Werk je als zzp’er en ben je daarnaast ook moeder? Dan weet je hoe onmisbaar een betrouwbare auto is. Eentje waarmee je zonder zorgen je dagelijkse ritten kan maken: naar school, werk, hobby’s van kinderen, of naar klanten toe. Een auto leasen kan in dit geval uitkomst bieden. Benieuwd hoe? Wij nemen je mee in de verschillende mogelijkheden.

twee-kinderen-in-de-auto-op-vakantie

Waarom leasen als ondernemende mama?

Leasen geeft je de vrijheid om te kiezen wat het beste bij je past. Zo kies je zelf de auto, het aantal kilometers per jaar en de looptijd van het contract. De zorgen over het onderhoud, belasting, verzekeringen en eventuele onverwachte kosten heb je bij de meeste leasevormen niet. Daarnaast weet je elke maand precies wat je aan je auto kwijt bent, wat budgetteren makkelijker maakt. Of je nu kiest voor Operational Lease, Financial Lease of Private Lease; je rijdt zonder het doen van een grote investering altijd in een nieuwe, betrouwbare auto.

schoolplein moeders vrouw wacht in auto met koffie

Optie 1: Operational Lease

Operational Lease is een populaire keuze onder werkende moeders. Je betaalt een vast maandbedrag waar alles in zit: van verzekeringen en wegenbelasting tot onderhoud en reparaties. Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte autokosten, waardoor je je volledig kunt concentreren op je werk en gezin. Een ander voordeel is dat de leasekosten en overige gebruikskosten bij Operational Lease zakelijk aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan parkeerkosten, kosten voor brandstof en het wassen van de auto.

Optie 2: Financial Lease

Financial Lease is een andere aantrekkelijke optie, vooral als je uiteindelijk eigenaar wilt worden van de auto. Bij deze leasevorm betaal je de auto namelijk af tijdens de leaseperiode. Aan het einde van de termijn is de auto helemaal van jou. Dit kan een slimme investering zijn als je langdurig een betrouwbaar vervoermiddel nodig hebt. Bovendien kun je als zzp’er profiteren van fiscale voordelen. Zo mag je de btw terugvragen en kun je gebruik maken van investeringsaftrek

.Lease auto

Optie 3: Private Lease

Een Private Lease auto als zzp’er kan ook interessant zijn wanneer je liever niet vastzit aan een lange financiële verplichting. Net als bij Operational Lease betaal je een vast maandbedrag dat alle kosten dekt. De leasemaatschappij blijft ook hier eigenaar van de auto. Zo combineer je de flexibiliteit van een eigen auto met het gemak van een leasecontract. Extra voordeel is dat je bij deze leasevorm nooit te maken hebt met bijtelling. Je zakelijk gereden kilometers mag je aftrekken van je winst. In 2024 is dit 23 cent per kilometer. Daarmee is ook Private Lease het overwegen waard voor jou als zzp’er.