Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Er zijn heel veel manieren om een kinderfeestje te vieren, zowel buitenshuis als binnenshuis. Voor beide keuzes valt wel iets te zeggen: uitbesteden kost wat meer, maar het scheelt je organiseren en opruimen. Zelf doen is heel leuk en kostenbesparend, maar kost ook wat meer tijd aan voorbereiding en naderhand opruimen. Wil je een kinderfeestje thuis vieren, maar zoek je inspiratie? We hebben een rijtje leuke ideeën hoe je een leuk kinderfeestje thuis kunt vieren:

Verzin activiteiten rondom een thema

Kies samen met je kind een thema en bedenk daar leuke activiteiten bij. Denk daarbij aan het seizoen waarin je kind jarig is, het interessegebied van je kind of kies een tekenfilmheldin/-held. Ook leuk om de uitnodigingen en de aankleding van het feestje in dezelfde stijl te doen, natuurlijk.

Afhankelijk van het thema en/of het seizoen zijn er leuke dingen om te maken op een kinderfeestje:

 • vogelkastjes maken en/of versieren;

 • fotolijstje versieren;

 • dierenmaskers versieren;

 • sleutelhangers maken (kant-en-klare pakketjes bij Hema o.a.);

 • cupcakes versieren.

tips-kinderfeestje-thuis-activiteiten-cupcakes-versieren

Speurtocht

De ideale activiteit tijdens een kinderfeestje is een speurtocht. Je kunt zelf een speurtocht uitzetten, maar er zijn ook kant-en-klare speurtochten te vinden online voor een klein bedrag. Een aantal leuke ideeën om zelf een speurtocht te maken:

 • Maak een speurtocht van school naar huis met (kleine) opdrachtjes, bijvoorbeeld ‘hinkel naar de volgende pijl’ of ‘zing verjaardagsliedjes tot de volgende opdracht’;

 • Zet in je tuin een speurtocht uit met opdrachten om bijvoorbeeld iets te verzamelen (herfstbladeren of kiezeltjes bijvoorbeeld), bedenk kleine opdrachtjes of verstop voorwerpen die ze in een emmertje moeten verzamelen;

 • Maak een speurtocht met een leuke ‘eindactiviteit’. Eindig bijvoorbeeld in een speeltuin, zet een schatkist neer met ‘de schat’ vol met pakjes drinken en wat lekkers of laat de speurtocht weer uitkomen bij jullie thuis, waar ondertussen de tafel gedekt is en het eten klaar staat.

Actieve activiteit

Iets actiefs doen met kinderen is altijd een goed idee. Zet in je tuin een hindernisbaan op met spullen die je al hebt of kunt lenen waar ze op en onderdoor kunnen klimmen: een glijbaan, trampoline, twee stoelen met een plank erop, een mat waarop ze een koprol kunnen doen. Eindig de hindernisbaan met iets leuks zoals blikgooien of bij goed weer een plons in een zwembadje of zo’n sopglijbaan. Gegarandeerd plezier!

Is het slecht weer? Laat even je Insta-perfect interieur voor wat het is en verbouw je kamer gewoon tot hindernisbaan met kussens van de bank, een rijtje stoelen en maak er ‘voetjes van de vloer van’ of maak rond november/december een pietengym-parcours en eindig met het gooien van een ‘pakje’ (knuffeltje, ingepakt klein doosje) in een ‘schoorsteen’ (doos met Sintpapier).

tips-kinderfeestje-thuis-verkleedfeestje-verkleed-thema

Verkleedfeestje

De meeste kinderen vinden het heel leuk om zich te verkleden. Vraag ouders of ze de favoriete verkleedkleding willen meegeven, of leen bij vrienden en familie een stapel verkleedkleren. Ook leuk: verkleden in thema. Houd een Frozen-feestje of een superheldenfeestje en eindig het feestje bijvoorbeeld met een (korte) film van dat thema.

Spelen spelen spelen

Wat ik geleerd heb van het eerste kinderfeestje dat ik organiseerde is dat je niet te veel moet willen plannen, maar vooral ook moet kunnen loslaten. Mijn tip: laat genoeg ruimte, tijd en mogelijkheid vrij om de kinderen te laten spelen. Laat ze na een activiteit even ‘uit’ buiten, laat een speurtocht eindigen in de speeltuin, of zet wat klaar in je huiskamer waar de kinderen even vrij mee kunnen spelen.

Eten op een kinderfeestje

Afhankelijk van op welk tijdstip je het feestje wilt geven, moet je wel iets te snacken regelen. Gaan de kinderen op woensdagmiddag direct mee uit school? Dan moet er geluncht worden. Boterhammen eten is prima, maar wel wat intensief als je voor 5+ kinderen moet gaan smeren en waarschijnlijk wil iedereen iets anders op brood… Maak het jezelf daarom makkelijk en kies iets wat bijna altijd een succes is:

 • een stapel
  pannenkoeken, een paar flessen stroop en bussen suiker;

 • tafelfriet: leg over de lengte van de tafel frietjes op een plastic tafelkleed, sausjes en eventueel snacks erbij. Opruimen is daarna ook heel makkelijk!

Als je het kinderfeestje eind van de middag na schooltijd houdt, of op een weekenddag na lunchtijd, dan hoef je geen maaltijd te verzorgen, maar is een feestelijk hapje wel welkom. En dat kun je meteen ook een activiteit maken, zoals bijvoorbeeld cupcakes of cake versieren. Een toffe taart (laten) maken in het thema van het feest is natuurlijk ook heel leuk.

tips-kinderfeestje-thuis-oudhollandse-spelletjes-stoelendans

Oudhollandse spelletjes

Anno nu is plezier nog steeds gegarandeerd met oudhollandse spelletjes waar we ons vroeger op kinderfeestjes ook mee vermaakten. Dit zijn ook prima spelletjes om achter de hand te houden voor als je tijd over hebt of een andere activiteit in de soep loopt door bijvoorbeeld het weer. Denk bijvoorbeeld aan:

 • koekhappen

 • snoephappen

 • stoelendans

 • sjoelen

 • ezeltje prik

 • spijkerpoepen

 • blik gooien

 • eierlopen

 • ringwerpen

 • zaklopen

Film kijken

Oeh, een film kijken op een feestje! Nee toch? Het is niet het eerste waar je aan denkt bij een leuk kinderfeestje, ik ook niet. Maar picture this: na alle drukke activiteiten sluit je het partijtje af met de kinderen rustig op de bank met een gezellig filmpje, wat drinken en wat lekkers bij de hand. Kinderen blij, jij alvast een beetje opruimen en de ouders komen hun kinderen niet op hun top van hun hyperactiviteit ophalen. Precies, een heel goed idee!

Heel veel plezier gewenst!