Mijn zoontje is 10 maanden en eet als een dokwerker (als ie zin heeft), iets waar ik me niks bij kon voorstellen toen we 4 maanden geleden begonnen met het aanbieden van vast voedsel. Mijn kleine melkdrinkende baby die brood, wortel, macaroni en avocado naar binnen werkt? Help! Dat zag ik nog niet voor me.

Wat kan ik koken voor kinderen?

Wat kan ik eigenlijk gaan koken voor kinderen? Stiekem vond ik het best spannend en had ik enorm veel vraagtekens: Hoe pak je dat aan? Waarmee begin je? Kies je voor potjes of maak je het zelf? Ga je pureren, prakken of geef je stukjes (Rapley)? Hallo bomen, waar is het bos. Ik heb me daarom ook suf gegoogled en tot in den treure ingelezen: want wat zijn er veel opties, theorieën en ideeën over het koken voor kinderen!

koken voor kinderen help

 

Grote Vriend Vriezer

Van één ding was ik in ieder geval stellig overtuigd: ik ga zelf koken, want dat is vers en gezond en zo kan hij aan aparte smaken wennen. Nu moet ik bekennen dat ik inmiddels wel wat potjes in de voorraadkast heb staan voor nood en als ik even écht geen inspiratie heb. Maar het meeste kook ik zelf. Het kost in het begin even wat extra tijd en moeite omdat je kind dan nog niet ‘met de pot kan mee-eten’, maar ik ben inmiddels dikke vrienden met de vriezer geworden. Ik kook meestal wat meer dan ik nodig heb en vries dan alles in kleine porties in. Scheelt een hoop tijd!

Recepten die je kunt koken voor kinderen

Om je een stukje op weg te helpen als je op zoek bent naar leuke recepten voor kinderen die je kunt gaan klaarmaken, heb ik hier alvast een lijstje met een paar hits bij ons thuis:

– Om te starten hier alvast het recept van een favoriet gerecht bij ons thuis: Bananenpannenkoeken met boekweitmeel. Makkelijk, snel en gezond. Ook erg lekker als ontbijt op zondagmorgen trouwens!

– Pasta doet het altijd goed hier in huis en daarom ook 3 makkelijke pasta recepten voor je die je kunt koken voor kinderen. Groot voordeel: ze mislukken nooit, zijn snel klaar en smaken heerlijk!

– Voor de warme zomerdagen (alhoewel ik ze stiekem op alle andere dagen van het jaar ook heerlijk vind): Een aardbeien milkshake maken! Simpel en snel. En de kinderen kunnen helpen met het schoonmaken van de aardbeien en het vullen van de blender.

– Een tip uit het kookboek van Ella’s Kitchen: Zalige zalmkoekjes in de vorm van een vis. Staat leuk op een blauw bord en met bijvoorbeeld doperwten als bubbels uit de bek van de visjes. Creatief en heel gezond!

– En wat dacht je van Sconepizza’s maken? Heb je dat wel eens gedaan? Super leuk om te doen samen met je kinderen. Een groot succes hier in huis. Heerlijk!

Koken voor je kind

Wanneer je gaat koken voor kinderen, is het leuk om kinderen te laten helpen. Het is gezellig en ook heel erg leerzaam. Je kunt ze dingen laten proeven en ze laten zien hoe je verschillende gerechten kunt maken. Ook kun je je kinderen leren hoe je omgaat met alle spullen in de keuken, voordat je samen aan tafel gaat.

Samen koken en spelenderwijs je kind leren eten

 

Het voordeel van samen koken

Samen koken met kinderen zorgt voor een goede ontwikkeling van gezond eetgedrag. Kinderen die hebben meegeholpen met koken, zullen het eten wat ze gemaakt hebben vaak ook sneller proeven. Het is een leuke en goede manier om moeilijke eters beter te laten eten.

Tips als je gaat koken voor kinderen

– Verzin leuke namen voor groente en fruit of voor een gerecht. Het maakt eten leuker en voor kinderen ook aantrekkelijker. Bijvoorbeeld toverstokjes voor asperges, miniboompjes voor broccoli en apenpap voor havermoutpap met banaan.

– Maak gebruik van ingrediënten in veel verschillende kleuren. Je bord met eten is dan echt een feest om naar te kijken. Uiteraard kun je ook extra versieringen gebruiken zoals vlaggetjes en parapluutjes, leuke borden en vrolijke servetten om het eten nog leuker te maken.

– Mix gezonde ingrediënten en groenten in gerechten die kinderen erg lekker vinden. Mijn zoontje is gek op pannenkoeken, zoals bijna alle kinderen. Ik heb al geëxperimenteerd met bananenpannenkoeken, wortelpannenkoeken en spinaziepannenkoeken. Met groot succes!

– Maak het eten of de gerechten leuke vormen. Wat dacht je van een pannenkoek als berenhoofdje, of in de vorm van Mickey Mouse. Of verschillende groenten aan een spiesje of een zonnetje van wortelreepjes. En dit vond ik zelf een erg leuk idee: serveer sperziebonen in een patatzak!

koken met kinderen versier je pannenkoek

 

Tot slot nog een laatste tip: Als ik kook voor kinderen volg ik het introductieschema van Stefan Kleintjes, lactatiekundige en kinderdiëtist. Dit is een leidraad die ik volg i.v.m. mogelijke allergieën.

PS. Mocht je zelf nog een tip hebben voor koken met kinderen, of een leuk en lekker recept. Stuur ons dan snel een berichtje! En wie weet kunnen we jouw recept ook een plekje geven op Meer Voor Mama’s.

Origineel gepubliceerd op 28 mei 2015, geüpdatet op 29 februari 2024