4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Met de winter weer voor de deur begint een periode die de meeste mensen kennen als een winterdip. In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden, is een winterdip geen verzinsel maar iets wat wel degelijk een lusteloosheid en verminderde energie met zich meebrengt. Dit komt door de donkere winterdagen en het verminderd aantal uren zon waardoor het lichaam bepaalde vitaminen onvoldoende heeft. Gelukkig zijn er een aantal tips die helpen tegen een winterdip.

1. Breng zoveel mogelijk tijd buiten door

Een van de beste manieren om een winterdip te voorkomen is door zoveel mogelijk tijd buiten te spenderen. De winterdagen staat al garant voor donkere dagen met weinig zonlicht, dus moet je profiteren van het beetje zon dat je wel ter beschikking krijgt.

2. Beweeg zoveel mogelijk

Als je dan al tijd buiten doorbrengt, dan kun je dit nog een grotere invloed geven door veel te bewegen. Sporten zorgt er immers voor dat je endorfines aanmaakt, en dit is het hormoon dat je gelukkig doet voelen. Dus toch beter die Netflix marathon even uitstellen.

3. Neem vitamine D

Zonlicht is belangrijk voor onze portie vitamine D. Door het verminderd aantal uren zon tijdens de winter, spreekt het dus voor zich dat we tijdens de wintermaanden hier een tekort aan hebben. Ook al spendeer je wel wat tijd buiten, toch is de kans groot dat je te weinig vitamine D in je lichaam hebt. Een manier om dit op te lossen is door vitamine supplementen te nemen.

4. Zorg voor meer licht

De reden waarom we ons ongelukkig en moe voelen tijdens de winter, zijn de donkere dagen. Het gebrek aan zonlicht zeg maar. Een van de manieren om dit op te lossen is door in je woning te zorgen voor meer licht. Dit kan met gewone verlichting, maar er bestaan tegenwoordig ook lampen die natuurlijk zonlicht nabootsen.

5. Doe typische winterdingen

Hoewel de meeste mensen de zomer verkiezen, heeft de winter ook zijn charmes. Je kan je winterdip voorkomen door net die dingen te doen die je enkel in de winter kan doen en waar je gelukkig van wordt. Misschien hou je wel van een skitripje? Of het maken van een lange winterwandeling waarna je gezellig bij het vuur een kop warme chocolademelk drinkt?

6. Spendeer tijd met je vrienden door

Sommige winterdagen zijn zo koud dat je gewoon liever binnen blijft. Dat snappen we. Toch zijn er ook tips tegen een winterdip die je kunt uitvoeren zonder het huis te verlaten. Omgaan met vrienden kan ervoor zorgen dat je winterdip even verdwijnt. Dus nodig je sociale vriendenkring maar uit voor een etentje of waarom geen movie night?

7. Begin een nieuwe hobby

De wintermaanden zijn de ideale periode om een nieuwe hobby te beginnen. In tegenstelling tot de zomer waarin het lijkt alsof je altijd wel iets te doen hebt, heb je veel meer tijd tijdens de koude winterdagen. Misschien heb je altijd al gitaar willen leren spelen? Of misschien is er een project thuis waar je al een hele tijd wou aan beginnen?

8. Eet gezond

Ook je voedingspatroon heeft een grote invloed op je humeur. Door het feit dat de dagen korter zijn, blijven we 's ochtends vaak langer in ons bed liggen. We staan later op en dat zorgt ervoor dat we geen tijd meer hebben om te ontbijten. Nochtans een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Vermijd ook snacks met veel suiker waardoor je je even energieker voelt. Deze zorgen nadien immers vaak voor een dipje. In de plaats daarvan, ga voor een gezonde snack zoals een stuk fruit.

9. Zorg voor routine

Deze tips is belangrijk het hele jaar door, maar zeker ook tijdens de wintermaanden. Een winterdip is immers het gevolg van het verstoren van je biologisch ritme. Probeer dus zoveel mogelijk een vast ritme aan te houden waarop je gaat slapen en opstaat.

10. Boek een reisje naar de zon

De ideale manier om de winterdip of winterblues even achter te laten is door het boeken van een reisje naar de zon. Bestemmingen zoals Spanje, Griekenland, Marokko of een nog verdere bestemming hebben een aangenaam klimaat ook tijdens de winter. En wist je dat in het zuidelijk halfrond de zomer net begint?