Tijd besparen? Dat willen we allemaal wel, als moeder lijk je nooit genoeg uren in een dag te hebben. Kinderen verzorgen, brengen en halen, leuke dingen met ze doen, werken, boodschappen doen, afspreken met vriendinnen, langs familie gaan, investeren in je relatie en zo gaat het maar door. En dan gaan mijn dochters nog niet eens naar school, want volgens mij komt er dan weer een lading aan dingen bij die gedaan of geregeld moeten worden.

Routine, structuur en discipline

Grappig dat ik voordat ik kinderen kreeg dacht dat ik het “Echt Heeeeel Druk” had. Waarmee precies kan ik me nu niet zo goed meer herinneren. In de afgelopen drie jaar heb ik manieren gevonden om hier en daar wat tijd terug te winnen. Een hoop komt neer op routine, structuur en discipline. Als je daar niet van bent, stop dan vooral met lezen, want dan krijg je van dit stukje waarschijnlijk alleen maar jeuk, rollende ogen of medelijden. O ja, het uitbesteden van taken, daar hou ik ook wel van. Mijn tips om iedere dag een klein beetje tijd te besparen:

1. Leg kleding de avond van tevoren klaar

Voor de dagen dat ik moet werken bedenk ik de avond vooraf wat ik zelf aan wil trekken (check even het weerbericht), en leg ik alvast een setje kleding klaar voor beide dochters. Mijn oudste dochter begint langzaam een voorliefde te krijgen voor roze, paars en jurken, dus de vraag is hoelang ze nog in mijn keuze mee gaat, maar tot nu toe werkt dit. Geen gezeur ’s ochtends, iedereen binnen tien minuten aangekleed.

tijd besparen tips - kleding klaargelegd op stoel

2. Pak ’s avonds tasjes in en zet ontbijtspullen klaar

Ook het klaarzetten van ontbijtspullen bespaart ontzettend veel tijd in de ochtend. ’s Avonds heb je de rust om de tafel te dekken en een tas in te pakken, ’s ochtends heb je in alle hectiek veel meer kans dat je dingen vergeet en tijd tekort komt.

3. Tijd besparen in de ochtend: sta zelf als eerste op

Ik hecht er nogal aan om ’s ochtends te douchen, als niet-koffie-drinker is dat is voor mij de enige manier om echt wakker te worden. Om dat rustig te kunnen doen sta ik altijd op voordat mijn man en kinderen wakker worden. Tegen de tijd dat zij uit bed komen ben ik al bijna klaar, en dat geeft rust. Vraagt wel wat discipline, zeker als je kinderen besluiten uit te slapen en je nog een half uur langer in je bed had kunnen liggen.

tips tijd besparen - sta zelf als eerste op

4. Doe voor meerdere dagen boodschappen

Boodschappen doen kost tijd, zeker als je kinderen met je mee gaan. Lekkere peuterproducten op peuterooghoogte, speelhoekjes waar ze niet meer uit weg willen, dat soort dingen. Tijd besparen als het gaat om boodschappen doen vergt wat planning. Probeer vooruit te plannen wat je welke avond wilt eten, en beperk het aantal keren boodschappen doen. Misschien loont het wel om je boodschappen eens per week te laten bezorgen.

5. Besteed taken uit

Het uitbesteden van taken gaat je nóg meer tijd opleveren. Mocht je het geld kunnen missen, neem dan een hulp in de huishouding in de arm of bestel bijvoorbeeld je boodschappen online en laat ze op het jou gewenste moment tot in je keuken bezorgen. Ik doe altijd lopend met de kinderwagen boodschappen, maar eens in de paar weken laat ik grote of zware boodschappen bezorgen. Ook erg handig voor verjaardagsboodschappen!

6. Probeer slim te multitasken

Dat meerdere dingen tegelijk doen niet altijd een goed idee is, is een feit. Maar slim multitasken kán wel. Een eigen voorbeeld: in onze badkamer staat ook onze wasmachine, droger en de wasmanden. Terwijl mijn dochters in bad zitten gooi ik er ook gelijk een was in. Deze is dan precies klaar tegen de tijd dat ze naar bed gaan (hoera voor korte programma’s). Of wat dacht je van de badkamer poetsen terwijl je kind in bad zit? En misschien kun je niet echt tijd besparen, maar je maakt het wél leuker: strijken of was opvouwen en tegelijk Netflix kijken. En weet je trouwens wat ook tijd bespaart? Niet strijken. I’m guilty.

7. Bouw routines op

Routines – zeker in het huishouden – besparen tijd,  dus daar heb ik er een paar van. Gniffelen of hardop uitlachen mag hoor! Maar wie weet werkt het ook voor jou. Wij hebben bijvoorbeeld twee wasmanden: één voor donkere was (hebben we veel van), en één voor kleur en wit (vooral kinderkleding). Zo zie ik gelijk welk type was het hardst nodig is om gedraaid te worden en is de was al gescheiden. Maar ook: nu mijn jongste dochter wat ouder wordt komt haar kledingmaat langzaam aan in de buurt van die van haar oudere zus.

Na het wassen hang ik de kleding van dochter 1 vooral rechts op het wasrek, en van dochter 2 vooral links. Dat scheelt tijd met was opvouwen. Beide dochters hebben ook allebei een kant in de wasmand, zodat als de was de kasten in gaat ik niets meer hoef uit te zoeken, alleen maar links of rechts hoef op te ruimen.

8. Kook de avond vooraf

Als het gaat om koken is tijd besparen ook heel welkom, door de week kan het rondom etenstijd hectisch zijn. Ik kook daarom vaak op zondagavond al voor de maandag, als we allemaal moe uit werk of kinderdagverblijf komen. Vaak bak ik pannenkoeken, soms maak ik een ovenschotel of lasagne die alleen nog de oven in hoeft. Dan kunnen de kinderen snel eten, en dat is voor iedereen een stuk gezelliger. Fijne kidsproof recepten vind je op Pinterest.

tijd besparen - avond ervoor koken

Update: Deze blog verscheen voor het eerst in 2017 en werd januari 2024 geactualiseerd.