dat die binnen no-time zindelijk wordt, terwijl het bij het andere kind een stuk langer kan duren. Meestal duurt het wel een paar jaar voor je kind echt over het algemeen zindelijk is. Vaak gaat het namelijk in stapjes. Zie het als een berg die beklommen moet worden. Het ene kind zal sneller de berg beklimmen dan het andere kind. Maar als er lang genoeg wordt geklommen, zal uiteindelijk elk kind de top van de berg bereiken. Zo kan het ook bij zindelijkheid worden gesteld. De één wordt het nu eenmaal een stuk eerder dan de ander, maar dat is geen enkele reden om je er ongerust over te maken. In het ergste geval heeft je kind misschien wat hulpmiddelen nodig. Dat is ook geen probleem. Want als je denkt dat echt te lang duurt, of er iets anders aan de hand is, dan is het altijd aan te raden om een huisarts in te schakelen. Deze kan je dan geruststellen of je helpen met nodige problemen.

3: Is er een verschil tussen zindelijkheid tussen jongens en meisjes

Veel mensen vragen zich af of meisjes eerder zindelijk worden dan jongens. Het is algemeen bekend dat meisjes over het algemeen iets eerder zindelijk zijn dan jongens. Maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Ook maakt het niet heel veel verschil. Natuurlijk zit er dus wel enigszins verschil in, maar dat verschil is in principe te verwaarlozen. Om die reden is het dan ook verstandig om daar niet veel op te focussen. Het belangrijkste is dat ze op een goede manier zindelijk worden en het juiste stappenplan worden. Het is niet een of ander wedstrijdje van wie het eerst zindelijk is. Zo werkt het natuurlijk niet in de wereld.

4: kan er een terugval in zindelijkheid zijn?

Ja, dit is mogelijk. Het kan zo zijn dat je helemaal blij bent als je kind zindelijk is, maar dat deze een tijdje later plots weer in bed plast. Wanneer dat gebeurt, is dat natuurlijk erg jammer. Maar in principe is er niet gelijk een reden tot paniek. Er kan weliswaar een terugval opdoemen, maar vaak wordt deze wel gekenmerkt door een zeer directe oorzaak. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind problemen ondervindt met betrekking tot zijn thuissituatie. Een goede thuissituatie is belangrijk voor een kind. Maar het kan ook zijn dat je kind het erg spannend vindt om bijvoorbeeld naar een andere school te gaan. Ook zoiets kan ervoor zorgen dat je kind heel erg nerveus wordt. Wat het ook mag zijn, zorg er altijd voor dat je kind zich op zijn gemak voelt.

Mocht de terugval in de zindelijkheid geen duidelijke oorzaak hebben, dan kan er ook iets anders aan de hand zijn. Misschien heeft je kind bijvoorbeeld wel problemen met zijn blaas. In dergelijke gevallen is het verstandig om naar de huisarts te zijn. Die kan dat onderzoeken en eventuele problemen aanwijzen. Zo weet je zeker dat alles goed in orde is. En als er een probleem is kan dat dan gemakkelijk verholpen worden.