Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel extra zorgkosten maken. Een deel van deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Voor sommige kosten kun je je dan beter aanvullend verzekeren.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De belangrijkste kosten van je zwangerschap en bevalling worden gedekt door de basisverzekering, en dat gaat ook volgend jaar niet veranderen. Dat is gelukkig één zorg minder! De kosten die hieronder vallen zijn: verloskundige zorg, de 12 en 20-weken echo, de kosten voor een thuisbevalling en kraamzorg. Er zijn ook zorgverzekeraars die meer zaken rondom de zwangerschap vergoeden vanuit de basisverzekering. Om dit te controleren, is het handig om hier rekening mee te houden als je een zorgverzekering afsluit.

Hoewel er weinig verandert in de basisverzekering zijn er wel een paar zaken die niet meer worden vergoed in 2022, bijvoorbeeld de combinatietest. Deze wordt namelijk vervangen door de NIPT. Deze onderzoekt dezelfde zaken, maar is betrouwbaarder dan de combinatietest en even veilig.

Mooi zwanger en goed verzekerd

Aanvullend verzekeren

Hieronder geven we een paar voorbeelden van zaken rondom je zwangerschap die door sommige zorgverzekeraars aanvullend worden verzekerd.

Zwangerschapscursussen. De zwangerschapscursussen zijn er om aanstaande moeders zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Er bestaan verschillende soorten, zoals yoga, gymnastiek en ook hypnobirthing (ademhalingstechnieken om beter te kunnen ontspannen tijdens de bevalling). Deze cursussen worden niet vergoed vanuit je basisverzekering, maar veel zorgverzekeraars dekken dit in aanvullende verzekeringen.

Fysiotherapie. Beschikbaar in de aanvullende verzekeringen van zorgverzekeraars en handig om te overwegen. Zo kun je tijdens de zwangerschap rugklachten oplopen door een verkeerde houding.

Prenatale testen. Vraagt de verloskundige of gynaecoloog tijdens jouw zwangerschap specifieke onderzoeken aan? Dan worden deze vergoed vanuit de basisverzekering. Soms wordt dit wel verrekend met het eigen risico, zoals voor de NIPT. Wil je bepaalde testen doen zonder dat dit wordt aangevraagd door een specialist, check dan altijd even bij je zorgverzekering of dit in een aanvullend pakket wordt vergoed.

Andere zorgkosten die door aanvullende verzekeringen worden vergoed zijn:

  • TENS-apparaat
  • Kraampakket
  • Kraamzorg in ziekenhuis (zonder medische noodzaak)
  • Eigen bijdrage poliklinische bevalling (zonder medische noodzaak)

Baby geboren in het ziekenhuis

Bevalling

Vanuit de basisverzekering worden de meeste medische kosten rondom een bevalling vergoed, maar alleen als het medisch noodzakelijk is. Let wel op waar je wel of niet je eigen risico voor moet betalen. De volgende zaken vallen niet onder het eigen risico:

  • Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis;
  • Gebruik van de verloskamer;
  • Verloskundige hulp.

Wees ervan bewust dat ambulancevervoer naar het ziekenhuis wél betaald moet worden met het eigen risico. Net als medische nazorg door een gynaecoloog (na de bevalling). Let daarnaast ook goed op of het ziekenhuis of de kliniek een contract heeft met je zorgverzekeraar. In sommige gevallen kan het zijn dat je niet alle kosten vergoed krijgt.

Tot slot m.b.t. zwangerschap en zorgverzekering

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het kan dan flink lonen om over te stappen van verzekeraar. Doe dit wel op tijd, want het is in de meeste gevallen niet meer mogelijk na 1 januari. Het is daarom goed om alvast in november en december goed te kijken naar je wensen voor volgend jaar. Goed nieuws: er zijn verzekeraars die een zogenaamde meegroeiservice hebben. Dit houdt in dat je je zorgverzekering kunt aanpassen. Bekijk daarom of het mogelijk is om je zorgverzekering tussentijds te wijzigen.

Zwangere vrouw in de babykamer

Dit artikel over zwangerschap en zorgverzekering 2022 is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.