Een vraag die iedere ouder bezighoudt is hoe combineer ik mijn kinderen met mijn carrière. Het is fijn dat de kinderen overdag op school zitten, maar als zij om 15u klaar zijn, ben jij dat wellicht nog niet. Jouw partner of (schoon)ouders kunnen er ook niet altijd zijn. Daarom zoek je naar een goede en betrouwbare oplossing.

In deze tekst lees jij over zo’n oplossing, namelijk de buitenschoolse opvang BSO. Als jij alles over de BSO wil weten en tips wil krijgen waar je op moet letten bij het uitzoeken van de BSO, lees dan verder.

Wat is de buitenschoolse opvang BSO?

De BSO is een opvang voor kinderen meestal tussen de vier en 13 jaar in aansluiting op hun schooldag. De kinderen kunnen hier sowieso in de middag na school worden opgevangen, maar soms ook tijdens het overblijven of voor de schooldag begint. Kinderen kunnen hier vaak ook tijdens vrije dagen en de vakantie overdag terecht. Deze opvang stelt jou er toe in staat om langere dagen op werk te maken of om een goede opvang voor tijdens de vakanties te regelen.

Wat de BSO niet is, is een onderwijsinstelling. De kinderen krijgen geen onderwijs tijdens hun aanwezigheid op de BSO. Het is wel zo dat de BSO activiteiten organiseert die een educatieve insteek kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan creatieve activiteiten of iets met sport en spel. Tijdens de vakanties plannen de BSO’s ook wel eens uitjes naar bijvoorbeeld de speeltuin, maar ook de dierentuin. Jouw kind wordt dus lekker bezig gehouden op een leuke en speelse manier.

kinderen-op-de-bso-aan-het-kleien

De BSO is een leuke middag of dagvulling voor jouw kind

Als ouder wil je natuurlijk niet dat jouw kind de hele dag op school zit. Het is al niet leuk dat jij als ouder er zelf niet in de middag kan zijn, dan wil je niet ook nog eens dat jouw kind geen leuke middag heeft. Bij de BSO hoef je hier niet bang voor te zijn. De kinderen hebben daadwerkelijk vrije tijd en dat met vriendjes en vriendinnetjes. Ze kunnen binnen allerlei spelletjes spelen en lekker knutselen. Ze kunnen ook lekker buiten sporten en spelen. Wat wil een kind van deze leeftijd nog meer?

Toch heeft de BSO ook zeker een educatief karakter en dan vooral op sociaal vlak. De kinderen zijn de hele middag met elkaar en zullen dus ook met elkaar spelen, knutselen, sporten of chillen. Daarbij kunnen de begeleiders op allerlei verschillende manieren de kinderen iets bijbrengen, maar wel allemaal op een speelse manier. Het is altijd fijn om met de BSO in jouw buurt eens te bespreken wat zij allemaal aanbieden.

Het overwegen van een BSO kan zeer fijn zijn voor het kind

Wellicht voel jij je schuldig als ouder om jouw kind naar de opvang te sturen. Dit is echt helemaal nergens voor nodig. Er kunnen veel redenen zijn om dit overwegen. Zo moet jij wellicht tot 18u werken en is het niet mogelijk om een andere oplossing te vinden. Ook kan het zo zijn dat je misschien wel ziek bent of andere belangrijke persoonlijke zaken aan je hoofd hebt, die er voor zorgen dat jij niet elke middag de aandacht aan je kinderen kan schenken, die ze verdienen en nodig hebben. Dit zijn zeer goede redenen om de BSO te overwegen.

Waar jij denkt dat jij je kind misschien hiermee in de steek laat, is het waarschijnlijk juist iets fijns voor het kind. Elke dag een andere oppas, geen oppas of een ouder die thuis werkt, is niet altijd even fijn voor een kind. Bij de BSO krijgt het kind alle aandacht die het verdient en is het kind ook nog eens met vriendjes en vriendinnetjes. Het is dus absoluut geen verlengde schooldag voor het kind of een straf.

oppas-zorgt-voor-kind Wat is de buitenschoolse opvang (BSO)

Vind een betrouwbare bso voor jouw kind

Naast de vraag of het goed voor het kind is om naar de BSO te gaan, is het natuurlijk voor jou de vraag of je de opvang kan vertrouwen. Deze vraag speelt bij iedere ouder en zal je bezighouden totdat de kinderen echt pas een stuk ouder zijn. Deze vraag moet je zeker niet laten lopen, maar je moet je er ook niet door laten beperken. Rotte appels moet je ontlopen in een sector als de kinderopvang, maar je moet ook niet vergeten dat rotte appels schaars zijn en de uitzondering op de regel. Hoe vind ik deze rotte appels?

De BSO’s doen er alles aan om jou te laten zien dat je jouw kind aan hen kan toevertrouwen. Stap 1 in jouw zoektocht is simpel. Zoek een BSO bij jou in de buurt. Meestal is de school van jouw kind verbonden met een BSO. Het handig om hier te beginnen, maar als het niet zo is kan je gewoon zelf zoeken naar een BSO in de buurt. Het voordeel van een BSO die verbonden is met jouw school zit hem vooral in de afstemming van de schooltijden, maar door zo over meer.

Stap 2 is het bekijken of de BSO aan de veiligheidsvoorschriften van de overheid voldoet. Zo moeten alle medewerkers in het bezit zijn van actuele Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Daarbij moet er een medewerker altijd aanwezig zijn, die een EHBO diploma’s heeft. Tot slot moet het vierogenprincipe altijd worden toegepast: kinderen moeten altijd in de buurt van minimaal twee begeleiders zijn en nooit één. Check bij de BSO of zij zich aan deze eisen houden.

Tot slot, stap 3, is het meelopen met een middag bij de BSO. Je kunt altijd vragen, wanneer je een BSO hebt gekozen, of je een middagje mee mag lopen. Zo zie je in wat voor een omgeving jouw kind zich begeeft en of jij een vertrouwd gevoel krijgt bij de omgeving en medewerkers. Hou ook continu een vinger aan de pols bij jouw kind. Hoe ervaart hij of zij de opvang? Wat is er leuk en wat is er minder leuk? Met deze stappen voel jij je veilig bij de BSO en kan je jouw goed in de gaten houden. Er is geen reden voor wantrouwen, maar men moet ook zeker niet naïef zijn.

Een aan schoolverbonden Buitenschoolse Opvang

Een aan schoolverbonden Buitenschoolse Opvang

Zoals gezegd heeft bijna elke school een relatie met een BSO. Soms zit deze BSO zelfs in de school of op hetzelfde terrein. Hier kleven een aantal voor- en nadelen aan vast. Zo is het erg fijn dat er directe communicatie is tussen school en BSO. Dat voorkomt dat jij de volledige grond van jouw gezin en specifiek van het kind continu zowel aan de school als aan de BSO moet uitleggen. Daarbij kunnen de school en BSO makkelijk samenwerken als er iets is met het kind.

Ook qua logistiek is het voordelig. Zo is de BSO altijd goed op de hoogte en ingesteld op de tijden van de school. Is er een studiedag op school, dan zal de BSO hierop voorbereid zijn. Daarbij lopen de vakanties altijd synchroon en zal altijd jouw kind op tijd van school worden gehaald door de BSO. Kortom, jouw leven en dat van het kind worden echt een stuk makkelijker gemaakt, wanneer de BSO is aangesloten aan de school.

Het enige nadeel kan zich vormen in de locatie van de BSO. Wanneer de BSO zich op school bevindt, dan kan het kind het gevoel krijgen dat hij een verlengde schooldag heeft. Hij of zij bevindt zich dan van de ochtend tot het einde van de middag op het schoolterrein. Wanneer het kind dan niet het gevoel krijgt dat de school stopt en de BSO (vrije tijd) begint, dan kan dit erg vervelend zijn voor het kind.

Een BSO die niet aan school verbonden is

Als de BSO niet aan school verbonden is, dan weet jij wellicht niet waar je op moet letten. Er zijn eigenlijk twee alternatieven. Een kleine lokale BSO of een BSO die deel uitmaakt van een grotere organisatie. Beide hebben voor- en nadelen. Een BSO met een grote achterliggende organisatie is meestal erg professioneel en heeft veel ervaring door de grote organisatie die er achter zit. Echter, de BSO kan hierdoor minder lokaal gericht zijn, wat jij wellicht niet fijn vindt.

Een lokale BSO zal zich meer richten op de gemeenschap en bijvoorbeeld een bepaalde religie of set van ideeën gebruiken in de toepassing van normen en waarden. Bekijk eens rustig het hele aanbod van BSO’s bij jou in de omgeving en kom er achter waar jij je goed voelt.

Financiering BSO

Per BSO verschilt de financiering. Bij de meeste wordt er een ouderbijdrage verwacht, die kan verschillen naar hoogte van het inkomen van de ouders. Ook zijn er verschillende programma’s om jou te helpen bij het financieren van de BSO. Bekijk eens wat informatie vanuit de overheid over de financiering om te zien wat jouw opties zijn. In ieder geval moet iedereen gebruik kunnen maken van de BSO, ook wanneer je krap bij kas zit.