Heb jij een schat van een schoonmoeder, maar wil je geen rekening hoeven houden met ook nog een schoonmoeder tijdens jouw eerste dagen als kersverse moeder? In dit artikel lees je hoe je het beste kunt omgaan met jouw schoonmoeder nu de baby er is. Je zult haar hulp en advies zeker goed kunnen gebruiken, maar je wilt deze bijzondere momenten natuurlijk ook zelf optimaal kunnen ervaren. Lees gauw verder hoe je deze tijd het beste aanpakt met jouw schoonmoeder.

Maak het bespreekbaar

Wees niet bang om in gesprek te gaan met jouw schoonmoeder. Het liefst doe je dit voordat jouw baby er is. Om onenigheid of nare woordenwisselingen te voorkomen, kun je het beste jouw gevoelens delen met jouw schoonmoeder. Zij heeft namelijk alleen maar het beste voor met jou en haar kleinkind. Wil jij bijvoorbeeld tijdens de eerste weken na de zwangerschap zelf het moederschap ontdekken? Leg dit dan uit. Je hoeft haar de deur niet te wijzen, maar kunt wel vragen om een beetje afstand. Kun je haar advies nog niet zo goed op waarde schatten? Maak ook dit bespreekbaar. Ga eens met jouw schoonmoeder rond de tafel zitten en bespreek samen jullie gevoelens over dit onderwerp. Zo kunnen jullie elkaar beter begrijpen en ondersteunen.

Geef jouw grenzen aan

Jouw schoonmoeder is waarschijnlijk enorm enthousiast om oma te worden. Veel (schoon)moeders kunnen grenzen overstappen en te veel aanwezig zijn. Wees niet bang om jouw grenzen aan te geven. Wil je dat zij zich minder bemoeid met jouw keuzes of niet iedere dag op de koffie komt? Probeer dit dan op een opbouwende manier te vertellen. Laat haar niet over jouw grenzen gaan, hier krijg je later alleen maar problemen van.

Jij bent de moeder

Goedbedoeld kan jouw schoonmoeder jou willen helpen met de eerste dagen of weken van het moederschap. Echter kun je zelf tegen het plafond aan zitten met alle het goedbedoelde advies. Te veel advies kan door jou opgenomen worden als kritiek. Natuurlijk is het advies altijd goedbedoeld, toch kan het te veel worden. Vergeet niet dat jij de moeder bent en dat jij weet wat goed is voor jou baby. Probeer je iets zelf en lukt het niet? Dan is dat ook niet erg, je bent altijd lerende. Vergeet niet dat je niet al het advies van jouw schoonmoeder hoeft te gebruiken.

Specifieke taken

Een andere manier om met jouw schoonmoeder om te gaan tijdens deze bijzondere tijd is om haar specifieke taken te geven. Wil je niet dat ze constant in de woonkamer is of om de haverklap belt om een update over haar kleinkind? Zorg dan dat je zelf het hef in eigen hand houdt en zorg voor specifieke taken. Misschien wil je het niet toegeven, maar je kunt haar hulp namelijk goed gebruiken. Laat haar bijvoorbeeld werken als contactpersoon voor mensen die op kraamvisite willen komen. Zij kan de afspraken dan regelen en bijvoorbeeld zorgen voor beschuit met muisjes op tafel. Zo kan jouw schoonmoeder toch van de partij zijn, maar loopt ze jou niet in de weg. Zo sluit je haar niet buiten en is het de beste oplossing voor jullie beiden.

Oppasoma

Kan de kersverse oma geen genoeg krijgen van jullie kleine spruit, maar heb je geen behoefte om jouw schoonmoeder iedere dag in huis te hebben? Dan kun je een optie voorstellen om haar te vragen als oppasoma. Jouw schoonmoeder vindt dit waarschijnlijk geweldig en zo kun jij een ochtendje voor jezelf hebben. Het is belangrijk om de opa's en oma's te betrekken bij het leven van jouw zoon of dochter. Op deze manier hebben jullie beiden er voordeel aan. Het is een ideale manier voor jullie beiden om niet te veel op elkaars lippen te zitten en toch beiden er profijt van te hebben. Ook is het fijn om haar hulp te mogen ontvangen wanneer jij erdoorheen zit. Slapeloze nachten en de zorg voor een pasgeboren baby, dat kost enorm veel energie. Het kan erg fijn zijn om af en toe de teugels te kunnen laten varen en haar hulp in te schakelen.

Jouw partner

Heb jij nu echt genoeg van al het commentaar en overbodige advies van jouw schoonmoeder? Praat er dan ook eens over met jouw partner. Jouw partner kan zijn of haar moeder beter peilen en tegenspraak bieden. Je wilt natuurlijk ruzies voorkomen en jouw partner kan als een onpartijdige partij optreden tussen beiden. Je staat er niet alleen voor. Vergeet ook niet om jouw problematiek over jouw schoonmoeder te bespreken met jouw partner.

Een schoonmoeder ver weg

Woont jouw schoonmoeder niet in de buurt, maar wil je haar toch betrekken bij de opvoeding van jouw baby? Dankzij moderne technologieën is het helemaal niet moeilijk om in contact te blijven. Je kunt via social media natuurlijk updates geven of gewoon een mailtje sturen met foto's. Ook een schoonmoeder ver weg kan een enorme steun zijn voor jou.

Een zware bevalling is soms niks in verhouding tot de problemen met jouw schoonmoeder tijdens het moederschap. Jij wilt zelf het moederschap ontdekken en zij wilt haar ideeën en advies overbrengen. Dit kan zorgen voor botsingen. Het is belangrijk om altijd jouw eigen grenzen aan te geven. Het is wellicht niet de meest aardige optie om haar advies te weigeren, maar jij bent nu moeder en weet wat het beste is voor jouw kind. Zorg dat je alles bespreekbaar houdt zodat er geen onenigheid kan komen. Je kunt haar hulp ook goed gebruiken. Heb je het even gehad en ben je toe aan rust aan jouw hoofd? Dan is het fijn om te weten dat jouw schoonmoeder altijd voor jou en haar kleinkind klaarstaat. Het is een unieke verhouding tussen moeder en schoonmoeder dat gecreëerd wordt door vallen en opstaan. Jij weet wat goed is voor jouw kind, maar wees ook niet bang om advies in te winnen en om hulp te vragen.