PCOS is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Maar liefst vijf tot tien procent van de vrouwen lijdt namelijk aan dit syndroom. Helaas kan PCOS, dat wordt veroorzaakt door een verstoorde hormoonhuishouding, dan ook de oorzaak zijn van verschillende problemen in het dagelijkse leven. Zo kan PCOS onder andere tot acne, overbeharing en stemmingsstoornissen leiden. Daarnaast hebben vrouwen met PCOS een onregelmatige of zelfs helemaal geen eisprong. Hierdoor zijn ze verminderd of helemaal niet vruchtbaar. Veel vrouwen met PCOS vragen zich dan ook af of ze ooit moeder zullen worden. Ben je benieuwd naar het antwoord hierop? In dit artikel lees je alles over PCOS, en of PCOS samen gaat met (op een natuurlijke manier) zwanger worden.

Wat is PCOS?

PCOS is een afkorting van het Polycysteus Ovarium Syndroom. Dit syndroom houdt kort samengevat in dat er cysten op de eierstokken groeien. Deze cysten bemoeilijken het hebben van een eisprong. De cysten worden veroorzaakt door een verstoorde hormoonhuishouding. Zo hebben vrouwen met PCOS vaak te veel testosteron (mannelijk hormoon), te veel insuline, te veel LH en te weinig FSH. Sommige vrouwen met PCOS hebben helemaal geen eisprong. Andere vrouwen hebben minder vaak of een onregelmatige eisprong. Door de hormonale disbalans die wordt veroorzaakt door de PCOS ontstaan verschillende klachten en symptomen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het uitblijven van de menstruatie en niet zwanger worden.

Wat zijn de symptomen van PCOS?

PCOS komt vaak aan het licht als de menstruatie en/of een zwangerschap van een vrouw uit blijft. Door middel van een inwendige echo en een bloedonderzoek kan de gynaecoloog vaststellen of het inderdaad om PCOS gaat. PCOS komt volgens de stichting PCOS bij zo’n vijf a tien procent van de vrouwen voor, en is daarmee de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Naast het uitblijven van de menstruatie of zwangerschap kunnen vrouwen met PCOS ook andere symptomen hebben. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid, een grotere kans op een miskraam, overbeharing, acne en stemmingsstoornissen. Op de lange termijn kan PCOS leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Daarnaast kan PCOS samengaan met overgewicht. Ook kan overgewicht bepaalde symptomen van de PCOS versterken.

Kun je PCOS behandelen?

PCOS heeft twee oorzaken: aanleg en overgewicht. Als je aanleg voor PCOS hebt dan kun je het syndroom bestrijden met verschillende medicijnen of anti-conceptiemethodes. Zo kan bijvoorbeeld de pil helpen bij huidproblemen en overbeharing. Ook de Mirena-spiraal of andere medicijnen waar progesteron in zit worden vaak aangeraden. Door het progesteron in de pil, Mirena-spiraal of eventuele medicijnen blijft het slijmvlies van de baarmoeder dun en voorkom je onder andere een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Uiteraard kun je deze anti-conceptiemethodes en medicijnen alleen maar gebruiken als je op dat moment geen kinderwens hebt. Als je PCOS is ontstaan door overgewicht dan is het belangrijk om af te vallen en te werken aan een gezonde levensstijl. Hierdoor kan je natuurlijke cyclus namelijk weer op gang komen. Ondanks dat PCOS chronisch is, zijn er dus wel een aantal dingen die je kunt ondernemen om de symptomen van je PCOS te verminderen en je hormonen in balans te krijgen. Dit is echter niet altijd makkelijk, en soms is hulp van bijvoorbeeld een gynaecoloog of diëtist dan ook gewenst.

Kun je met PCOS (op een natuurlijke manier) zwanger worden?

Of je met PCOS op een natuurlijke manier een kind kan krijgen hangt af van een aantal factoren. Mocht je overgewicht hebben, dan zal een arts je adviseren eerst af te vallen tot een gezond gewicht. Dit vergroot de kans om natuurlijk zwanger te worden aanzienlijk. Er ontstaat namelijk vaak spontaan een normale cyclus ontstaat zodra een vrouw een gezond gewicht bereikt. Heb je geen overgewicht, dan zal moeten worden onderzocht of er wel of geen eisprong plaatsvindt. Voor vrouwen zonder eisprong is het namelijk helaas niet mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te raken. Zij zullen gebruik moeten maken van andere methodes die bijvoorbeeld een eisprong opwekken. Voor vrouwen met een onregelmatige eisprong is het in principe wel mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te raken. Dit kan echter wel lang duren, en soms is wat hulp van een gynaecoloog dan ook welkom. Ook voor deze vrouwen kan het namelijk handig zijn om met behulp van medicijnen een regelmatige eisprong te proberen te krijgen.

Welke overige mogelijkheden zijn er om zwanger te worden met PCOS?

Als het niet lukt om zwanger te raken, zijn er gelukkig verschillende methodes waarmee een vrouw met PCOS toch een kindje kan krijgen. In eerste instantie zijn de behandelingen gericht op het opwekken van een eisprong. Dit kan onder andere met tabletten met clomifeen of injecties met FSH. Bij deze methodes is er echter wel een grotere kans op een meerling. De behandelingen zijn in ongeveer 50 % van de gevallen succesvol en leiden tot een zwangerschap. Als deze behandelingen niet werken, is IVF of LEO nog een optie. Bij IVF wordt de bevruchte eicel direct teruggeplaatst in de baarmoeder. LEO is een behandeling die gericht is op het verwijderen van de cysten op de eierstokken. Hierdoor kan weer een natuurlijke cyclus ontstaan en kan een vrouw dus op een natuurlijke manier zwanger raken. Het nadeel van LEO is helaas wel dat de behandeling niet altijd aanslaat, en bovendien maar tijdelijk werkt. Houd er bovendien rekening mee dat niet alle vruchtbaarheidsbehandeling vergoed worden door je verzekeraar. Informeer hier dus vooraf naar, en voorkom hiermee onverwachte kosten. Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat vruchtbaarheidsbehandelingen vaak een ingrijpend en langdurig traject zijn. Het kan dus fijn zijn om in contact te komen met lotgenoten. Zij kunnen je steunen en ervaringen delen.

Gaat PCOS samen met moeder worden?

Vrouwen met PCOS hoeven hun kinderwens absoluut niet meteen op te geven. Ook met PCOS is het namelijk mogelijk om moeder te worden. Wel duurt dit vaak langer, en is er in veel gevallen hulp uit het medische circuit bij nodig. Daarnaast is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven met gezonde en gevarieerde voeding en voldoende beweging. Hiermee zul je namelijk je hormonen zoveel mogelijk in balans te krijgen en de kans op een zwangerschap vergroten.