Eindelijk is het zover! Jij en je partner hebben besloten om voor een kindje te gaan! Jullie zijn al gestopt met voorbehoedsmiddelen en kunnen niet wachten om (opnieuw) ouders te worden. Of misschien heb je in je eentje besloten dat je klaar bent voor een baby. Kijk je al uit naar het moment dat je aan de slag kunt met het behangen van de babykamer? Of lekker kunt gaan shoppen voor een mooi wiegje, schattige rompertjes, lieve knuffels en leuke lakentjes? Voor het zover is, moet je eerst natuurlijk nog in actie komen. Met andere woorden: zwanger worden! Bij sommige vrouwen is het meteen raak, maar bij veel andere vrouwen kan het best een tijdje duren. Hoe word ik zwanger? Als je let op de signalen die je lichaam je geeft, weet je in ieder geval wanneer je de meeste kans maakt op een groeiende baby in je buik. Maar weet jij ook wat die symptomen zijn? Dus waaraan je merkt dat je vruchtbaar bent?

Vruchtbaarheid symptomen: van eicel tot baby

Om meer te weten over wanneer je het vruchtbaarst bent, is het handig om te begrijpen hoe het allemaal in je lichaam werkt. Je hebt het vast geleerd bij Biologie op de middelbare school, maar even wat uitleg kan geen kwaad. Waarom ben je op bepaalde dagen vruchtbaar en op andere niet? Dat heeft allemaal te maken met de maandelijkse eisprong (ovulatie), die ongeveer twee weken na je laatste menstruatie plaatsvindt. Bij de meeste vrouwen komt iedere maand tijdens de eisprong een eicel vrij uit de eierstokken. Via de eileider komt deze eicel in je baarmoeder terecht. Het eitje blijft dan nog een tijdje ‘wachten’ in de baarmoeder. Vanaf het moment dat het eitje in de eileider is, kan het bevrucht worden door een zaadcel. De eicel is bij de meeste vrouwen ongeveer 12 tot 24 uur vruchtbaar. Wordt het eitje binnen deze tijd bevrucht? Dan volgt innesteling in de baarmoeder. Is het deze keer niet raak? Dan ben je na ongeveer twee weken ongesteld. Je moet dan wachten tot de volgende eisprong voor je kans op een kindje. Als je goed bijhoudt wanneer je ongesteld bent, kun je je menstruatiecyclus in kaart brengen. En dus ook je vruchtbaarheid cyclus. Je kunt dan beter inschatten wanneer in jouw lichaam de volgende eisprong plaatsvindt.

Je vruchtbare periode

Je weet nu hoe je zwanger wordt, maar het is natuurlijk ook handig om te weten wanneer je zwanger kunt worden. Als je weet wanneer je vruchtbare dagen zijn, kun je daar bij het vrijen rekening mee houden. Je vruchtbare periode duurt maximaal 6 dagen. Dat zijn 5 dagen voor je eisprong plus de dag van de eisprong. Zaadcellen kunnen namelijk wel een paar dagen actief en ‘ready for action’ blijven in je baarmoeder, wachtend op een eicel. Om je kans op een zwangerschap te vergroten, is het nodig om je cyclus nauwkeurig bij te houden. Schrijf het bijvoorbeeld in je agenda of gebruik een app. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de verschillende symptomen waaraan je kunt herkennen dat je lichaam zich opmaakt voor de maandelijkse eisprong.

Je lichaamstemperatuur stijgt

Een van de belangrijkste vruchtbaarheid symptomen is een stijging van je lichaamstemperatuur. Als er een eicel uit de eierstok vrij komt, daalt bij meeste vrouwen de lichaamstemperatuur een klein beetje. Vlak na de eisprong gaat de temperatuur weer omhoog met 0,2 tot 0,5 graden. Hieraan kun je dus merken dat je eisprong plaatsvindt en dus dat je vruchtbare tijd begonnen is. Het is wel belangrijk om elke dag op hetzelfde tijdstip je lichaamstemperatuur te meten. Ook moet je een tijdje geduld hebben om dit signaal van vruchtbaarheid te kunnen ‘lezen’. Je ontdekt namelijk pas na je eisprong dat je temperatuur even hoger was. Je vruchtbaarste dagen zijn dan alweer voorbij. Maar als je het een paar maanden volhoudt, kan deze ovulatie temperatuur methode misschien het verschil betekenen tussen wel en niet zwanger worden!

Je voelt de eisprong

Ja echt! Sommige vrouwen voelen dat er in hun lichaam een eisprong plaatsvindt. Ongeveer 20% van de vrouwen merkt dat er een eicel ‘springt’ en weet daardoor dat de vruchtbare dagen zijn begonnen. Het is een wat stekende pijn die je voelt op de plek van één van je twee eierleiders. Vrouwen omschrijven deze ovulatiepijn als een soort menstruatiepijn die een paar uur duurt. Voel je deze pijn elke keer rond je eisprong, dus ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, dan kan dit voor jou het teken zijn dat je lichaam klaar is voor een eventuele bevruchting.

LH-piek

Een van de duidelijkste en meetbare signalen van je vruchtbaarheid, is de hoeveelheid LH die in je bloed zit. LH, de afkorting van luteïniserend hormoon, is altijd in het vrouwenlichaam te vinden, maar zo’n twee dagen voor de eisprong stijgt de hoeveelheid ervan. Dit noemen we de LH-piek. Met een ovulatietest waarbij je over een staafje plast of met een ovulatie speekseltest kun je kijken hoe het op dat moment gesteld is met de hoeveelheid LH in jouw lichaam.

Je verliest een beetje bloed

Iedere vrouw weet natuurlijk dat je veel bloed verliest tijdens de menstruatie. Maar heb je weleens gehoord van een ovulatiebloeding? Sommige vrouwen verliezen wat bloed of een beetje bruine afscheiding tijdens de eisprong. Als je dit herkent, hoef je overigens niet te schrikken als je een keertje geen ovulatiebloeding hebt. Het gebeurt namelijk niet tijdens iedere eisprong.

Je borsten zijn gevoeliger

Denk je aan zwanger worden en zijn, dan denk je al gauw aan hormonen. Voor en tijdens de zwangerschap zijn die ontzettend belangrijk. Maar ook tijdens de ovulatie kunnen hormonen invloed hebben op je lichaam en hoe je je voelt. Door de verandering van de hormonen kunnen je borsten bijvoorbeeld gevoeliger dan anders zijn. Ook hebben sommige vrouwen een hoger libido rond de eisprong. Dat laatste kan betekenen dat je vruchtbaar bent, maar het hoeft natuurlijk niet.

Het slijm van je baarmoederhals is anders

Nog een van de dingen waaraan je kunt merken dat je kans hebt om zwanger te worden, is het slijm van je baarmoederhals. Dit noemen we ook wel cervixslijm. Normaal gesproken is dit slijm brokkelig en wit of gelig. Maar onder invloed van hormonen ziet dit cervixslijm er anders uit. Tijdens je vruchtbare dagen is het namelijk doorzichtig, helder en elastisch. Als je het met je vingers uit je vagina haalt en aanraakt, voelt het nat en glibberig aan. De eerste keer zal het je waarschijnlijk niet helpen bij het ontdekken of je vruchtbaar bent. Maar vrouwen die dit een paar keer tijdens de ovulatie doen, herkennen na een tijdje de verandering van het slijm van hun baarmoederhals.

Je baarmoedermond voelt anders

Een duidelijk teken dat je lichaam zich klaarmaakt voor bevruchting is dat je baarmoedermond verandert. Als je niet vruchtbaar bent, is de baarmoedermond stevig en gesloten. Tijdens de ovulatie opent deze zich een beetje en voelt zachter dan normaal aan. Is je eisprong voorbij? Dan sluit de baarmoedermond zich weer. Deze verandering kun je zelf goed voelen door één of twee vingers naar binnen te steken. Het vraagt wel wat geduld en oefening, maar dan herken je misschien hieraan dat je lijf klaar is voor een zwangerschap.

Je baarmoedermond ligt dieper

Je baarmoedermond is rond je eisprong niet alleen zachter dan normaal, hij ligt ook wat hoger of dieper. De baarmoedermond ligt buiten de vruchtbare periode vrij laag in de vagina. Ook deze verandering in je lichaam kun je na wat oefening voelen met je vingers. Of juist niet: doordat je baarmoedermond hoger ligt, is het juist moeilijker dan normaal om deze aan te raken. Dit is ook een van de vruchtbaarheid symptomen waarvoor je zelf aan de slag moet. Maar wie weet is dit wel voor jou de perfecte manier om je meest vruchtbare dagen te ontdekken!