Heb je een chronische ziekte, dan is dat natuurlijk erg vervelend. Het nadeel van een chronische ziekte is namelijk dat het in de regel niet kan genezen. Maar chronische ziektes zijn er ook in meerdere gradaties. Enerzijds heb je chronische ziektes die makkelijk te behappen zijn. Je moet dan enkele medicijnen en dergelijke nemen, maar je levensverwachting en dergelijke worden er niet minder op. Maar daarnaast heb je ook chronische ziektes die een grote invloed hebben op het levensgeluk.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet meer mobiel bent en altijd afhankelijk van anderen. Maar ook andere zaken kunnen er mis zijn. Veel mensen die een chronische ziekte hebben vragen zich af of dit effect heeft op de zwangerschap. In dit artikel zal daar meer informatie over worden gegeven. Let wel: dit artikel is slechts ter informatievoorziening. Wij zijn geen medische experts. Wanneer je een chronische ziekte hebt, bespreek dit van te voren dan ook altijd met je huisarts of een andere medische specialist. Deze hebben meer zicht op individuele situaties.

Afhankelijk van de chronische ziekte

Laten we allereerst bij het positieve nieuws beginnen. In de regel kun je meestal wel zwanger worden wanneer je last hebt van een chronische ziektes. Maar er zijn een aantal gevallen waardoor dit wel lastiger kan worden, of zelfs gevaar teweeg kan brengen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met bepaalde medicijnen die je inneemt. Mensen met chronische ziektes zijn vaak afhankelijk van medicijnen. Sommige medicijnen kunnen een negatief effect op de zwangerschap hebben. Lees hieronder verder welke medicijnen dit allemaal zijn.

Medicijnen en het effect op je kind

Allereerst is het belangrijk om te beseffen waarom sommige medicijnen gevaarlijk zijn voor je kind. Hoe gaat de zwangerschap in zijn werking? In principe is dit redelijk makkelijk uit te leggen. Je weet ongetwijfeld wel dat vrouwen die zwanger zijn meer voeding tot zich nemen. Dit komt omdat ze ook de baby moet voeden. Via de moederkoek en navelstreng gaan deze goede voedingsstoffen bij je kind naar binnen. Dit zorgt ervoor dat je kind groeit en zich op een gezonde manier gaat ontwikkelen. Het nadeel is echter dat dus ook negatieve stoffen bij de baby kunnen komen. Daarom moet je tijdens de zwangerschap ook goed oppassen bij je voeding. Heb je een chronische ziekte? In veel gevallen gebruik je dan dagelijks medicijnen. Laat je dan van te voren ook altijd voorlichten of deze medicijnen niet gevaarlijk zijn voor je kind. Een medisch specialist kan je hier een helder en duidelijk antwoord op geven, zodat je je geen zorgen hoeft te maken. Er zijn twee medicijnen die niet bij je baby terecht komen. Deze zullen even kort worden behandeld.

Insuline bij chronische ziekte diabetes

Insuline is een stofje dat wordt geïnjecteerd via een insulinespuit. Bij meerdere chronische ziektes wordt dit gebruikt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je lichaam geen insuline aanmaakt. De grondslag hiervan kan een chronische ziekte zijn. In die gevallen moet er dus insuline in je lichaam gespoten worden. Insuline wordt vaak gebruikt bij de chronische ziekte diabetes. Door diabetes gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Dit heeft als resultaat dat je problemen kan krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met lopen, maar velen worden ook zeer duizelig. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om insuline te spuiten. Dit verlaagt namelijk de bloedsuikerspiegel waardoor je je weer beter voelt. Heb je dus deze chronische ziekte en gebruik je alleen insuline? In dat geval hoef je je in de regel geen zorgen te maken. Dit heeft meestal namelijk geen effect op de gezondheid van je kind. Maar wil je dit echt zeker weten, dan is het altijd verstandig om te gaan informeren bij een medisch specialist.

Heparine bij chronische ziekte

Ook Heparine heeft in de regel geen schadelijk effect op je kind. Heparine wordt gebruikt om bloedstolsels tegen te gaan. Bij sommige mensen kan het namelijk zo zijn dat ze snel last hebben van bloedstolsels. Vaak ligt hier ook een ziekte aan ten grondslag. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die last hebben van trombose of longembolie. Hoe dit allemaal werkt is aardig ingewikkeld. Voor meer informatie daaromtrent kun je altijd contact opnemen met een medisch specialist. Die kan je er meer over vertellen.

Categorieën medicijnen bij chronische ziektes

Bij medicijngebruik bij een chronische ziekte worden de risico’s in principe onderverdeeld in vier verschillende soorten categorieën. Deze categorieën hebben betrekking op de eventuele risico’s voor het kind. Hieronder zullen deze categorieën verder worden uitgediept, zodat je een handig overzicht hebt over de risico’s van de verschillende medicijnen.

Categorie A

In categorie A worden alle medicijnen opgenomen die geen bewezen schadelijke effecten hebben op een ongeboren kind. Dit zijn onschuldige medicijnen die door veel vrouwen zijn gebruikt, maar die nooit een schadelijk effect hebben gehad op een ongeboren kind. In het algemeen kan gesteld worden dat de medicijnen uit deze categorie als veilig worden beschouwd. Mocht je dus een chronische ziekte hebben en medicijnen uit categorie A gebruiken, dan is dat geen enkel probleem. Maar hoe weet je nu welke medicijnen onder categorie A vallen? In principe kun je dit gewoon navragen bij een apotheker of een huisarts. Zij weten precies wat in categorie A valt.

Categorie B

Medicijnen uit categorie B hebben nog niet echt veel bewezen schadelijke effecten op het ongeboren kind. Er is echter een verschil met medicijnen uit categorie A. Het is namelijk zo dat het niet uit te sluiten is dat er mogelijke risico’s zijn bij categorie B-medicijnen. Bij categorie A-medicijnen is dat wel het geval. Dit maakt dus al een groot verschil. Zijn deze medicijnen niet noodzakelijk? Dan is het verstandig om toch een medicijn uit categorie A te gebruiken. Misschien volstaat die ook wel voor je specifieke chronische ziekte.

Categorie C

Categorie C is een ingewikkelde categorie, omdat er bewezen schadelijke effecten zijn, maar deze medicijnen in sommige gevallen toch gebruikt moeten/kunnen worden bij chronische ziektes. Dit is bijvoorbeeld het geval bijn mensen die chronisch epilepsie hebben. Deze aandoening kan ervoor zorgen dat er zuurstoftekort optreedt bij het ongeboren kind. Dit is zeer gevaarlijk. In die gevallen kan anti-epileptica toch voorgeschreven worden, ook al is dit ook niet zonder risico’s. In dergelijke situaties is het namelijk belangrijk om na te gaan wat risicovoller is. Wat is wijsheid? Zulke situaties moet je overigens nooit zelf uitvogelen. Het is van groot belang dat er een medisch specialist is die dit voor je uitzoekt. Deze gaat de risico’s nalopen. In de meeste gevallen worden medicijnen in categorie C dus niet aangeraden, maar met uitzonderingen dus wel.

Categorie D

Medicijnen uit categorie D hebben een bewezen effect op de groei van je ongeboren kind. Het is dus ook ten strengste af te raden om deze medicijnen te gebruiken tijdens de zwangerschap. Zelfs in lastige situaties kan het zo zijn dat deze medicijnen niet gebruikt kunnen worden. Er zijn namelijk te grote risico’s aan verbonden.

Welke medicijnen niet gebruiken bij chronische ziekte?

Welke medicijnen moet je nu echt niet gebruiken bij een chronische ziekte? Er zijn er natuurlijk heel veel, maar hieronder een lijstje van medicijnen die ten strengste af te raden zijn.

Isotretinoïne

Isotretinoïne is zeer slecht voor je ongeboren kind. Het kan er namelijk in resulteren dat er afwijkingen of misvormingen ontstaan. Isotretinoïne wordt soms gebruikt bij bepaalde chronische aandoeningen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan acne na de pubertijd. Sommige mensen hebben hele hardnekkige acne, ook nog op volwassen leeftijd. In die gevallen is Isotretinoïne heel effectief om dit probleem te verhelpen. Maar als je zwanger bent, is het dus totaal niet aan te raden om dit product te gebruiken voor de chronische aandoening acne. Het is bovendien ook niet noodzakelijk, aangezien acne niet levensbedreigend is. Je kunt het dus altijd nog gebruiken nadat je kind is geboren.

Vaatvernauwende middelen

Ook vaatvernauwende middelen kunnen worden voorgeschreven bij verschillende chronische ziektes. Deze zijn ook zeer schadelijk voor de ongeboren baby. Dit kan namelijk het risico op een miskraam of doodgeboren kind verhogen.

Antidepressiva

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid dat je chronisch depressief bent. In die gevallen wordt er nog wel eens antidepressiva voorgeschreven. Er zijn veel vormen antidepressiva en veel daarvan hebben bewezen schadelijke effecten op de gezondheid van een ongeboren kind. Het is dan ook zeer aan te raden om geen antidepressiva te gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Probeer daar dan dus ook altijd rekening mee te houden. Je kunt hiervoor natuurlijk ook adviezen vragen aan je huisarts. Die weet daar meer over te vertellen.