Als jij een kinderwens hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden en het liefst wil je ook graag dat het kindje gezond is. Sommige dingen in de natuur kun je niet beïnvloeden, zoals bepalen wanneer je zwanger wordt. Toch zijn er wel factoren die een rol spelen en die zorgen dat jij en je partner bijdragen aan een voorspoedige en gezonde zwangerschap.

Begin op tijd

Een gezonde levensstijl draagt zeker bij aan een voorspoedige zwangerschap en hier moet je niet pas mee beginnen als je al zwanger bent. Het is verstandiger om hier al mee te beginnen minimaal een half jaar voor de eventuele bevruchting. Sommige stoffen in je lichaam kunnen namelijk al invloed hebben op de gezondheid van je kind nog voordat er sprake is van een zwangerschap.

Misschien ben je al zwanger?

Daarnaast is het erg belangrijk dat zodra die kinderwens er is en je doet je best om zwanger te worden, je al rekening moet houden met het feit dat je misschien zwanger bent. De allereerste periode van de zwangerschap heb je er namelijk meestal nog zelf geen benul van dat er een nieuw leven in je begint te groeien en juist dan kan er nog zoveel misgaan met de ontwikkeling van het embryo.

Een belangrijke basis

De eerste periode van de zwangerschap is een belangrijke periode voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Leef daarom al zo gezond mogelijk vanaf het moment dat de kans bestaat dat je zwanger kunt zijn. Die ontwikkeling gaat razendsnel, dus eigenlijk moet je er al eerder mee beginnen. In het allerprilste begin van de zwangerschap is de baby nog maar een embryo. Deze embryonale fase is de meest kwetsbare fase, maar ook een zeer belangrijke fase. In de periode wordt de aanleg van de organen ontwikkelt, de basis voor de rest van het leven van de baby. Het mag vanzelfsprekend zijn dat een gezonde levensstijl juist in deze fase erg belangrijk is. Het zou zonde zijn van de ongeboren vrucht als deze loskomt omdat je bepaalde medicijnen, drugs of alcohol gebruikt.

Het ontmoetingsfeestje van de ei- en zaadcel

Maar eigenlijk kunnen we nog verder terug, naar de fase dat er nog geen embryo is. Als er nog geen bevruchting heeft plaatsgevonden, moeten de zaadcellen de eicellen weten te vinden om samen te kunnen smelten. Als er geen samensmelting is, zijn er ook geen celdelingen en dus geen embryo, foetus of baby. Dus moeten we zorgen dat zowel de zaadcellen als de eicellen in een uitstekende conditie zijn om samen dat feestje te kunnen bouwen.

De kwaliteit van de zaadcellen

De kwaliteit van de zaadcellen speelt bij de eventuele bevruchting een belangrijke rol. Je partner kan alleen maar zorgen dat hij alles eraan heeft gedaan om bij te dragen aan een uitstekende kwaliteit van die zaadcellen. Gezonde voeding, vitamine C en E, zink en seleen kunnen eventueel bijdragen aan een betere kwaliteit. Ook gezonde beweging is belangrijk, maar overmatig sporten juist weer niet. Dit kan namelijk zorgen voor een verlaging van het testosteron waardoor het aantal zaadcellen afneemt. Ook overgewicht heeft invloed op het testosteron en de zaadproductie en zelfs op de beweeglijkheid van de zaadcellen. Hoge temperaturen zijn niet goed voor de balzak, het zaad wordt er niet beter van. Ga dus niet te lang naar de sauna en zorg voor ventilerend en niet te strak ondergoed. Rokers produceren minder sperma en alcohol is ook slecht voor de vruchtbaarheid.

De eicellen en baarmoeder

Ook de vrouwen kunnen de vruchtbaarheid verhogen door op hun levensstijl te letten. Gezonde voeding en supplementen verhogen de kans op een gezonde zwangerschap. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen invloed hebben. Zo hebben bijvoorbeeld antihistaminica, medicijnen die je gebruikt bij allergische reacties of decongestivum voor een verstopte neus ook invloed op het baarmoederslijmvlies. Deze medicijnen beïnvloeden namelijk niet alleen de slijmvliezen in de neusholte, maar ook het slijmvlies wat zo belangrijk is voor het begeleiden van het sperma en de innesteling van het embryo. Ibuprofen en aspirine zijn ontstekingsremmende middelen, maar kunnen ook invloed op de ovulatie hebben of een innesteling in de weg zitten.

Te dun of te dik

Ook vrouwen moeten oppassen met over- of ondergewicht. Om een gezond oestrogeenpeil te houden, speelt het lichaamsvet namelijk een belangrijke rol. Ze zorgen voor de aanmaak van vetten en andersom. Meer gewicht kan dus meer oestrogeen betekenen. Is het juist andersom en heeft de vrouw een te laag vetgehalte, dan zou dat kunnen betekenen dat er ook te weinig oestrogeen is. Het stoppen van de menstruatie kan hiervan een gevolg zijn en ook een regelmatige ovulatie. Het kan ook gebeuren dat hierdoor de bevruchte eicel moeilijk kan innestelen. Het is dus belangrijk dat het oestrogeen gehalte en het vetgehalte in balans zijn om een optimale basis te bieden voor de vruchtbaarheid.

Wel doen en niet doen

Er speelt dus gelijk al van alles mee voorafgaand aan de zwangerschap en ook tijdens de zwangerschap. Daarom is het zo belangrijk dat je bij een kinderwens een gezonde levensstijl ontwikkelt in het belang van je toekomstige kind. Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt doen in deze periode en dingen die je beter wel kunt doen. We noemen er een paar:

Wel doen: Foliumzuur

Extra foliumzuur slikken in het begin van de zwangerschap kan de kans op afwijkingen verkleinen. Deze vitamine B11 verkleint de kans op neurale-buisdefecten. Deze neurale buis is het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Een defect hieraan zou kunnen leiden tot een open ruggetje, een hazenlip, een open schedel of verhemelte. Het duurt vier weken eer foliumzuur in je lichaam is opgenomen, begin daarom het liefst al voordat je zwanger bent. Slik het tot en met de tiende week van de zwangerschap.

Wel doen: Juiste voeding

Eet gezond en gevarieerd. Je lichaam heeft bouwstoffen nodig voor de baby om de organen aan te kunnen leggen. Maar ook in de verdere zwangerschap en daarna is dit belangrijk. Vraag bij twijfel over de juiste voeding advies aan je verloskundige.

  • Variatie is belangrijk, zeker bij groente en fruit
  • Kies magere melkproducten
  • Zorg voor voldoende ijzerhoudende producten
  • Eet regelmatig vis voor de vetzuren die goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van de ongeboren baby

Wel doen: Voldoende beweging

Minimaal een half uur per dag bewegen is belangrijk om je lichaam in een goede conditie te houden. Als je sport, luister naar je lichaam maar sport gewoon door tijdens de zwangerschap. Overmatig sporten of te intensief sporten is niet altijd verstandig. Zorg voor een gezond gewicht, niet te dik, maar ook niet te dun. Wil je nog wat afvallen? Doe het dan voordat je zwanger wordt.

Niet doen: Te veel of verkeerde medicijnen gebruiken

Medicijnen kun je niet altijd zomaar wegcijferen als je een kinderwens hebt of zwanger bent. Overleg wel altijd met je arts of de medicijnen die je gebruikt kwaad kunnen tijdens een (eventuele) zwangerschap. Misschien moet je bij een kinderwens of zwangerschap overstappen op andere medicijnen. Gebruik als pijnstiller liever een paracetamol in plaats van iets anders, maar het liefst zo min mogelijk.

Wel doen: Doorslikken van antidepressiva

Met antidepressiva kun je niet zomaar stoppen, dit kan ook negatieve gevolgen hebben voor de baby. Als je depressief wordt tijdens de zwangerschap is namelijk de kans op een vroeggeboorte groter en ook de kans op een laag geboortegewicht. Ook het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd. Daarnaast blijkt het lastiger te zijn voor de kersverse moeder om een band met de baby op te bouwen. Als je antidepressiva slikt, is de kans op een bloeding tijdens de bevalling wat groter, dus is het belangrijk dat de deskundigen hiervan op de hoogte zijn. Een gynaecoloog of verloskundige kan hier dan alert op zijn en meestal is dit goed onder controle te houden. De gevolgen van het stoppen met de antidepressiva zijn waarschijnlijk groter.

Niet doen: Roken, alcohol en drugs

Hier kunnen we eigenlijk heel kort en bondig over zijn: niet doen! Rokende mannen zijn minder vruchtbaar. Ze hebben vaker afwijkende en minder beweeglijke zaadcellen. De kans op een miskraam bij alcoholgebruik is hoger en je baby heeft kans op het Foetaal Alcohol Syndroom. Drugs hebben een negatieve invloed op heel veel dingen. Zowel op de ei- en spermacellen, de baarmoeder en de eileiders. Het kan de ontwikkeling van de baby ernstig verstoren, zowel voor als na de geboorte. Soms vertonen baby’s ook lichamelijke afwijkingen.

Je moet er toch niet aan denken dat als er iets met de baby aan de hand blijkt te zijn en jij hebt drugs, drank of sigaretten gebruikt tijdens of net voor de zwangerschap. Je zal jezelf je hele leven blijven afvragen of jij hier schuldig aan bent. Doe het gewoon niet, dan hoef je jezelf ook geen verwijten te maken.