Wanneer je net moeder bent geworden staat je baby centraal in je leven. Daarbij kan het nog wel eens voorkomen dat je je vriendinnen wat minder aandacht kan geven, ondanks dat je ze de meest belangrijkste personen vindt. Er verandert dus veel tussen jou en je vriendinnen. Dit zijn dan ook de 6 dingen die kersverse moeders graag willen zeggen tegen vriendinnen zonder kind, zodat zij weten hoe jij er als moeder over denkt.

1. Ik wil wel uitgaan, maar…

Je wilt uitgaan, maar je hebt meestal gewoon geen energie meer. En als je nog energie hebt, wil je 97% van de tijd gewoon alleen zijn. Hier is niks verkeerd aan. Integendeel, als kersverse moeder is het nodig om tijd voor jezelf in te plannen om een burn-out te voorkomen.

2. Je bent nog steeds belangrijk voor me

Voordat je een kind kreeg, zag je leven er ongetwijfeld anders uit. Maar als kersverse moeder en door het ouderschap, houd je minder tijd over voor je vriendinnen. Een goede vriendin zal hier begrip voor opbrengen en je zelfs te hulp schieten wanneer nodig. Maak alleen de fout niet om je vriendinnen op te zadelen met jouw moederschap. Je kinderen zijn jouw verantwoordelijkheid en niet die van hen. Gebruik hen dus ook niet als babysit, tenzij ze het zelf voorstellen (en dan nog!). De momenten samen met je vriendinnen, moeten hen het gevoel geven dat ook zij belangrijk voor je zijn. Als het kan, laat je kinderen thuis of bij een babysit om leuke dingen samen met je vriendinnen te ondernemen.

3. Ik ben niet overdreven overbeschermend

Je kinderen hebben je nodig. Dit is vooral het geval als het gaat om pasgeboren baby's of peuters die erg veeleisend zijn en erg aanhankelijk zijn. Kortom, er zijn momenten waarin je kinderen vooral veel aandacht van je nodig hebben, en tijdens die momenten zijn je vriendinnen zonder kinderen waarschijnlijk bezig met uitgaan. Maar voordat je het weet, zit je in een nieuwe fase waarin je kinderen heel wat minder aandacht nodig hebben en je meer tijd voor jezelf en je vriendinnen zult hebben.

4. Als je me mist, ik ben er voor je!

Het is niet zo dat je met kinderen nooit naar buiten kunt gaan en het sociale wezen kunt zijn dat je was voordat je kinderen kreeg. Naarmate kinderen ouder worden, wordt het eenvoudiger voor je om naar buiten te gaan en dingen te doen met je vriendinnen die je graag doet. Maar het is onvermijdelijk dat de eerste twee jaren erg lang zullen aanvoelen. Dit is de periode waarin je het minst tijd zult hebben om met je vriendinnen te genieten van een avondje uit. De reden hiervoor is omdat je je volledig moet aanpassen aan je nieuwe leven als moeder. Uiteraard zul je een groot contrast opmerken met hoe de dingen vroeger waren. Maar, zo eindeloos als die eerste maanden en zelfs jaren kunnen lijken, ze eindigen, en sneller dan je denkt. Maar in tussentijd, als je echt in het leven van je vriendinnen wilt blijven, zul je wat moeite moeten doen om hen te laten voelen dat je hen net zozeer mist als zij jou. Laat hen weten dat je nog steeds wilt uitgenodigd worden voor dingen, zelfs als je 99% van de tijd niet kunt gaan. Dit zal je het gevoel geven dat je niet vergeten bent en dat je nog steeds deel uitmaakt van de vriendenkring (en ook omgekeerd!).

5. Veroordeel me niet omdat ik kinderen heb

Alleen omdat je een kind hebt, wil dit nog niet zeggen dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Je kreeg er alleen extra taken en verantwoordelijkheden bij, maar verder ben je nog altijd die leuke vriendin waar heel wat plezier mee te beleven valt. Ja, je hebt minder tijd en geld. En ja, je kunt niet zomaar alles voor je vriendinnen laten vallen. Maar maak je vriendinnen duidelijk dat je hen niet uit je leven wilt. Laat hen weten dat ook al is je leven aangevuld met kinderen, dit niet betekent dat je minder of niet meer van hen houdt.

6. Zie mijn moederschap als een gezamelijke nieuwe hobby

Probeer te bedenken alsof je een nieuwe hobby hebt opgepakt met je vriendinnen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je vriendinnen is je moederschap en baby nieuw. Probeer daarom je enthousiasme over te brengen op je vriendinnen (zonder hen iets op te dringen) en leer hoe je je baby en moederschap op een evenwichtige manier in jullie leven kunt integreren. Alleen al omdat het lijkt alsof je tijd en aandacht voor je baby nu alomvattend is, betekent dat nog niet dat het altijd zo'n onevenredige prioriteit zal krijgen.