Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als het niet lukt op een natuurlijke manier zwanger te worden, kun je ervoor kiezen om een IVF te ondergaan. Als je ervoor kiest deze behandeling te ondergaan om toch zwanger te worden, ben je zeker niet de enige. Ongeveer 2 procent van de baby’s in Nederland wordt namelijk geboren na deze behandeling.
Wat is een IVF behandeling?
IVF wordt ook wel Vitro Fertilisatie genoemd. Het word ‘Vitro’ staat voor ‘in een glaasje’. Het woord ‘Fertilisatie’ betekent ‘bevruchting’. Onderga je deze behandeling om zwanger te worden, dan vindt de bevruchting van de eicel door de mannelijke spermacel kunstmatig plaats. De bevruchte eicel wordt vervolgens in de baarmoeder geplaatst.
De behandeling wordt ook wel een reageerbuisbevruchting genoemd. Dit komt omdat de daadwerkelijke bevruchting kunstmatig gebeurt, in een reageerbuisje. Het lukt niet iedereen om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Als je een tijdje geprobeerd hebt op een natuurlijke manier zwanger te worden en dit niet lukt, kan het ziekenhuis je een handje helpen. Door de bevruchting kunstmatig te regelen en de bevruchte eicel terug in de baarmoeder te plaatsen, is het alsnog mogelijk om zwanger te worden.
Wanneer is IVF vruchtbaarheidsbehandeling een optie
Je kunt de IVF behandeling ondergaan als je slecht functionerende eileiders of eierstokken hebt, maar ook als de eileiders of eierstokken verwijderd zijn. Ook is het mogelijk de behandeling te ondergaan bij endometriose en diverse hormonale stoornissen.
Sommige mensen kunnen niet op natuurlijke wijze zwanger worden, zonder dat hier een duidelijk aanwijsbare reden voor is. Deze vrouwen hebben bijvoorbeeld geen problemen met de eileiders, de eierstokken of de hormonen, maar toch lukt het niet om zwanger te worden. Ook als er geen duidelijk aanwijsbare reden is dat je niet zwanger kunt worden, kun je deze behandeling ondergaan. Wel is het belangrijk dat je de behandeling niet direct kunt ondergaan. Als je pas een maandje probeert zwanger te worden en het nog niet gelukt is, kom je nog niet in aanmerking voor deze behandeling.
Let op: je mag deze behandeling niet ondergaan als je ouder bent dan 42 jaar. Voor deze vruchtbaarheidsbehandeling geldt er namelijk een leeftijdslimiet. Dit is niet voor niets, maar omdat de risico’s van een zwangerschap groter worden als je ouder wordt.
Hoe gaat het in zijn werk?
Het proces van IVF bestaat uit diverse stappen. Deze worden hieronder kort beschreven.
Stap 1: de behandeling met hormonen
In een normale menstruatiecyclus rijpt er iedere keer één eicel. Om de IVF te laten slagen, heb je eigenlijk meer eicellen nodig. Daarom start je de behandeling altijd met het toedienen hormonen die de eierstokken stimuleren. Door deze hormonen te gebruiken, rijpen er meer eicellen dan normaal. Dit zijn er ongeveer 5 tot 10 per behandeling. Eén van deze eicellen wordt vervolgens gebruikt om kunstmatig te bevruchten.
Door middel van een vaginale echo, kan de IVF expert zien wanneer je eicellen rijp zijn. Als de eicellen inderdaad rijp zijn, ga je naar de volgende stap van de behandeling. Dit betreft de punctie van de rijpe eicellen.
Stap 2: de punctie
Als de eicellen volledig rijp zijn, worden ze uit je lichaam gehaald. Hier voert de specialist een punctie voor uit. Bij een punctie wordt er een holle naald in de vaginawand gestoken. Met deze naald worden de gerijpte eicellen weggezogen.
Omdat een punctie pijnlijk kan zijn, kun je hiervoor een verdoving krijgen. Je mag zelf kiezen of je wel of niet verdoofd wil worden voor de punctie.
Stap 3: de bevruchting
Als de eicellen uit het lichaam zijn, kunnen ze bevrucht worden. Om dit mogelijk te maken, levert de man zaadcellen. De goede zaadcellen worden geselecteerd en ervolgens met de eicel samengebracht. Als de eicel en de spermacel met elkaar versmelten, is er sprake van een succesvolle bevruchting. Lukt dit niet, dan begint het proces van de behandeling weer opnieuw.
Stap 4: de embryo terugplaatsen
De laatste stap van de behandeling bestaat uit het terugplaatsen van de embryo. Deze stap volgt enkele dagen na het bevruchten van de eicel. De embryo wordt altijd via de vagina teruggeplaatst. Dit doet geen pijn.
Als de embryo teruggeplaatst is, ben je nog niet direct zwanger. Nu moet de embryo zich namelijk nog goed innestelen. Als dit gebeurt, ben je wel zwanger. Je kunt controleren of je zwanger bent door regelmatig een zwangerschapstest te doen. Uiteraard wordt jouw voortgang ook goed gecontroleerd door de specialist die je behandelt.
Hoe groot is de kans dat ik zwanger word met deze behandeling?
Voor je start met de IVF behandeling, is het wellicht goed om te weten hoe groot de kans is dat je zwanger wordt als je deze behandeling ondergaat. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heb je na drie behandelingen ongeveer 40 tot 50 procent kans op een succesvolle zwangerschap. Dit betekent dat je na meerdere behandelingen 40 tot 50 procent kans hebt op een geboren kindje.
De kosten van de behandeling
In het basispakket worden maximaal drie IVF behandelingen vergoed. De vergoeding die je precies krijgt van je zorgverzekeraar, is afhankelijk van je leeftijd. Ben je jonger dan 38 jaar, dan wordt er twee keer één embryo teruggeplaatst. Bij de derde poging worden er twee embryo’s teruggeplaatst.
Ben je tussen de 38 en 42 jaar oud, dan worden er drie keer één of twee embryo’s teruggeplaatst. Ben je ouder dan 42, dan krijg je de behandeling niet vergoed. Ook word je in dit geval niet geholpen door het behandelcentrum, simpelweg omdat je in Nederland maximaal 42 jaar oud mag zijn voor deze behandeling.
Starten met de behandeling
Voor je officieel start met de behandeling, is het goed om te weten dat de behandeling zowel emotioneel als fysiek zwaar kan zijn. Wil je echter dolgraag een kindje en lukt het niet om op de natuurlijke manier zwanger te worden, dan kun je ervoor kiezen toch met de behandeling te starten. Dit overleg je met je gynaecoloog en uiteraard ook met je partner. Het is belangrijk dat zowel jij als je partner klaar zijn voor deze behandeling.
De behandeling start officieel als je jezelf injecteert met de hormonen die meer eicellen aanmaken. Voor je zo ver bent, heb je al wel enkele afspraken gehad met de specialist om de behandeling te bespreken.
Welke ander vruchtbaarheidsbehandeling zijn mogelijk?
Als je niet op natuurlijke wijze zwanger kunt worden, kun je er ook voor kiezen een ICSI behandeling te ondergaan. Deze behandeling lijkt op de IVF behandeling, maar toch is er een belangrijk verschil. Bij de ICSI behandeling wordt er namelijk één zaadcel in de eicel geïnjecteerd. Deze zaadcel wordt zorgvuldig geselecteerd. Bij IVF is dit niet het geval. Bij deze behandeling worden er namelijk duizenden spermacellen met de eicel samengebracht. De bevruchting van de eicel gaat wel op dezelfde manier als bij de IVF behandeling.