Wil je zwanger worden, dan is het handig als je weet wanneer je het meest vruchtbaar bent. Er zijn verschillende manieren om de ovulatie (eisprong) te bepalen. Een daarvan is de  ovulatie temperatuurmethode. Wat houdt deze methode in, en hoe werkt het?

Zo werkt de ovulatie temperatuur methode

Als de ovulatie eraan komt, geeft je lichaam bepaalde signalen af. Zo zal je lichaamstemperatuur net na de eisprong iets hoger zijn dan gemiddeld. Door trouw elke morgen je lichaamstemperatuur te meten, kun je zien op welke dag de eisprong heeft plaatsgevonden. Dit noemen we de ovulatie temperatuurmethode.

Omdat niet iedere vrouw gezegend is met een regelmatige cyclus, is het verstandig om de temperatuur methode minstens drie maanden lang toe te passen. Hoe gaat dit in zijn werk? Heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is een betrouwbare thermometer en een schriftje of kalender. Neem elke dag na het opstaan je temperatuur en noteer de resultaten. Twee of drie dagen na je ovulatie zal er een duidelijk patroon te zien zijn: de temperatuur stijgt. Door elke maand te kijken waar de pieken zitten, krijg je inzicht in je cyclus en in je vruchtbare dagen.

Voor wie is de temperatuur methode geschikt?

De temperatuur methode is bij uitstek geschikt voor stellen met een kinderwens, die willen weten wanneer de kans op bevruchting het grootst is. Vaak wordt de methode ook gebruikt als anticonceptiemiddel. Toch is de methode minder geschikt om een zwangerschap te voorkomen. Omdat je lichaamstemperatuur pas na de ovulatie stijgt, kun je aan de hand van deze methode nooit met 100% zekerheid voorspellen wanneer de eisprong zal plaatsvinden. Wil je een zwangerschap voorkomen? Gebruik in dat geval aanvullende anticonceptiemiddelen.

De temperatuurmethode is niet alleen geschikt voor vrouwen met een regelmatige menstruatiecyclus. Ook als je een lange of onregelmatige cyclus hebt, kan deze methode veel duidelijkheid geven. De methode is ook zeer geschikt voor vrouwen die al langer een kinderwens hebben. Door dagelijks je temperatuur te meten, zul je je huisarts of gynaecoloog een goed beeld kunnen geven van je cyclus. Artsen kunnen veel gegevens afleiden aan de hand van je temperatuurcurve.

Het bijhouden van je lichaamstemperatuur

Om een betrouwbaar resultaat te krijgen, is het belangrijk om de methode zo trouw mogelijk toe te passen. Concreet betekent dit: elke dag – ook in het weekend – op hetzelfde tijdstip je temperatuur opnemen. Belangrijk is dat je de basale lichaamstemperatuur meet, dus de temperatuur van het lichaam in staat van rust. Kies daarom voor het tijdstip waarop je het minst actief bent, zoals ’s morgens vroeg vlak voor het opstaan. Gebruik voor het temperaturen een digitale thermometer met twee cijfers achter de komma. Leg deze op je nachtkastje of onder je hoofdkussen, zodat je er niet voor op hoeft te staan. De temperatuur kan zowel rectaal, in de mond als onder de oksel worden gemeten. Belangrijk is dat je hierbij steeds dezelfde methode hanteert.

De meetresultaten noteer je dagelijks in een schriftje of op een cycluskaart. Aan het eind van elke cyclus verwerk je ze in een tabel of grafiek. Ben je daar zelf niet zo handig in? Dat is helemaal geen probleem; er zijn ook speciale ovulatiethermometers verkrijgbaar die dit voor jou kunnen doen. Heb je minstens drie maanden lang je lichaamstemperatuur bijgehouden? Dan zul je zien dat er een patroon te zien is in de temperatuurstijging na de eisprong. Bij de meeste vrouwen is er op het moment van de ovulatie een lichte daling te zien in de tmperatuurcurve. Twaalf tot vierentwintig uur later stijgt de temperatuur met 0,2 tot 0,5 graad. Vanaf het moment dat deze stijging zich inzet, ben je ongeveer 24 uur lang vruchtbaar.

Deze verhoogde lichaamstemperatuur houdt aan tot het moment dat weer ongesteld wordt. Op de dag van je menstruatie zul je merken dat je temperatuur weer begint te dalen naar het niveau van voor de ovulatie. Gebeurt dit niet en blijft je lichaamstemperatuur aan de hoge kant? Wacht in dat geval tot vijftien tot zestien dagen na de eisprong. Is de temperatuur dan nog altijd niet gedaald? Ga dan langs de apotheek om een zwangerschapstest te kopen – je bent mogelijk zwanger.

Het beste moment om te beginnen

Wat is nu het beste moment om te beginnen met de methode? Bij voorkeur doe je dit aan het begin van je cyclus, dus op de eerste dag van je menstruatie. Vanaf die dag meet je dagelijks je lichaamstemperatuur tot het moment waarop je opnieuw ongesteld wordt. Dan begin je weer met een nieuwe cyclus. Op die manier heb je telkens een overzicht van je volledige cyclus.

Nadelen van de methode

De temperatuur methode is een goedkope en relatief eenvoudige methode om je vruchtbare periode te bepalen. Toch kleven er ook nadelen aan. Het belangrijkste nadeel van de temperatuur methode is dat je de stijging pas ziet als je ovulatie al voorbij is. Het moment van vruchtbaarheid duurt maar kort. Als de temperatuur begint te stijgen ben je vruchtbaar, maar een dag later is je kans alweer voorbij. Om van je ovulatie te kunnen profiteren moet je er dus snel bij zijn. Of anders gezegd: je zult je romantische avonden moeten plannen op het moment dat de stijging zich inzet. Dit vrijen op schema kan een impact hebben op je liefdesleven. Komt het even niet uit, dan ben je al snel te laat. Probeer er daarom zo ontspannen mogelijk mee om te gaan en verlies de romantiek niet uit het oog.

Een tweede nadeel is dat je vaak al te laat bent op het moment dat je lichaamstemperatuur begint te stijgen. Wil je dit voorkomen, dan is het belangrijk om ook andere lichaamssignalen in de gaten te houden. Een belangrijke indicator voor je eisprong is het cervixslijm. Vlak voor de ovulatie zul je merken dat je meer vaginale afscheiding hebt in de vorm van eiwitachtig slijm. Dit slijm is samen met een verhoogde lichaamstemperatuur een voorbode van de ovulatie.

Tot slot moet je altijd rekening houden met eventuele temperatuurschommelingen. Zelfs als je rustig in je bed ligt, zal je lichaamstemperatuur niet altijd hetzelfde patroon te zien geven. Als je de vorige dag tot laat hebt getafeld, heeft dat invloed op je lichaamstemperatuur. Ook het gebruik van alcohol of medicijnen kan je temperatuur beïnvloeden. Wil je de methode toepassen, dan is het raadzaam om hier rekening mee te houden. Noteer bijzonderheden altijd op je cycluskaart. Zo kun je eventuele temperatuurschommelingen achteraf beter plaatsen.

Tips voor een betrouwbare temperatuurcurve

De methode is een betrouwbare manier om zicht te krijgen op je cyclus en je eisprong. Dat wil zeggen: als de methode op de juiste manier wordt toegepast. Met de volgende vijf tips vergroot je je kans op succes.

  • Gebruik een digitale thermometer met twee cijfers achter de komma
  • Meet altijd de basale temperatuur, dus de temperatuur in rust
  • Meet elke dag op hetzelfde tijdstip
  • Neem de temperatuur bij een nuchtere maag
  • Houd ook het cervixslijm in de gaten

Tot slot: beperk stress, vermoeidheid en alcoholgebruik zoveel mogelijk. Een gezonde en ontspannen levensstijl helpt om je temperatuurcurve zo regelmatig mogelijk te houden.