De knotwilgenroute

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Met de winter weer voor de deur begint een periode die de meeste mensen kennen als een winterdip. In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden, is een winterdip geen verzinsel maar iets wat wel degelijk een lusteloosheid en verminderde energie met zich meebrengt. Dit komt door de donkere winterdagen en het verminderd aantal uren zon waardoor het lichaam bepaalde vitaminen onvoldoende heeft. Gelukkig zijn er een aantal tips die helpen tegen een winterdip.

1. Breng zoveel mogelijk tijd buiten door

Een van de beste manieren om een winterdip te voorkomen is door zoveel mogelijk tijd buiten te spenderen. De winterdagen staat al garant voor donkere dagen met weinig zonlicht, dus moet je profiteren van het beetje zon dat je wel ter beschikking krijgt.

2. Beweeg zoveel mogelijk

Als je dan al tijd buiten doorbrengt, dan kun je dit nog een grotere invloed geven door veel te bewegen. Sporten zorgt er immers voor dat je endorfines aanmaakt, en dit is het hormoon dat je gelukkig doet voelen. Dus toch beter die Netflix marathon even uitstellen.

3. Neem vitamine D

Zonlicht is belangrijk voor onze portie vitamine D. Door het verminderd aantal uren zon tijdens de winter, spreekt het dus voor zich dat we tijdens de wintermaanden hier een tekort aan hebben. Ook al spendeer je wel wat tijd buiten, toch is de kans groot dat je te weinig vitamine D in je lichaam hebt. Een manier om dit op te lossen is door vitamine supplementen te nemen.

4. Zorg voor meer licht

De reden waarom we ons ongelukkig en moe voelen tijdens de winter, zijn de donkere dagen. Het gebrek aan zonlicht zeg maar. Een van de manieren om dit op te lossen is door in je woning te zorgen voor meer licht. Dit kan met gewone verlichting, maar er bestaan tegenwoordig ook lampen die natuurlijk zonlicht nabootsen.

5. Doe typische winterdingen

Hoewel de meeste mensen de zomer verkiezen, heeft de winter ook zijn charmes. Je kan je winterdip voorkomen door net die dingen te doen die je enkel in de winter kan doen en waar je gelukkig van wordt. Misschien hou je wel van een skitripje? Of het maken van een lange winterwandeling waarna je gezellig bij het vuur een kop warme chocolademelk drinkt?

6. Spendeer tijd met je vrienden door

Sommige winterdagen zijn zo koud dat je gewoon liever binnen blijft. Dat snappen we. Toch zijn er ook tips tegen een winterdip die je kunt uitvoeren zonder het huis te verlaten. Omgaan met vrienden kan ervoor zorgen dat je winterdip even verdwijnt. Dus nodig je sociale vriendenkring maar uit voor een etentje of waarom geen movie night?

7. Begin een nieuwe hobby

De wintermaanden zijn de ideale periode om een nieuwe hobby te beginnen. In tegenstelling tot de zomer waarin het lijkt alsof je altijd wel iets te doen hebt, heb je veel meer tijd tijdens de koude winterdagen. Misschien heb je altijd al gitaar willen leren spelen? Of misschien is er een project thuis waar je al een hele tijd wou aan beginnen?

8. Eet gezond

Ook je voedingspatroon heeft een grote invloed op je humeur. Door het feit dat de dagen korter zijn, blijven we 's ochtends vaak langer in ons bed liggen. We staan later op en dat zorgt ervoor dat we geen tijd meer hebben om te ontbijten. Nochtans een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Vermijd ook snacks met veel suiker waardoor je je even energieker voelt. Deze zorgen nadien immers vaak voor een dipje. In de plaats daarvan, ga voor een gezonde snack zoals een stuk fruit.

9. Zorg voor routine

Deze tips is belangrijk het hele jaar door, maar zeker ook tijdens de wintermaanden. Een winterdip is immers het gevolg van het verstoren van je biologisch ritme. Probeer dus zoveel mogelijk een vast ritme aan te houden waarop je gaat slapen en opstaat.

10. Boek een reisje naar de zon

De ideale manier om de winterdip of winterblues even achter te laten is door het boeken van een reisje naar de zon. Bestemmingen zoals Spanje, Griekenland, Marokko of een nog verdere bestemming hebben een aangenaam klimaat ook tijdens de winter. En wist je dat in het zuidelijk halfrond de zomer net begint?