Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het leven als moeder is soms een waar feest. Je geniet van al het moois dat je met je kind beleeft. De eerste keer dat je kind zijn eerste stapjes zet. De eerste keer dat je kind zijn eerste woordjes zegt. De eerste keer dat je kind naar school gaat, en ga zo maar door. Als moeder zit je op de eerste rij en kun je alles van dichtbij meemaken. Bovendien zorgt dit er ook voor dat je als moeder zelf ook een andere visie op de wereld krijgt. Veel moeders zeggen ook dat ze de wereld heel anders zijn gaan bekijken sinds de geboorte van het kind. En daar valt natuurlijk wel iets voor te zeggen. Je komt ineens in een hele andere leefwereld terecht. Dit zorgt er dan ook voor dat je anders naar de wereld gaat kijken. Je perspectief wordt verbreed.
Maar kinderen hebben heeft ook zo zijn nadelen. Kinderen zijn namelijk zeer recht voor hun raap en kunnen bij vlagen ook heel vervelend zijn. Dit zorgt ervoor dat ze niet altijd even gezellig zijn en dat je de nodige stress kan hebben. Een ander probleem is de zindelijkheid. De eerste levensjaren zijn kinderen doorgaans nog niet zindelijk en dat kan heel veel gedoe zijn. Maar ook naarmate kinderen iets ouder worden, kan het nog zo zijn dat ze niet geheel zindelijk zijn. Vaak zijn ze dan wel overdag zindelijk, maar niet s' nachts en plassen ze bijvoorbeeld in hun bed. Dat is natuurlijk niet leuk, want het is belangrijk dat kinderen aanleren om niet in hun bed te plassen. Anders kunnen ze namelijk ook gepest worden en dat is het ergste wat je als moeder kan overkomen. Dat je kind gepest wordt. Zoiets wil je namelijk niet zien of meemaken. Als je kind nog in bed plast zijn er een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat dit minder snel zal gebeuren. Die tips zullen in dit artikel worden behandeld. De vraag: “Hoe wordt je kind 's nachts zindelijk?” zal dus ook worden beantwoord.
Tip 1: Blijf altijd rustig
Een van de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden als ouder van een kind die in bed plast is het volgende: probeer nooit boos te worden. Het is heel belangrijk dat je niet boos wordt. Bed plassen kan namelijk ook voortkomen uit angst en vaak doet een kind het niet expres. En waarom zou je boos worden omdat iemand iets doet waar hij of zij niks aan kan doen. Dat is natuurlijk stompzinnig en slaat nergens op. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je relatie in de toekomst met je kind ook wordt verslechterd dan. Als je vaak boos wordt als je kind in bed plast, kan dit er namelijk voor zorgen dat hij of zij een weerzin tegen je gaat krijgen. Daarnaast kun je er dan later ook als ouder zelf spijt van krijgen. Probeer daarom altijd rustig te blijven als je kind in bed heeft geplast. Tenzij hij of zij natuurlijk expres het hele bed nat plast. In dat geval is het namelijk wel belangrijk om op te treden. Je moet natuurlijk niet over je heen laten lopen als ouder. Maar als het niet expres is, probeer dan altijd rustig te blijven. Dit zal namelijk altijd in je voordeel werken als ouder en dat is natuurlijk mooi meegenomen in de verdere toekomst.
Tip 2: Positief belonen
In plaats van het geven van negatieve aandacht, is het daarentegen van belang om positieve aandacht te geven. Het is namelijk algemeen bekend dat positieve aandacht geven een stuk beter werkt dan negatieve aandacht geven. Dit is niet alleen bij kinderen zo, maar ook bij volwassenen. Als je bijvoorbeeld ergens op een kantoor werkt, dan zal het namelijk snel zo zijn dat je weerzin tegen het werk krijgt als men je altijd op je fouten wijst. Dat is namelijk zeer nadelig en op die manier ga je ook een zekere haat jegens die persoon creëren. Vooral als daar dan tegenover staat dat die persoon geen aandacht heeft voor de positieve zaken. Dat is natuurlijk zeer jammer. En als je op kantoor werkt en je krijgt vaak positieve aandacht, dan zal je daar zeer vrolijk van worden. Dat is dan ook hartstikke mooi natuurlijk. Want wie wil nou geen positieve aandacht? Je zult je dan een stuk beter in je vel voelen zitten en dat is natuurlijk een groot voordeel te noemen. Dit is dus ook zo bij kinderen. Focus je niet op de keren dat je kind wel in zijn bed heeft geplast, maar focus je daarentegen op de momenten dat je kind niet in zijn bed heeft geplast. Zeg dan: “Goed gedaan!” Of beloon hem of haar op een andere wijze. Op die manier zal het er sneller voor zorgen dat je kind minder snel in het bed zal plassen.
Tip 3: Geen cola of thee voor het slapen
Het is natuurlijk belangrijk dat je kind goed drinkt. Dat is ook belangrijk en veel drinken moet gestimuleerd worden. Ook is het niet per se erg om je kind te laten drinken voordat hij of zij naar bed gaat. Maar het is wel belangrijk om op te letten wat je je kind laat drinken. Er zijn namelijk bepaalde dranken die bedplassen in de hand kunnen werken. Dit is bijvoorbeeld zo met cola. Hier zit namelijk cafeïne in en cafeïne kan ervoor zorgen dat je kind sneller moet plassen. Zeker als je je kind leert zindelijk te zijn, kan dit dus minder bevorderlijk werken. Als je je kind dus af en toe cola geeft, is het verstandiger om dit in de middag te geven en niet in de avond. Niet alleen met cola is dit het geval, maar ook met thee. Daar zitten ook stofjes in die het plassen kunnen bevorderen. Het is dus beter om je kind in de avond wat anders te laten drinken. Op die manier weet je zeker dat het daar niet aan ligt als je kind in bed plast.
Tip 4: hou het geheim
Een kind die in zijn bed plast heeft wel enige schaamte. Het is namelijk niet iets wat ieder kind per se leuk vindt om te doen. Zoals al eerder aangegeven doen de meeste kinderen het namelijk niet expres. Het is dan ook belangrijk dat je het als ouder niet aan de grote klok gaat hangen. Het is niet noodzakelijk om vrienden of familie hieromtrent te verwittigen. Ook al zeg je tegen die mensen dat ze het niet mogen doorvertellen, is dat toch iets wat over het algemeen vaak voorkomt. Een geheim, geheim houden lukt bijna niet als je het met meer mensen deelt. Zorg er daarom altijd voor dat je dit op een discrete manier brengt. Vertel het enkel aan je kind en bespreek de situatie enkel met hem of haar. Dat is namelijk een stuk beter en zal ervoor zorgen dat de relatie tussen jullie ook een stuk beter blijft.
Tip 5: zorg voor een goede slaapritme
Iets wat veel wordt vergeten bij bedplassen is het belang van een goed slaapritme. Een goede slaapritme bij een kind is belangrijk. Niet alleen met betrekking tot bed plassen, maar ook in het algemeen. Een goed ritme is namelijk gezonder voor je lichaam. Het zal ervoor zorgen dat je lichaam gewend raakt aan regelmatige nachtrust en dat is belangrijk voor je lichaam. Bovendien zorgt een goed ritme voor een goed humeur en goede regelmaat. En ook dat gegeven mag niet onderschat worden. Een goed ritme is gemakkelijk te bewerkstelligen door een kind altijd op dezelfde tijd naar bed te laten aan. Natuurlijk hoeft dit niet op de minuut nauwkeurig, maar wel ongeveer eenzelfde tijdsindicatie. Dit zorgt er ook voor dat een kind regelmatiger zal plassen. Dit heeft natuurlijk zo zijn voordelen, want dit zorgt ervoor dat de blaas ook gewend raakt aan het slaapritme.
Tip 6: gebruik elektronica
Tegenwoordig zijn er ook zekere plaswekkers in de omloop. De wekker staat verbonden met de broek. En wanneer je kind moet plassen, zal dit ervoor zorgen dat de wekker afgaat. Dit kan er dan voor zorgen dat de schade beperkt blijft. Let wel: vaak zorgt dit er alleen maar voor dat het gevolg wordt opgelost, maar niet de oorzaak. Het gevolg is namelijk een nat dekbedovertrek en die kan met een dergelijke wekker voorkomen worden. Maar met zo'n wekker is het wel een stuk moeilijker om de oorzaak van het probleem weg te nemen. Dus als je dat wilt, is het misschien niet zo handig om een wekker te gebruiken. Mocht het plassen echt aanhouden, dan is het ook nog mogelijk om naar de dokter te gaan. Die kan wellicht de oorzaak achterhalen en eventueel iets voorschrijven.