Toen ik vader werd van m’n eerste zoon Ziggy – inmiddels 10 jaar oud – miste ik een product waar hij veilig en geborgen maar ook vrij in kon liggen. Onze zoektocht naar de perfecte babyhangmat was begonnen. Op de bodem van de box had ik het idee dat hij niet helemaal comfortabel lag. En de hele dag in de wieg was ook geen optie.

Babyhangmat

Dus kochten we een relaxte babyhangmat voor in de box voor hem. Ik ben zelf een groot liefhebber van de hangmat, dus ik zag het wel voor me. Lekker ontspannend zweven in de box, dat zou een heel rustig kind worden. Onze kraamverzorgster adviseerde een babyhangmat ook omdat het goed was tegen de krampjes en reflux. Maar toen we eenmaal thuis de hangmat geïnstalleerd hadden en Ziggy erin legden, bleek dat het tegendeel waar was. Hij lag dubbel en opgevouwen, hij vond het helemaal niks. Daar werd ie dus niet rustig van… De oplossing voor we door van het voedingskussen een nestje te maken. In het nestje op de bank heeft Ziggy een hoop uurtjes heel comfortabel doorgebracht.

Vrije bewegingsontwikkeling

Jaren later kwam ik op kraamvisite bij m’n buurman, waar ik een vierkante babyhangmat van badstof in de box zag hangen. Toen wist ik: dit is het antwoord op mijn zoektocht destijds. Het kindje lag geborgen en toch vrij, het zag er zeer comfortabel uit. En in tegenstelling tot Ziggy lag de baby in een rechte lighouding. Zelf ben ik een tegenstander van het vastgespen van baby’s in stoeltjes zoals wippers of meeneemstoeltjes. Ik geloof namelijk in vrije bewegingsontwikkeling van de baby, met uitzondering van autoritten natuurlijk. Vooral tijdens de eerste levensfase. Een baby heeft dan nog moeite met de strekking en wordt gehinderd door onwillekeurige bewegingen. Baby’s hebben ruimte nodig om een goede basis te leggen in de motoriek.

“Met Hangloose Baby willen we bijdragen aan de ontwikkeling van een baby”

Hangloose Baby

Hangloose Baby staat voor deze vrije bewegingsontwikkeling. Hangloose Baby is een boxkleed, babyhangmat en speelkleed in één. Het kleed biedt het gevoel van geborgenheid en stimuleert de vrije bewegingsruimte. Het heet niet voor niets ‘Hangloose’. Met vijf vaders hebben we om tafel gezeten om te praten over het thema baby en hoe we het beste product konden maken. Al pratende en schetsende kwamen we tot een ontwerp dat we hebben bijgeschaafd, ontwikkeld en getest tot het helemaal naar tevredenheid was. Met continu in ons achterhoofd de vraag: waarom hebben mensen dit nodig?

Het is onze missie geworden om tijdens de eerste levensfase bij te dragen aan de ontwikkeling van de baby. We hebben in 2016 de Baby Innovation Award gewonnen en werken inmiddels aan een tweede product, de Hangloose PlayGym. Bizar hoe het leven kan lopen. Het blijft het grootste compliment om dagelijks alle positieve feedback te horen. Sorry Ziggy dat ik niet eerder op dit idee kwam. Maar misschien dat over twintig jaar jouw kinderen wel relaxt kunnen ontspannen in de babyhangmat van Hangloose. Ik zal er in ieder geval eentje voor je bewaren.

Lekker slapen in een babyhangmat

Lees meer over Hangloose Baby op HanglooseBaby.com