We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Er zijn heel veel manieren om een kinderfeestje te vieren, zowel buitenshuis als binnenshuis. Voor beide keuzes valt wel iets te zeggen: uitbesteden kost wat meer, maar het scheelt je organiseren en opruimen. Zelf doen is heel leuk en kostenbesparend, maar kost ook wat meer tijd aan voorbereiding en naderhand opruimen. Wil je een kinderfeestje thuis vieren, maar zoek je inspiratie? We hebben een rijtje leuke ideeën hoe je een leuk kinderfeestje thuis kunt vieren:

Verzin activiteiten rondom een thema

Kies samen met je kind een thema en bedenk daar leuke activiteiten bij. Denk daarbij aan het seizoen waarin je kind jarig is, het interessegebied van je kind of kies een tekenfilmheldin/-held. Ook leuk om de uitnodigingen en de aankleding van het feestje in dezelfde stijl te doen, natuurlijk.

Afhankelijk van het thema en/of het seizoen zijn er leuke dingen om te maken op een kinderfeestje:

 • vogelkastjes maken en/of versieren;

 • fotolijstje versieren;

 • dierenmaskers versieren;

 • sleutelhangers maken (kant-en-klare pakketjes bij Hema o.a.);

 • cupcakes versieren.

tips-kinderfeestje-thuis-activiteiten-cupcakes-versieren

Speurtocht

De ideale activiteit tijdens een kinderfeestje is een speurtocht. Je kunt zelf een speurtocht uitzetten, maar er zijn ook kant-en-klare speurtochten te vinden online voor een klein bedrag. Een aantal leuke ideeën om zelf een speurtocht te maken:

 • Maak een speurtocht van school naar huis met (kleine) opdrachtjes, bijvoorbeeld ‘hinkel naar de volgende pijl’ of ‘zing verjaardagsliedjes tot de volgende opdracht’;

 • Zet in je tuin een speurtocht uit met opdrachten om bijvoorbeeld iets te verzamelen (herfstbladeren of kiezeltjes bijvoorbeeld), bedenk kleine opdrachtjes of verstop voorwerpen die ze in een emmertje moeten verzamelen;

 • Maak een speurtocht met een leuke ‘eindactiviteit’. Eindig bijvoorbeeld in een speeltuin, zet een schatkist neer met ‘de schat’ vol met pakjes drinken en wat lekkers of laat de speurtocht weer uitkomen bij jullie thuis, waar ondertussen de tafel gedekt is en het eten klaar staat.

Actieve activiteit

Iets actiefs doen met kinderen is altijd een goed idee. Zet in je tuin een hindernisbaan op met spullen die je al hebt of kunt lenen waar ze op en onderdoor kunnen klimmen: een glijbaan, trampoline, twee stoelen met een plank erop, een mat waarop ze een koprol kunnen doen. Eindig de hindernisbaan met iets leuks zoals blikgooien of bij goed weer een plons in een zwembadje of zo’n sopglijbaan. Gegarandeerd plezier!

Is het slecht weer? Laat even je Insta-perfect interieur voor wat het is en verbouw je kamer gewoon tot hindernisbaan met kussens van de bank, een rijtje stoelen en maak er ‘voetjes van de vloer van’ of maak rond november/december een pietengym-parcours en eindig met het gooien van een ‘pakje’ (knuffeltje, ingepakt klein doosje) in een ‘schoorsteen’ (doos met Sintpapier).

tips-kinderfeestje-thuis-verkleedfeestje-verkleed-thema

Verkleedfeestje

De meeste kinderen vinden het heel leuk om zich te verkleden. Vraag ouders of ze de favoriete verkleedkleding willen meegeven, of leen bij vrienden en familie een stapel verkleedkleren. Ook leuk: verkleden in thema. Houd een Frozen-feestje of een superheldenfeestje en eindig het feestje bijvoorbeeld met een (korte) film van dat thema.

Spelen spelen spelen

Wat ik geleerd heb van het eerste kinderfeestje dat ik organiseerde is dat je niet te veel moet willen plannen, maar vooral ook moet kunnen loslaten. Mijn tip: laat genoeg ruimte, tijd en mogelijkheid vrij om de kinderen te laten spelen. Laat ze na een activiteit even ‘uit’ buiten, laat een speurtocht eindigen in de speeltuin, of zet wat klaar in je huiskamer waar de kinderen even vrij mee kunnen spelen.

Eten op een kinderfeestje

Afhankelijk van op welk tijdstip je het feestje wilt geven, moet je wel iets te snacken regelen. Gaan de kinderen op woensdagmiddag direct mee uit school? Dan moet er geluncht worden. Boterhammen eten is prima, maar wel wat intensief als je voor 5+ kinderen moet gaan smeren en waarschijnlijk wil iedereen iets anders op brood… Maak het jezelf daarom makkelijk en kies iets wat bijna altijd een succes is:

 • een stapel
  pannenkoeken, een paar flessen stroop en bussen suiker;

 • tafelfriet: leg over de lengte van de tafel frietjes op een plastic tafelkleed, sausjes en eventueel snacks erbij. Opruimen is daarna ook heel makkelijk!

Als je het kinderfeestje eind van de middag na schooltijd houdt, of op een weekenddag na lunchtijd, dan hoef je geen maaltijd te verzorgen, maar is een feestelijk hapje wel welkom. En dat kun je meteen ook een activiteit maken, zoals bijvoorbeeld cupcakes of cake versieren. Een toffe taart (laten) maken in het thema van het feest is natuurlijk ook heel leuk.

tips-kinderfeestje-thuis-oudhollandse-spelletjes-stoelendans

Oudhollandse spelletjes

Anno nu is plezier nog steeds gegarandeerd met oudhollandse spelletjes waar we ons vroeger op kinderfeestjes ook mee vermaakten. Dit zijn ook prima spelletjes om achter de hand te houden voor als je tijd over hebt of een andere activiteit in de soep loopt door bijvoorbeeld het weer. Denk bijvoorbeeld aan:

 • koekhappen

 • snoephappen

 • stoelendans

 • sjoelen

 • ezeltje prik

 • spijkerpoepen

 • blik gooien

 • eierlopen

 • ringwerpen

 • zaklopen

Film kijken

Oeh, een film kijken op een feestje! Nee toch? Het is niet het eerste waar je aan denkt bij een leuk kinderfeestje, ik ook niet. Maar picture this: na alle drukke activiteiten sluit je het partijtje af met de kinderen rustig op de bank met een gezellig filmpje, wat drinken en wat lekkers bij de hand. Kinderen blij, jij alvast een beetje opruimen en de ouders komen hun kinderen niet op hun top van hun hyperactiviteit ophalen. Precies, een heel goed idee!

Heel veel plezier gewenst!