Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het inrichten van een huis is een vak apart. Dat geldt ook voor het inrichten van je tuin. Het is niet voor niets dat veel mensen een tuinarchitect inhuren om alles goed te laten verlopen. Als je je tuin zelf gaat verbouwen of herinrichten, is het verstandig te beginnen met een goed plan. Zo voorkom je dat je veel voorkomende fouten maakt. In dit artikel lees je over deze veelgemaakte vergissingen als het gaat om het inrichten van je tuin.
Planten en bloemen
Om te beginnen is een tuin zonder planten en bloemen natuurlijk geen echte tuin. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat over de flora waar je je tuin mee wilt aankleden. Ga bijvoorbeeld goed na welke bloemen en planten zon nodig hebben en welke schaduw. Ook is het slim te weten welke planten het goed doen in welk seizoen. Je wilt natuurlijk niet je best doen met het neerzetten van allerlei bloemen, die vervolgens niet overleven door de kou of de hitte.
Over het algemeen geldt de regel dat 80% van je beplanting basisbeplanting is. Dit zijn bijvoorbeeld struiken. De overige 20% zijn planten die tot bloei komen tijdens een bepaald seizoen en dus ook weer dood gaan. Op deze manier zit je na een jaar niet met een uitgestorven tuin. Laat je goed informeren in het tuincentrum.
Veiligheid en kinderen bij het inrichten van je tuin
Als je kinderen hebt, is het belangrijk daar rekening mee te houden als je plannen maakt voor het (her)inrichten van je tuin. Het is fijn als ze heerlijk kunnen buiten spelen in de tuin, dus goed om rekening te houden met eventuele gevaren en veiligheid voor kinderen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen giftige planten in je tuin zet. Planten die giftig zijn, zijn bijvoorbeeld Wolfsmelk, Vingerhoedskruid en Blauweregen. Ook hierover kan het tuincentrum je meer informatie geven, of je kunt kijken op Gifwijzer.nl.
Als je een vijver in je tuin wilt moet je dit goed overwegen aangezien dit risico’s met zich meebrengt. Wil je toch een vijver, zorg er dan dat je voorzorgsmaatregelen neemt door er een hek omheen te plaatsen. Zo kunnen de kleinste kinderen er niet bijkomen en in vallen. Verder is het aan te raden een deel van de tuin te ‘reserveren’ voor de kinderen. Een plek waar ze vrij kunnen spelen zonder heel de tuin overhoop te halen. Leg bijvoorbeeld een stuk gras in een gedeelte van je tuin, zodat ze een zachte ondergrond hebben om op te spelen.
Tuinmeubelen
Bepaal de stijl van je tuin en stem daar al je aankopen op af. Het is heel verleidelijk om in het tuincentrum allerlei spulletjes te kopen die bij thuiskomst misschien niet in je tuin passen of die niet dezelfde stijl hebben. Als je weet welke stijl je mooi vindt en vooraf een keuze maakt, kun je gericht te werk gaan bij het tuinmeubelen kopen.
Bezuinigen op bestrating
Ook al kan het een aanslag zijn op je bankrekening, het is belangrijk dat je bij het (her)inrichten van je tuin niet bezuinigt op materiaal. Ga je voor terrastegels? Kies dan de kwalitatief goede variant. Deze zijn van beton of natuursteen en zijn een goede investering. Het beste is iemand in te huren om de tegels te leggen. Ga voor een professional, zodat je er van uit kunt gaan dat de basis van je tuin goed zit. Niets is namelijk erger dan te kiezen voor goedkope tegels die snel kapot gaan of verkleuren, of het verkeerd leggen van tegels.
Wanneer je aan de slag gaat met het opnieuw inrichten van je tuin, is het belangrijk om je wensen vooraf in kaart te brengen. Denk goed na over hoe jouw ideale tuin eruit ziet en ga dan aan de slag. Je creëert dan op basis van jouw eigen wensen voor zowel de zonnige dagen als de winterse maanden een heerlijke plek om te vertoeven. Ook in de winter kun je immers heerlijk met je gezin van een gezellige wintertuin genieten.
Dit artikel over veelgemaakte fouten bij het inrichten van je tuin is tot stand gekomen door een samenwerking.