Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel extra zorgkosten maken. Een deel van deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Voor sommige kosten kun je je dan beter aanvullend verzekeren.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De belangrijkste kosten van je zwangerschap en bevalling worden gedekt door de basisverzekering, en dat gaat ook volgend jaar niet veranderen. Dat is gelukkig één zorg minder! De kosten die hieronder vallen zijn: verloskundige zorg, de 12 en 20-weken echo, de kosten voor een thuisbevalling en kraamzorg. Er zijn ook zorgverzekeraars die meer zaken rondom de zwangerschap vergoeden vanuit de basisverzekering. Om dit te controleren, is het handig om hier rekening mee te houden als je een zorgverzekering afsluit.

Hoewel er weinig verandert in de basisverzekering zijn er wel een paar zaken die niet meer worden vergoed in 2022, bijvoorbeeld de combinatietest. Deze wordt namelijk vervangen door de NIPT. Deze onderzoekt dezelfde zaken, maar is betrouwbaarder dan de combinatietest en even veilig.

Mooi zwanger en goed verzekerd

Aanvullend verzekeren

Hieronder geven we een paar voorbeelden van zaken rondom je zwangerschap die door sommige zorgverzekeraars aanvullend worden verzekerd.

Zwangerschapscursussen. De zwangerschapscursussen zijn er om aanstaande moeders zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Er bestaan verschillende soorten, zoals yoga, gymnastiek en ook hypnobirthing (ademhalingstechnieken om beter te kunnen ontspannen tijdens de bevalling). Deze cursussen worden niet vergoed vanuit je basisverzekering, maar veel zorgverzekeraars dekken dit in aanvullende verzekeringen.

Fysiotherapie. Beschikbaar in de aanvullende verzekeringen van zorgverzekeraars en handig om te overwegen. Zo kun je tijdens de zwangerschap rugklachten oplopen door een verkeerde houding.

Prenatale testen. Vraagt de verloskundige of gynaecoloog tijdens jouw zwangerschap specifieke onderzoeken aan? Dan worden deze vergoed vanuit de basisverzekering. Soms wordt dit wel verrekend met het eigen risico, zoals voor de NIPT. Wil je bepaalde testen doen zonder dat dit wordt aangevraagd door een specialist, check dan altijd even bij je zorgverzekering of dit in een aanvullend pakket wordt vergoed.

Andere zorgkosten die door aanvullende verzekeringen worden vergoed zijn:

  • TENS-apparaat
  • Kraampakket
  • Kraamzorg in ziekenhuis (zonder medische noodzaak)
  • Eigen bijdrage poliklinische bevalling (zonder medische noodzaak)

Baby geboren in het ziekenhuis

Bevalling

Vanuit de basisverzekering worden de meeste medische kosten rondom een bevalling vergoed, maar alleen als het medisch noodzakelijk is. Let wel op waar je wel of niet je eigen risico voor moet betalen. De volgende zaken vallen niet onder het eigen risico:

  • Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis;
  • Gebruik van de verloskamer;
  • Verloskundige hulp.

Wees ervan bewust dat ambulancevervoer naar het ziekenhuis wél betaald moet worden met het eigen risico. Net als medische nazorg door een gynaecoloog (na de bevalling). Let daarnaast ook goed op of het ziekenhuis of de kliniek een contract heeft met je zorgverzekeraar. In sommige gevallen kan het zijn dat je niet alle kosten vergoed krijgt.

Tot slot m.b.t. zwangerschap en zorgverzekering

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het kan dan flink lonen om over te stappen van verzekeraar. Doe dit wel op tijd, want het is in de meeste gevallen niet meer mogelijk na 1 januari. Het is daarom goed om alvast in november en december goed te kijken naar je wensen voor volgend jaar. Goed nieuws: er zijn verzekeraars die een zogenaamde meegroeiservice hebben. Dit houdt in dat je je zorgverzekering kunt aanpassen. Bekijk daarom of het mogelijk is om je zorgverzekering tussentijds te wijzigen.

Zwangere vrouw in de babykamer

Dit artikel over zwangerschap en zorgverzekering 2022 is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.