Sommige stellen kiezen ervoor om een baby te krijgen om hun stabiliteit in een relatie te vieren of om hun relatie zelfs te versterken. Ze zijn er van overtuigd dat een baby hen dichter bij elkaar zal brengen en dat het leven na de bevalling een tijd van tederheid, volwassenheid en intimiteit zal zijn. Het krijgen van een baby is echter een stressvolle ervaring die de beste relaties uitdaagt. Dit artikel met als titel 'De uitdaging van jouw relatie na de bevalling' geeft tips en waarschuwt voor enkele onvoorziene valkuilen.

Het rolpatroon verandert in je leven

Bij het krijgen van een baby worden prille ouders geconfronteerd met veranderde rolpatronen, de aanpassingen van de levensstijl en eventueel problemen op financieel vlak. Ervaren ouders hebben anderzijds aanvullende eisen door hun vorige kinderen. Tegenwoordig zoeken meer stellen naar relatieadvies na het krijgen van een baby dan dit in het verleden het geval was. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de stress nu groter is dan in de voorbije jaren, maar eerder dat meer ouders herkennen wanneer ze hulp nodig hebben. Vaders en moeders reageren op uiteenlopende manieren op hun pasgeboren baby. Conflicten en opstapelende misverstanden kunnen de relatie beïnvloeden en soms degelijk in de war sturen. Aanvaringen kunnen worden verergerd als de moeder met een postnatale depressie kampt. Hieronder een paar handige manieren waarop je je relatie met je partner kan verbeteren na het krijgen van een baby.

Wat nieuwbakken moeders meemaken

Nieuwe moeders worden vaak overweldigd door de drastisch veranderende rol in hun leven. Waren ze in de voorbije jaren individuen omringd door een kennissenkring en mogelijk een uitdagende beroepsloopbaan, nu liggen de prioriteiten helemaal anders. De behoeften zijn ondergeschikt aan de pasgeboren baby. Ze voelen zich minder belangrijk. Hun dagen zijn nu gevuld met het verversen van luiers, voeding geven en allerlei klussen in overvloed. Vaders kunnen ruggensteun geven door te proberen te begrijpen hoe druk de dag van hun levenspartner echt is. Verwacht als vader niet dat klusjes worden gedaan, het huis kraaknet erbij ligt of het eten klaar staat als de moeder thuiskomt na een dagje werken. Vraag je partner in plaats daarvan naar haar dag en hoe je je partner kan helpen. Alleen voor je baby zorgen is ook de beste manier om ze beter te leren kennen en een echte relatie aan te gaan. Nieuwe moeders worstelen vaak met hun identiteit en zelfbeeld. Hun borsten zien er totaal anders uit, hun heupen zijn breder dan vroeger en het kan moeilijker zijn dan ze oorspronkelijk dachten om die extra bijgekomen kilo's vet te verliezen. Vaders kunnen helpen door de partner gerust te stellen over het uiterlijk. Laat merken dat vrouwlief nog steeds aantrekkelijk is.

De veranderde houding van nieuwe vaders

Nieuwe vaders voelen zich vaak geïsoleerd en uitgesloten. Misschien zien ze de nieuwe baby zelfs als een soort competitie om de aandacht naar zich toe te trekken. Door het gebrek aan aandacht kunnen ze zich helemaal alleen voelen met depressie tot gevolg. Je kan helpen door je partner te betrekken in de zorg van je pasgeboren baby. Haal als moeder voordeel als je partner hulp aanbiedt om een tijd met de baby door te brengen. Denk bijvoorbeeld maar om 's nachts op te staan. Je partner kan misschien dingen anders doen dan dat jij dat aanpakt, maar probeer dat door de vingers te zien.

Tijd maken voor elkaar is superbelangrijk

Koppels met baby's leiden een druk leven. Het troosten van een baby, luiers verschonen en eten geven nemen dagelijks eindeloze uren in beslag. Tegen de tijd dat moeder en vader elkaar onder vier ogen kunnen spreken, zijn stellen meestal helemaal uitgeblust. Het gevolg is dat de ouders chagrijnig kunnen zijn door slaapgebrek en soms gebeurt het dat ze gewoon helemaal geen tijd met elkaar willen doorbrengen. Probeer in deze moeilijke periode tijd te vinden om over dingen te praten en weer een koppel te vormen, zelfs al is het maar voor een paar minuten. Je moet misschien in onderling overleg een tijdschema opstellen. Communicatie blijft een uitstekend bindmiddel. Dit kan misschien moeilijk lijken als je kind een pasgeborene is, maar het zou na verloop van tijd gemakkelijker moeten worden naarmate hij of zij ouder wordt.

Het herwinnen van de intimiteit met elkaar

Sommige nieuwe ouders hebben een vrij lange periode geen of nauwelijks nog seksuele intimiteit. Vaak kan dit al beginnen tijdens de zwangerschap omdat het koppel zich onwennig voelde tijdens de seks, de moeder zich helemaal niet goed voelde in de beleving er van of dat er medische complicaties waren. Soms kan gebrek aan seks tijdens de zwangerschap leiden tot een lange periode van onthouding nadat de baby is geboren. Bijvoorbeeld bij een keizersnede tijdens de bevalling. Als de vrouw te snel seks heeft na de bevalling, zal het pijnlijk zijn. Hou er bovendien rekening mee dat borstvoeding het verlangen bij een vrouw om seks te hebben, remt. Ze heeft vaak het gevoel dat haar borsten nu voorbehouden zijn voor haar pasgeboren baby en kan mindere interesse geven om intiem te zijn. Ook wanneer een vrouw de hele tijd haar baby aanraakt en er interactie mee heeft, kunnen ze zich al snel ongepast 'aangeraakt' voelen. Dit is een veelvoorkomend gevoel bij vrouwen waarbij ze geen fysiek contact met hun partner willen omdat ze zoveel krijgen van hun pasgeboren baby. Dat werkt bij heel veel mannen frustratie in de hand. Zij voelen zich buitengewoon verraden door hun vrouw. Ze leven met het gevoel dat ze zowel fysiek als emotioneel door de partner worden afgewezen. Het is daarom ook heel belangrijk om met elkaar over gevoelens te praten. Er zijn andere manieren om fysiek met elkaar om te gaan. Bijvoorbeeld door te knuffelen, te kussen en de handen vast te houden.

Pieken en dalen binnen een relatie na het krijgen van een baby

Eén van de grootste factoren en spelbrekers die leiden tot interne spanningen en problemen in relaties, blijft de vermoeidheid na de bevalling. Slaapgebrek kan een enorme impact hebben op het dagdagelijkse leven. Het is vooral nuttig om goed af te wegen welke opties er zijn om dit in balans te houden. Wanneer slaaptekort begint, moet één van de ouders misschien voor een bepaalde periode in een andere kamer gaan slapen. Het gedragspatroon bij ouders staat vaak op zijn kop bij de geboorte van een kind. De uren die eerder werden besteed voor huishoudelijke klusjes, ontspanning en socialiseren zijn sterk verminderd. Het spreekt voor zich dat dit de dynamiek binnen een relatie vermindert.

Geldproblemen is vaak de oorzaak van stress

Geld – of een gebrek daaraan – kan ook een oorzaak zijn van stress voor koppels. De kosten lopen heel snel hoog op als je een nieuwe baby hebt. Als je vroeger een tweeverdienersgezin was, kan de belasting op financieel vlak van het opvoeden van een baby met één inkomen worden vergroot. Over het algemeen richt de aandacht van de moeder zich uitsluitend op haar pasgeboren telg, waardoor de vader zich alleen maar zorgen maakt over het financiële plaatje. Hoewel de gezinsbudgetten een gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn, is het vaak de vader die de knoop moet doorhakken over prioriteiten op financieel vlak. Dit kan uitmonden tot heel veel stress en conflictsituaties in een relatie. Sommige vaders houden er een depressie aan over. Als financiële problemen druk zetten op je relatie, zoek dan hulp bij een relatieconsulent.

Beslissingen over het ouderschap leiden tot spanningen

Bepaalde ouders hebben verschillende opvattingen over de opvoeding van hun kinderen. Dat leidt vaak tot conflictsituaties. Het kan gemakkelijk zijn voor de ene ouder om de 'expert' te worden en het vertrouwen van de andere partner te ondermijnen. Het helpt uiteraard om elkaars opvatting in onderling overleg te bespreken en te proberen een éénvormige aanpak te ontwikkelen. Het is belangrijk om te aanvaarden dat je misschien op verschillende manieren voor je baby zorgt. Het is niet zo dat als je dingen anders doet, dit wil zeggen dat één bepaalde manier goed of fout is.

Blijf altijd met elkaar communiceren

Van vitaal belang is dat je een open en eerlijke communicatie er op nahoudt. Postnatale depressie kan invloed hebben op zowel moeders als vaders en heeft een grote invloed op een relatie. Als je denkt dat jij of je partner te kampen heeft met neerslachtigheid, is het belangrijk om elkaar te steunen en eventueel hulp te zoeken. Enkele tips hoe je best een spanningsveld binnen een relatie aanpakt:

  • Vermijd zoveel mogelijk verwijten of kritische opmerkingen
  • Luister en probeer de gedachtegang van je partner te begrijpen
  • Maak tijd om een gesprek aan te gaan wanneer jullie kalm zijn en de emoties opzij kunnen zetten