Het is de angst van alle ouders: je kind kwijtraken. Je raakt snel in paniek en weet vaak niet wat je moet doen. Dergelijke situaties wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Daarom bij deze 6 tips om je kind niet kwijt raken.

Tip 1: Spreek een herkenningsplek af

De grootste kans om kinderen kwijt te raken is bij drukke aangelegenheden. Bijvoorbeeld wanneer je naar een attractiepark gaat. Je kind kan dan snel even weglopen en ergens anders gaan kijken. Voor je het weet ben je hem of haar dan kwijt. Voor het geval dit gebeurt, is het van belang om een herkenningsplek af te spreken met je kind. Je communiceert duidelijk dat als jullie elkaar kwijt zijn, je kind naar die specifieke locatie moet lopen. Dan is het natuurlijk wel van belang dat jullie beiden weten waar die locatie is. Daarom kan dit het best een heel hoog gebouw zijn of een centraal punt in het park. Zo weet je zeker dat je elkaar snel terug kunt vinden. Het moet een plek zijn die iedereen weet te vinden, zodat iemand eventueel je kind de weg kan wijzen naar die locatie.

Tip 2: Mobieltje mee

We leven tegenwoordig in een digitaal tijdperk. Dit betekent dat iedereen gemakkelijk contact met elkaar kan zoeken en dit heeft zo zijn voordelen. Is je kindje al wat ouder kun je hem een mobieltje meegeven. Mochten jullie elkaar dan kwijtraken, dan is het een fluitje van een cent om je kind terug te vinden. Je kunt elkaar dan gemakkelijk bellen, of bijvoorbeeld een sms'je sturen. Wees dan wel duidelijk naar elkaar, zodat je beiden weet waar je naartoe kunt lopen. Dit om verder gedoe te voorkomen.

Tip 3: Opvallende kleding dragen

Het is lastig om je kind terug te vinden in een grijze massa. Zeker in een dichtbevolkt land als Nederland is dat lastig. Nederland is een plek waar het op veel locaties altijd zeer druk is, en dat heeft als gevolg dat het lastig is om elkaar te herkennen als je elkaar kwijt raakt. Maar wanneer je opvallende kleding gaat dragen zal de kans om elkaar kwijt te raken aanzienlijk worden verminderd. Het is dan verstandig om specifieke opvallende kleding te dragen. Veel mensen dragen veel grauwe kleding, zeker in de winter. Om elkaar niet kwijt te raken is het verstandig om dan lichtkleurige kleding aan te schaffen. Wanneer je kind dan wegloopt, valt het eerder op en kun je gemakkelijker achter hem of haar aanlopen wanneer je kind in de massa verdwijnt.

Tip 4: Zorg voor een foto van je kind

Tegenwoordig is het niet meer heel moeilijk om een foto van je kind bij je te hebben. Vroeger hadden veel ouders foto's van hun kinderen in de portemonnee zitten, maar tegenwoordig heeft iedereen ook wel foto's van zijn kind op zijn smartphone. Zorg ervoor dat je duidelijke foto's van je kind hebt. Mocht je je kind dan kwijtraken dan kun je aan voorbijgangers vragen of ze je kind hebben gezien. En mochten ze het kind nog niet gezien hebben, dan kun je ze vragen of ze erop willen letten. Op die manier wordt de kans om je kind terug te vinden aanzienlijk vergroot.

Tip 5: Let goed op

Preventief actie ondernemen is natuurlijk een stuk beter dan achteraf proberen het probleem op te lossen. Dat is met alles zo in het leven, maar dus ook met kinderen. Het is handig om van te voren alvast regels op te stellen. Zo moet je je kind vertellen dat hij of zij altijd bij je in de buurt moet blijven. Geen gekke dingen doen en altijd goed meelopen. Wanneer je van tevoren dergelijke dingen communiceert, wordt het een stuk gemakkelijker om uiteindelijk je kind terug te vinden.

Tip 6: Melding maken bij een centraal punt

Wanneer je je kind echt niet meer kan vinden, is er altijd de mogelijkheid om een melding te maken bij een centraal punt. Op die manier kan je kind dan worden opgeroepen. Dan is het gemakkelijker om elkaar terug te vinden en dat is natuurlijk zeer handig. Vaak is er wel een persoon die het opvalt dat een kind alleen is, en je kind vervolgens probeert te helpen met het terugvinden van zijn moeder. Wanneer er dan een melding wordt gemaakt, kan die persoon gemakkelijker helpen. Die weet dan precies waar je bent en zo ben je binnen no-time weer samen met je kind. Er zijn altijd wel centrale punten waar je een melding kunt maken, dus dat is een voordeel te noemen.