Wil jij ook zo graag je eigen keuken ontwerpen? Het kiezen van een nieuwe keuken is geen alledaags proces en de meeste mensen zullen in hun hele leven maar één of twee keer een nieuwe keuken aanschaffen. Bij het ontwerpen en het kopen van een nieuwe keuken komt dus heel wat kijken. Ook al lijkt het vrij eenvoudig om je eigen keuken geheel naar wens samen te stellen, het kan zeker geen kwaad om wat extra tijd te besteden aan een goede voorbereiding.

Je eigen keuken ontwerpen

Ga je een eigen keuken ontwerpen en samenstellen? Kies je dan voor een moderne keuken of een landelijke keuken? Welke stijl past bij jou? Wanneer je een nieuwe keuken gaat ontwerpen, staan er een aantal zaken centraal. Zo is niet alleen het budget bepalend, maar ook de beschikbare ruimte. Zo kan een keuken met kookeiland ideaal lijken, maar als de beschikbare ruimte het niet toelaat kan je beter kijken naar andere, meer functionele opties. Daarnaast is het ook van belang of je de keuken echt intensief gebruikt. Een mooie inbouwoven met tal van mogelijkheden is misschien minder zinvol zijn als je slechts eenmaal per maand uitgebreid wilt koken.

keuken-ontwerpen-wel-of-geen-kookeiland

Een kookeiland of juist niet

Als je weet wat je wensen zijn komt het leukste onderdeel van het ontwerpen van je eigen keuken. De keuze is namelijk enorm. Zo kun je kiezen voor een landelijk keuken, een keuken met een industriële look of een keuken met een wooneiland. Als dat laatste je voorkeur heeft, houdt er dan rekening mee dat de minimale afmetingen voor een kookeiland 90 bij 150 centimeter bedragen. Daarmee ben je er nog niet. De ruimte tussen het kookeiland en de rest van de keuken moet ongeveer een meter zijn. Op die manier blijft er voldoende ruimte over om vrij te kunnen bewegen tijdens het koken. Is de beschikbare ruimte voldoende, dan is een kookeiland ideaal.

keuken-ontwerp-u-of-l-vorm-keuken

De vorm van je nieuwe keuken

Is een keuken ontwerpen met een kookeiland geen optie in verband met de beperkte ruimte, dan is er nog niks aan de hand. Er zijn verschillende opstellingen mogelijk zodat je ook zonder kookeiland een prachtige keuken kunt samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan een keuken in een U-opstelling of in een L-vorm. Wil je een keuken waar de hele familie zich thuis kan voelen, overweeg dan een keuken met een bargedeelte. Op die manier kun je eenvoudig iedereen een plekje geven en wordt jouw nieuwe keuken het sociale centrum van de woning.

De apparatuur

Ben je er al helemaal uit en weet je precies wat je wilt, dan is er nog een punt waar je bij stil zou moeten staan: de (inbouw)apparatuur. Geen keuken is compleet zonder goede apparatuur en dus zal je ook hier aandacht aan moeten besteden. Ga je jouw eigen keuken ontwerpen, stel jezelf dan de vraag welke apparatuur essentieel is. Zo zal de een graag een extra breed fornuis met vijf of zes branders willen hebben, terwijl de ander juist kiest voor een inductiekookplaat.

Ben je gek op kokkerellen en wil je lekker koken met kinderen, dan zal je wellicht ook graag een hoogwaardige oven willen hebben. In feite kun je het zelf zo gek maken als je wil. Je kunt zelfs kiezen voor een inbouw frituur, grillplaat of au bain-marie. Heb je alle wensen helder voor ogen, dan kun je met een gerust hart jouw keuken ontwerpen en aanschaffen. Binnenkort geniet je dan van een keuken die volledig is afgestemd op jouw wensen en mogelijkheden.

Dit artikel over je eigen keuken ontwerpen is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.