Slapeloze nachten, vieze luiers en huilbuilen zijn de minder rooskleurige kanten van het moederschap. Fulltime moederen geeft zeker voldoening, maar het vergt ook veel van je. Even ertussenuit is weer even op adem komen. Het is erg belangrijk om als moeder niet jezelf voorbij te lopen. Alleen op vakantie gaan kan daarom een perfecte oplossing zijn om weer tot rust te komen. Wil je weten hoe je dit aanpakt en wat de voordelen zijn? Lees dan gauw verder.

De druk van de ketel

Veel kersverse ouders vinden het moeilijk om toe te geven dat het ouderschap toch wel een stuk zwaarder is dan zij aanvankelijk dachten. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar de realiteit is veel verantwoordelijkheid en minder echt vrije tijd voor jezelf. Het is goed om wanneer je moeder bent tijd voor jezelf in te plannen. Je bent heus geen slechte moeder als je jouw zoon of dochter een extra ochtend naar de crèche of oppasoma brengt zodat jij een ochtendje rust in huis hebt. Het is voor veel moeder lastig om dit voor zichzelf te doen. Wanneer je te lang onder hoge druk staat, dan barst de bom vanzelf eens. Een burn-out wanneer je pas net moeder bent, komt zeker voor. Het is daarom erg belangrijk dat je jezelf niet voorbij loopt. Door alleen op vakantie te gaan, kun jij weer helemaal opladen en vol goede moed weer gaan moederen. Wanneer je er even helemaal tussenuit bent, heb je niet de mogelijkheid om toch weer te vervallen in jouw moederrol. Tijdens jouw vakantie hoeft even helemaal niets en kun je doen en laten waar jij zin in hebt. Je hoeft niet bang te zijn dat dit slecht is als moeder, jij doet wat goed is voor jezelf en kunt op deze manier de beste versie van jezelf zijn. Op deze manier geniet jij weer van het moederschap.

De voordelen van alleen op vakantie

Er zijn veel voordelen aan het alleen op vakantie gaan. Wij hebben alle voordelen overzichtelijk op een rijtje gezet:

  • Geen zorgen. Wanneer je zonder baby op reis gaat hoef je even nergens zorgen over te maken. Je bent alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar dat is een stuk eenvoudiger dan de volledige zorg over jouw baby. Je hoeft niet nog een flesje te geven over een uur, de vaatwasser uitruimen of nog een wasje te draaien. Het is echt even een periode waarin jij compleet kunt relaxen.
  • Tijd voor jezelf. Veel vrouwen gaan met kop en schouders het moederschap in en lopen zichzelf compleet voorbij. De kleine spruit staat op nummer één. Het is erg belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen, zo blijf je de beste moeder. Een vakantie zorgt ervoor dat je weer wat tijd voor jezelf hebt. Een lange douchebeurt of heerlijk badderen zonder stress is mogelijk. Pak er eens een boek bij of begin weer aan die serie waar je geen tijd voor had.
  • Tot rust komen. Je kunt ongestoord tot rust komen. De slapeloze nachten kunnen er flink inhakken. Uitslapen zit er in het dagelijks leven nauwelijks meer bij. Tijdens jouw vakantie kun je heerlijk tot rust komen, uitslapen en er hoeft even helemaal niets. Wil jij tot twee uur 's middags in bed blijven en de rest van de dag tv kijken? Dat kan tijdens een heerlijke vakantie waarbij niets hoeft.
  • Zoals vroeger. Sommige kersverse moeders kijken met een nostalgisch gevoel terug naar de tijd voordat zij moeder werden. Met heimwee kunnen zij terugkijken naar de avondjes uit, lunchen met vriendinnen en het vrije leven. Tijdens jouw vakantie kun je weer een glimp opvangen van hoe dat leven ook al weer was. Ga lekker een avondje uit, doe een drankje of ga de hele dag shoppen.

Geen slechte moeder

Er ligt nog een flink taboe op het feit wanneer je als moeder alleen op stap of op vakantie gaat. Maar als dit is waar jij echt aan toe bent, dan moet je dat zeker doen! Als jij tijd nodig hebt om op te laden om zo de beste moeder te kunnen blijven voor jouw baby, dan is dit juist een enorm goede optie. Wees niet bang voor negatieve feedback of kritiek wanneer jij vertelt dat je alleen een weekendje weg wilt. Je doet wat goed is voor jou en daarmee direct wat goed is voor de baby.

Een weekend of week?

Hoe lang ga je dan alleen op stap? Veel moeder die toe zijn aan wat rust willen wel een poosje van huis, maar kunnen ook gevoelsmatig niet al te lang wegblijven. Een weekendje weg is vaak de beste optie. Je bent er zo even tussenuit en kunt weer goed op adem komen zonder jouw baby te lang te missen. Ook hoef je helemaal niet een verre reis te boeken om weer te kunnen opladen, gewoon een weekendje naar een vakantiepark of hotel in de buurt kan al echt een zegen zijn.

Helemaal alleen of toch met partner?

Ben jij het huisje, boompje, beestje echt even helemaal zat en moet je er tussenuit? Dan kun je het beste helemaal alleen op vakantie gaan. Zo krijg je weer frisse moed en kun je zaken mentaal op orde stellen. De kans is groot dat je aan het einde van de vakantie niet kunt wachten om jouw baby weer te knuffelen en jouw partner in de armen kunt springen. Ook is het een aanrader om samen met jouw partner er even tussenuit te gaan en de baby een poosje bij opa en oma te laten logeren. Kersverse ouders kunnen helemaal opgaan in het ouderschap dat ze elkaar voorbij lopen. Mis jij het contact met jouw partner of merk je dat jouw relatie aan het veranderen is? Ga dan gezellig samen met jouw partner er een weekendje of week tussenuit om weer te merken hoe jullie relatie was zonder een kleine spruit in het midden.

Oppasoma of logeren bij tante

Wist je dat het niet alleen voor jou fijn is om er even tussenuit te gaan? Er zijn blijde opa's en oma's die niet kunnen wachten tot hun kleinkind mag komen logeren. Ook een weekendje naar tante of oom is een geweldige optie voor hun en de baby. Je hoeft niet bang te zijn om jouw baby bij anderen achter te laten. Kies iemand die je vertrouwt en geniet zo van een onbezorgde vakantie

Er ligt een groot taboe op zonder jouw baby op vakantie gaan. Het klinkt allemaal zo dromerig om met jouw kleine wonder een midweekje weg te gaan, maar de realiteit is dat jij als moeder wel een weekje alleen kunt gebruiken. Merk jij dat je tegen het einde van jouw latijn bent? Blijf dan niet te lang door pruttelen, maar kies voor jezelf en ga er even tussenuit. Ga alleen of alleen met partner op vakantie en kom helemaal tot rust. Je kunt opladen en nieuwe energie krijgen om weer met een positieve houding te gaan moederen.