Wil je beginnen met het zindelijk maken van je peuter? Dan heb je vast wat aan deze 5 tips!

1. Begin in de lente/zomer

Wil je beginnen met het zindelijk maken van je peuter? Dan is het een goed idee om daarmee te beginnen in de lente en zomermaanden. Op warme dagen kan je peuter dan lekker in zijn of haar blootje in de tuin spelen, met een potje binnen handbereik. Herrinner je kind er telkens aan, als je moet plassen, dan ga je op het potje. Plast je kindje onverhoopt toch ter plekke, zet hem of haar dan snel op het potje zodat je kind door krijgt wat de bedoeling is. Door je kindje in zijn of haar blootje rond te laten lopen thuis, merkt je kindje bij een ongelukje meteen dat het niet zo fijn is om het zomaar te laten lopen. Ze gaan het wellicht vies vinden, en zullen eerder geneigd zijn om gebruik te maken van het potje, dan wanneer ze een fijne droge luier om hebben.

2. Laat je kind het potje uitkiezen

Betrek je kind van begin af aan bij het proces van zindelijk maken, door hem of haar een potje uit te laten kiezen. Zorg hiermee dat het iets speciaals voor ze wordt, laat ze weten dat ze al zo groot zijn, dat ze een potje mogen uitkiezen. Want grote kindjes doen hun behoefte op het potje, dus jouw kindje kan dat nu ook leren! Als je kindje dan een potje uitkiest voelt hij of zij zich betrokken en voelt het bijna als een cadeautje, waar je kindje graag gebruik van maakt.

3. Spelenderwijs beginnen

In het begin hoef je nog niet veel te verwachten, kindjes doen de eerste tijd meestal niets op een potje. Dit is niet erg, ga er spelenderwijs mee om door bijvoorbeeld met knuffels te spelen. Zet de lievelings knuffel van je kindje op het potje en speel alsof die een plasje doet, hierdoor zal je kindje het ook willen proberen. Gaat je kindje op het potje zitten, moedig dat dan ook zeker aan. Goed zo! Ga je een plasje doen? Zelfs als hij of zij nog niets doet, dat komt vanzelf.

4. Niet forceren, laat het op zijn beloop

Het begin kan met zindelijk maken heel langzaam gaan. Hier kan je kindje niks aan doen, vaak heeft het ook te maken met het voelen van aandrang. Peuters voelen nog niet altijd op tijd aandrang om te plassen of poepen, of ze beseffen nog niet wat ze voelen. Er is geen vastgestelde leeftijd waarop je kind ineens de aandrang voelt. Word dus nooit boos als het je kindje nog niet lukt, of als hij of zij het onverhoopt toch in hun broek doen, of ter plekke als ze in hun blootje rond lopen. Ze moeten simpelweg nog leren hoe die aandrang voelt en wat ze ermee moeten doen. Dit gaat vanzelf, het ene kind doet er meer dan een jaar over, terwijl het andere kind in 1 zomer zindelijk is. Kijk naar je eigen kind en de vooruitgang die hij of zij stap voor stap maakt, dat is het enige wat telt.

5. Belonen met stickers

Als je kindje eenmaal een plasje op het potje heeft gedaan, krijgt hij of zij natuurlijk applaus en een lading aan complimentjes. Vervolgens kan je je kindje elke keer gaan belonen met stickers. Zo kan je je kindje bij elk plasje 1 sticker laten kiezen, en iedere keer dat er wordt gepoept komen er 2 stickers bij. Je kan je kindje de stickers bijvoorbeeld op een mooie zindelijkheids poster laten plakken, of je laat je kind er zijn of haar potje mee versieren. Als het maar duidelijk in het zicht is, je kindje zal zich trots voelen en graag nog meer stickers verdienen!

Hou het vooral leuk, het is een proces

Je peuter zal de eerste tijd nog vooral een luier dragen, maar voor je het weet is hij of zij zindelijk. Door het leuk te houden zal je kindje met plezier op het potje gaan. Neem hem of haar ongelukjes nooit kwalijk, maar laat weten dat ongelukjes kunnen gebeuren en dat je weet dat hij of zij het op het potje kan. Onderbouw dus vooral het zelfvertrouwen van je kind en maak de tijd van zindelijk worden een leuke tijd!