Waar je eerst alle tijd voor je partner had uit je werk, moet je die nu verdelen over hem én over je kind(eren). In alle gevallen gaat dit niet vlekkeloos, in sommige zelfs mis. Onderzoek toont aan dat je beter geen kinderen kunt krijgen, als je je relatie in stand wilt houden. Het CBS meldt dat de meeste huwelijken stuk lopen in de tropenjaren, de jaren waarin je kinderen krijgt. Wat kun je doen om toch nog de tijd voor elkaar te nemen en naar elkaar te luisteren, als je kind steeds om aandacht vraagt? Hoe onderhoud je een gelukkig huwelijk tijdens de moederschap?

Tijd voor elkaar

Door alle aandacht die de kinderen nodig hebben, komt het er vaak niet meer van om samen tijd door te brengen. 's Avonds zijn jullie moe, 's morgens hebben jullie geen tijd en in het weekend vragen de kinderen weer de aandacht. Het ritme van het dagelijkse leven lijkt soms een sleur te zijn die je niet kunt doorbreken. Het is daarom júist belangrijk dat je samen een moment plant, waarop je met je partner iets leuks gaan doen. Ga bijvoorbeeld eens samen op vakantie, waarbij je de kinderen bij de oppas brengt. Je kunt ook afspreken dat jullie 's avonds op de bank nog iets gezelligs doen, als de kinderen op bed liggen. Plan vaker een avondje weg, net als je vroeger deed met je partner. Het is tijd om weer te gaan daten, net als dat je vroeger deed. Verras je partner met een leuke avond. Het hoeft niet groots te zijn, het kan ook al een rondje lopen zijn. Verzin geen excuses, maar denk in de mogelijkheden.

Tijd voor jezelf

In een relatie is het vooral belangrijk dat je zelf ook lekker in je vel zit. Wanneer je een dag druk bent, zul je merken dat je sneller geïrriteerd reageert. Als je gestresst en vermoeid blijft, dan wordt je er niet vrolijker op. Juist daarom moet je tijd vrij maken voor jezelf. Vraag je man of hij 's avonds een keer op de kleine wil letten. Pak een oude hobby op, ga eens wat leuks doen met je vriendin, lees thuis een boek. Kortom, ga iets doen waar je blij van wordt.

Intimiteit

Bij veel stellen schiet intimiteit er bij in als er eenmaal kinderen zijn gekomen. Uit onderzoek blijkt dat intimiteit heel erg bevorderend is voor je relatie, omdat je jezelf kwetsbaar opstelt en echt naar elkaar kijkt. Voor sommige mensen werkt het om een tijdstip te plannen waarop je intiem met elkaar bent. Dit komt doordat je dan allebei naar het moment toeleeft. Je gaat fantaseren, waardoor het moment nog specialer wordt. Je kunt ook met je partner afspreken dat jullie op hetzelfde moment naar bed gaan. Als je partner een keer langer doorwerkt, blijf dan op hem wachten. Het is het wachten waard. Ook met kinderen in huis kan het spannend zijn om de intimiteit op te zoeken. Met onze 5 sekstips weet je de intimiteit wel op te zoeken ook al zijn de kinderen thuis. 

Beweging

Deze tip had je misschien niet verwacht. Beweging doet meer dan je verwacht, want wanneer je samen sport, doe je samen (nieuwe) ervaringen op. Beweging is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je relatie. Wanneer je samen sport, praat je makkelijker dan dat je samen op de bank zit. Wanneer je bezig bent, gaat het contact soepeler. Door te bewegen ga je ook uit de omgeving waar je elkaar normaal in ziet. Een andere omgeving kan hele nieuwe en verrassende situaties scheppen.

Prioriteit

Bij veel stellen komt na het krijgen van kinderen de partner niet meer op de eerste plaats terecht. Ze zijn zo druk met de kinderen verzorgen en opvoeden dat ze elkaar vergeten. Dat is heel jammer, want je hebt elkaar juist in de opvoeding hard nodig. Je bent samen de ouders van kinderen, je maakt samen beslissingen, ook al ben je het niet altijd met elkaar eens. Het is juist belangrijk om tijd voor de ander vrij te maken. Vraag om feedback, toon belangstelling naar de dagelijkse bezigheden van de ander. Het moment van aandacht hoeft niet groot te zijn. Een kus geven wanneer je partner uit zijn werk komt, kan al een goed begin zijn. Geen vluchtig kusje, omdat het moet, maar een oprechte kus of knuffel.

Positiviteit

Spreek positief over elkaar, ook naar de kinderen toe. Voor de kinderen is het duidelijker wanneer de vader en de moeder het met elkaar eens zijn. Val elkaar niet af waar de kinderen bij zijn. Hoe weten kinderen anders wie ze moeten geloven? Voor kinderen hebben de ouders een voorbeeldfunctie. Wanneer er iets fout gaat in jullie relatie, door bijvoorbeeld een ruzie, probeer dan weer terug te komen op iets positiefs. Spreek eerst je gevoelens uit en probeer elkaar te vergeven. Vrouwen kunnen soms nogal koppig zijn in hun standpunten, maar probeer dat los te laten. Iedereen maakt fouten, ook jouw 'perfecte' partner.

Communicatie

Een heel voor de hand liggend punt, maar hier gaat het wel vaak mis in een relatie. Praat niet alleen over de kleine dingen die er met je kinderen aan de hand zijn, maar praat ook over de grote problemen. De diepe vragen waar je vanbinnen mee worstelt. Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen tegen de ander, ook al denk je al te weten hoe de ander gaat reageren.

Stop met het bet-weterig zijn

Vrouwen hebben nog al eens de neiging om het touw in handen te nemen wat de opvoeding betreft. Zij zijn vaak het grootste deel van de tijd bij de kinderen, dus zij weten wat nodig is. Dit gaat vaak wel ten koste van de man. De man uit zijn liefde op een andere manier, of dit nou volgens jouw normen is, of niet. Probeer je partner niet te veel te verbeteren. Je kunt hem wel tips geven, maar ook niet over de top.