Met de zomer in het vooruitzicht is het hoog tijd om de tuin weer klaar te maken voor het mooie weer. Wat is er fijner dan lekker ontspannen op je eigen terras in de tuin. Heb je net een huis gekocht, ben je toe aan het vernieuwen van je tuin of ben je op zoek naar inspiratie voor een terras? Lees in dit artikel 4 tips voor het ontwerpen van een terras voor het hele gezin.

Tip 1: Dompel je onder in inspiratie

Om te beginnen met het ontwerpen van een terras is het leuk en handig om flink inspiratie op te doen. Duik in een stapel woonmagazines, tuinfolders, spiek in de tuin van de buren en ga los op Pinterest voor de mooiste inspiratie afbeeldingen. Maak vervolgens een moodboard met plaatjes die jij mooi vindt en graag in je terrasontwerp wilt verwerken. Op basis van de plaatjes uit je moodboard begin je met het maken van je eerste ontwerp van het terras. Het is dan ook tijd om voor jezelf een budget vast te stellen.

Tip 2 voor een terras: Zorg voor genoeg schaduw

Zeker op warme zomerdagen loopt het kwik in de tuin snel op tot 30 graden. Dan is het wel lekker om samen in de schaduw te kunnen zitten, een fijne speelplek te kunnen maken of om het badje op te zetten. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken bij het ontwerpen van je terras. Sommige tuinen hebben standaard schaduw in de tuin, andere mensen kiezen ervoor om het terras onder een uitvalscherm, parasol of overkapping te plaatsen. Zonwering is er in alle soorten en maten waardoor er altijd wel iets is dat in de sfeer van jouw tuin past. Ben jij meer een liefhebber van planten? Dan is een begroeide pergola een gezellige manier om extra schaduw én groen in de tuin te krijgen.

Tip 3: Denk aan de ondergrond

De ondergrond van een terras is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het maken van een terrasontwerp, maar toch is het een belangrijk onderdeel. Zeker als je kinderen hebt, is het belangrijk dat de ondergrond van het terras niet te glad en te heet wordt. Kies voor houten vlonders of bestrating met een stroeve bovenlaag. Hierdoor is de steen minder glad en warmen ze minder op. Het is dus al verstandig om tijdens het ontwerpen van het terras na te denken over hoe je de tuin wilt bestraten. Of misschien wil je wel graag een stuk gras in de tuin, heerlijk om in te spelen en fijn voor kleine voetjes!

Tip 4: Kies een fijne loungeset

Ontspannen op een terras hoort natuurlijk op een fijne loungeset. Op een harde tuinstoel hou je het zelf misschien een uur vol, maar zeker als je bezoek hebt is het wel zo gezellig als iedereen op de loungebank kan zitten. Ga daarom voor een fijne loungeset waar je uren op kan blijven zitten. Ook tussen loungesets zijn er veel verschillen. Zo zijn er standaard modellen voor een zachte prijs, maar ook geheel op maat gemaakte houten modellen. Zo is er altijd een gave loungeset die bij jou en je tuin past.

Dit artikel bevat gesponsorde linkjes en is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.