Waar de ene ouder zich al weken van tevoren verheugt op de voorbereidingen voor het kinderfeestje, klotst bij de ander het zweet al onder de oksels als ze er alleen al aan denkt. Als je nog geen idee wat voor feestje het moet gaan worden, hoe je een leuke uitnodiging voor het kinderfeestje kunt maken, hoeveel kinderen je uit moet gaan nodigen: geen paniek. Lees snel onze handige tips voor organiseren kinderfeestje in dit blog!

Vaak denk je dat je een ontzettend creatieve geest moet hebben voor kinderfeestje, maar dat is helemaal niet nodig. Wij hebben genoeg leuke tips om er een spetterend kinderfeest van te maken.

De voorbereidingen voor het kinderfeestje

Bepaal eerst samen met je kind wat voor soort kinderfeestje het moet worden. Wil je het thuis geven of buiten de deur? Soms is het aantal vriendjes dat je kind uit wilt nodigen hier ook bepalend in. Bepaalde activiteiten worden erg kostbaar als je die met veel kinderen gaat doen. Daarnaast ben je ook afhankelijk van vervoer en begeleiders. Het is misschien het handigste om eerst een gastenlijst op te stellen. Op basis hiervan kun je dan een passend feestje organiseren.

kinderfeestje-organiseren-tips-uitnodigingen

Wie krijgen een uitnodiging voor het verjaardagsfeestje?

Kinderen zijn geneigd om voor hun feestje ineens iedereen uit te nodigen waar ze ooit weleens mee hebben gespeeld. Toch is een grote groep meestal niet ideaal, zowel voor het kind als voor de ouder(s). Ze zeggen wel eens dat je het aantal kinderen uit moet nodigen van het aantal jaren dat de jarige heeft, dus vier kinderen bij vier jaar en zo door. Als de kinderen ouder zijn, kunnen ze beter tegen de drukte en is het meestal geen probleem als een tienjarige wel voor 15 kinderen gaat. Zorg in ieder geval dat de kinderen waar je zoon of dochter graag mee speelt een uitnodiging voor het kinderfeestje krijgen.

Rijders, helpers en begeleiders

Er zijn maar weinig kinderfeestjes waarbij het handig is als je er helemaal alleen voor staat. Natuurlijk hebben ze op elfjarige leeftijd tijdens een bioscoopmiddag geen vijf moeders nodig. Maar waarschijnlijk moeten de kinderen wel gehaald of gebracht worden met meerdere auto’s. Zeker als de kinderen jonger zijn, hebben ze vaak nog veel hulp nodig. Soms met naar toilet gaan, lastige schoenen aantrekken of andere kleine probleempjes. Vooral als je thuis een feestje geeft, is het handig dat je als gastvrouw jezelf op het verloop van het feest kunt concentreren. Jij bent meestal diegene die precies weet hoe de planning is.

Het is dan handig als iemand anders andere taken regelt. Als je ergens naartoe gaat met kleine kinderen zijn extra ogen en handen zeker belangrijk. Vooral bij een zwemfeest en ook bij een feest in een indoor speeltuin is het prettig als er voldoende controle is. Als broertjes of zusjes ook op het kinderfeestje aanwezig zijn, is het ook prettig als de partner erbij is. Soms willen de broertjes of zusjes ‘ineens’ heel dringend de aandacht van hun moeder, misschien juist omdat ze voelen dat de aandacht op dat moment volledig op de broer of zus is gericht.

kinderfeestje-thuis-organiseren-handige-en-leuke-tips

Tips voor organiseren kinderfeestje thuis

Als je ervoor kiest om een feestje thuis te geven, zorg dan in ieder geval dat je huis of de ruimte waar het gegeven wordt ‘kinderfeestjes proof’ is. Dit betekent dat alles waarvan je liever niet hebt dat de kinderen hiermee gaan spelen, veilig opgeborgen wordt. In een spel worden kinderen vaak wat wilder en baldadig en zouden ze per ongeluk dingen om kunnen stoten.

Probeer een zo groot mogelijke vrije ruimte te maken, zodat de kinderen de ruimte hebben om te spelen en te ravotten. Als het feest in de tuin wordt gegeven, controleer dan eerst de tuin op ‘gevaarlijke plekken’ zeker als het nog jonge kinderen zijn die een kinderfeestje uitnodiging krijgen. Vijvers of zwembaden kunnen zeer gevaarlijk zijn als er kinderen bij zijn die niet kunnen zwemmen.

Zorg dat alles is voorbereid, want tijdens het feest heb je het vaak al druk genoeg. Zeker met een aantal uitgelaten kinderen om je heen heb je meestal niet de kans om nog dingen klaar te zetten of voor te bereiden.

Maak ook een draaiboek voor het feest, zodat je weet hoeveel tijd je nodig hebt en dat er geen tijd voor verveling is. Om het feestje voor de jarige extra bijzonder te maken zijn er genoeg leuke ideeën en activiteiten te verzinnen. Je kunt bijvoorbeeld een puzzeltocht in elkaar zetten, een speciale verjaardag escape room maken, karaoke, spelletjes doen of iets knutselen. Of je zet een thema op de uitnodiging en past hier ook de activiteiten op aan.

Tips voor organiseren kinderfeestje buiten de deur

Wil je liever niet het kinderfeestje bij jezelf thuis vieren? Dan zijn er verschillende opties die je kun doen buiten de deur. Dit wordt steeds vaker gedaan, dus iedere keer komen er weer nieuwe leuke mogelijkheden bij.

Voor welke optie je kiest hangt af van de leeftijd van de kinderen en natuurlijk het interessegebied van je eigen kind. Met kinderen van vier jaar is het geen goed idee om een zwemfeestje te geven, want de meesten kunnen niet zwemmen. Een indoor speeltuin is dan wel leuk, of simpelweg naar de kinderboerderij of een natuurspeeltuin is al heel leuk voor die leeftijd.

Organiseer je een zwemfeestje, dan is het belangrijk om een speciale ‘zwemfeestje uitnodiging’ te maken. Zo is duidelijk dat het om een zwemfeestje gaat en ouders kunnen dan eventueel bepalen of zij het prettig vinden dat hun kind gaat zwemmen.

Bowlen is altijd leuk voor een kinderfeestje. Voor de jongere kinderen zijn er vaak speciale ballen beschikbaar op de bowlingbaan.

Wat ook erg leuk is, is bubbelvoetbal spelen. De spelers zitten in een grote plastic bal, waardoor het een stuk lastiger wordt om een balletje te trappen. Er wordt meer gevallen, maar de plastic bal vangt de klap op dus dat is helemaal niet erg.

Er zijn ook speciale voetbal-clinics voor een kinderfeestje. Veel sportcomplexen hebben ook mogelijkheden voor kinderfeestjes, bijvoorbeeld op de skibaan of op de kartbaan. Vaak kun je dan kiezen voor een speciale sessie met een hapje en een drankje erbij.

Er zijn zoveel mogelijkheden om buiten de deur een leuk kinderfeest te vieren, eigenlijk te veel om op te noemen. Kijk naar wat jouw kind leuk vindt, waar zijn of haar interesses liggen. Bij de oudere kinderen vallen uitdagingen vaak wel in de smaak, bij de kleintjes is een vertrouwde omgeving met herkenbare activiteiten vaak beter.

kinderfeestje-organiseren-buiten-huis-klimpark-lasergamen-paintball

Tips voor organiseren kinderfeestje voor acht plus

Tegenwoordig is lasergamen met kinderen erg hot, zeker bij oudere kinderen. Ook graffiti kinderfeestjes vallen goed in de smaak. Bij oudere kinderen is er behoefte aan wat actie, zoals boomklimmen in een klimpark, survivallen of het nieuwe archery tag (boogschieten). Een discofeest is ook erg leuk, zeker als er een echte DJ is en als de hele klas uitgenodigd kan worden.

Sommige meiden vinden een workshop op het gebied van beauty en styling een leuk idee voor een kinderfeestje. Dat kan thuis gebeuren, maar ook op een externe locatie. Boven de acht jaar is het op sommige plekken mogelijk om in een zwembad een echte duik te maken. Een bijzondere en onvergetelijke ervaring voor een kinderfeestje.

Tips voor organiseren kinderfeestje voor kleine kinderen

Kleine kinderen vinden glow in the dark minigolf vaak geweldig. Ook kun je ze blij maken met een bezoek aan de kinderboerderij. Kleintjes vinden het ook leuk om een feestje te hebben waar hun superheld centraal staat. Er zijn mogelijkheden om bijvoorbeeld een Frozen feestje te vieren of een superheldenfeest waar iedereen verkleed gaat als zijn of haar favoriete superheld.

Naar de pannenkoekenboot of naar een pannenkoekenhuis is ook altijd leuk en gezellig. Zeker als de kinderen zelf hun eigen pannenkoek mogen versieren. Er zijn dansstudio’s die speciale dans kinderfeestjes organiseren voor de kleintjes. En speelparken en indoor speeltuinen vallen ook altijd in de smaak op deze leeftijd.

Uitnodiging maken voor het kinderfeestje

Als de keuze voor het kinderfeestje is gemaakt, wordt het tijd om de uitnodiging voor het kinderfeestje te maken. Je kunt kant-en-klare kinderfeest uitnodigingen kopen, maar leuker is om er een persoonlijk tintje aan te geven. Dit kun je uitbesteden en bijvoorbeeld een uitnodiging maken met een foto van je kind. Bijvoorbeeld in het thema van het feestje, met alvast een Elsa of Anna outfit aan.

Zelf een kinderverjaardag uitnodiging maken kan ook en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt uitnodigingen eenvoudig online maken door middel van templates, of helemaal zelf ontwerpen als je daar goed in bent. Ook is het leuk om een uitnodiging voor een kinderfeestje samen met je kind in elkaar te knutselen.

Denk goed na over de uitnodiging tekst voor het kinderfeestje, zorg dat alle informatie op de kaart staat. De contactgegevens, datum, de start- en eindtijd, de locatie en eventueel aanvullende informatie over wat kinderen mee moeten nemen.