Kinderuitjes

Leuke en educatieve uitjes met je kinderen

Net als wij, zijn onze kinderen geen huismussen. Thuiszitten vinden ze verschrikkelijk! Waarschijnlijk omdat wij ze al vanaf hun babytijd overal mee naar toe hebben gesjouwd. Ze zijn zo gewend om (onder-)weg te zijn dat ze in het weekend nog voordat de eerste boterham achter de kiezen zit, al vragen: ‘Waar gaan we vandaag naar toe?’.  Nou zijn wij ook wel te porren voor een leuke daguitstap, maar we zitten liever niet iedere keer in een speeltuin of pretpark.

Ondertussen hebben we al een paar leuke uitjes ontdekt. Ideaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd. En stiekem nog educatief ook. Maar wel zó leuk verpakt, dat het er als zoete koek in gaat.

De Zee Leeft!

Deze dagtrip is echt een reisje op zich. Met een echte vissersboot vaar je vanaf de haven in Den Oever zo de Waddenzee op. Onderweg geeft de schipper tips hoe je zeehonden kunt spotten en hij zorgt er natuurlijk ook voor dat het schip zo dicht mogelijk bij de zeehondjes komt. Maar als je dacht dat dat het hoogtepunt van de tocht is, vergeet het maar! Want tijdens de terugtocht gooit de schipper een echt vissersnet uit en haalt hij allerlei levende wezens binnen die in de Waddenzee wonen. De kinderen (en de volwassenen net zo hard) kunnen vervolgens de vissen, garnalen en krabben vanuit de sorteerbakken bekijken en aanraken. Uiteraard voorzien van leuke en leerzame verhalen over het leven van deze zeewezens. En het moet gezegd, de schipper en zijn vrouw zijn zo vol passie over hun excursie! Ze richten zich gedurende de hele tocht op de kids en maken er echt een feestje van. Zwemvesten zijn aanwezig, dus veiligheid staat ook voorop.

Let op!  Check vooraf de data want de organisatie vaart niet iedere dag uit. Voor deze tocht moet je vooraf telefonisch reserveren. Meer info op www.dezeeleeft.nl

De Zee Leeft

Technopolis in Mechelen (België)

Technopolis noemt zichzelf het ‘doe-centrum voor wetenschap en technologie’. Onze kinderen noemen het ‘die speeltuin in Mechelen’.  En dat zegt op zich toch eigenlijk alles al, niet?  Een dagje vol plezier waar jong en oud spelenderwijs experimentjes kan doen en volop kan ontdekken. Bij de entree ontvangt iedere bezoeker een armbandje waarmee je inlogt en als je wilt bij ieder experiment je eigen resultaten kunt opslaan. Zo kun je thuis ook nog terug kijken naar de 360-graden foto die van jezelf is gemaakt, de stoffen voor de modecollectie die je hebt gemaakt of naar de cartoon die je helemaal zelf hebt geanimeerd.

Eigenlijk is Technopolis de Vlaamse tegenhanger van NEMO Amsterdam, maar dan veel toegankelijker. Beiden zijn gericht op het ontdekken van techniek, maar waar NEMO is ingericht als museum met soms best ingewikkelde uitleg, is Technopolis een ware ontdekkingsreis waarvoor één  dag eigenlijk te kort is. Technopolis is gelegen aan de afrit van de E19 Antwerpen-Brussel ter hoogte van Mechelen. Vanaf Breda slechts een uurtje rijden.

Technopolis Mechelen

Openlucht museum Arnhem

Nee, nee, niet meteen wegklikken! Zo’n bezoekje aan een geschiedkundig park hoeft helemáál niet saai te zijn. Want je kunt er veel meer dan een rondje lopen door de dorpen van decennia geleden. Ga je met kinderen door het openlucht museum, vraag dan aan de receptie naar de speurtochten. Ik durf te wedden dat je kinderen binnen no-time helemaal opgaan in de wereld zoals ‘ie er 50 jaar geleden aan toe ging.

Wij hebben afgelopen zomer meegedaan aan een heuse smokkeltocht: dat is een spel waar je door het park zelf petroleum, boter en graan moet smokkelen. En dat zonder dat je gesnapt wordt door de douaniers die door het park lopen en je aan houden (als je de sticker van het smokkelspel draagt).  Ik kan je verklappen, niet alleen de kinderen waren  door het dolle heen. Zelfs de papa’s en mama’s liepen als opgejaagd wild met hun jutte zakjes en jerrycans weg te rennen en te schuilen achter de bosjes. Hilariteit alom! Een mooi park gezien, leuk spel gedaan en nog calorieën verbrand ook! Openluchtmuseum.nl

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

3 Reacties

 • Avatar
  Reageer Vlijtig Liesje november 6, 2015 at 11:32

  Ik vind dit allemaal leuke tips. Ik houd van uitjes die ook nog nuttig zijn omdat ze educatief zijn.

 • Avatar
  Reageer Anne Marieke november 7, 2015 at 13:29

  Aviodrome is ook erg leuk, als je tenminste van vliegtuigen en geschiedenis houdt. Ook hier kun je een speurtocht halen. En je pilotendiploma halen……

  En Naturalis mag je ook zeker niet missen. Volgend jaar toch maar eens een museumjaarkaart aanschaffen denk ik 🙂

  • Avatar
   Reageer Margot november 8, 2015 at 20:02

   Leuke aanvullingen, dank je wel! Haha ja, een museumjaarkaart staat ook al een tijdje op mijn verlanglijstje… 😉

  Plaats een reactie