Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe laat breng je je kind naar bed toe? Een kort antwoord is: op tijd. Maar wat is op tijd en hoe weet je hoeveel uur slaap jouw kind nodig heeft? Het is voor ieder kind anders, waar de een gedijt bij 10 uur slaap, heeft een ander kind nog lang niet genoeg aan 11 uur slaap. Maar 1 ding is hetzelfde: goede nachtrust is essentieel voor kinderen. Het is niet alleen van belang om tot rust te komen, maar ze hebben het ook nodig om te groeien.
Zeker voor schoolgaande kinderen is voldoende nachtrust essentieel. Kinderen die te weinig of slecht slapen kunnen zich overdag minder goed concentreren, zijn vaker ziek, leren minder goed en hebben vaker overgewicht. Toch kan het zijn dat je kind middags nog hanger en moe is, maar rond bedtijd ineens weer springlevend is.
Hoe veel slaap heeft jouw schoolgaand kind nodig? Hoe zorg je ervoor dat je kind toch op tijd naar bed gaat en wat betekent dan ‘op tijd’ voor jouw schoolgaand kind? Met deze handige tips en info weet jij zo alles over naar voldoende nachtrust, bedtijden en waarom slaap zo belangrijk is voor jouw zoon of dochter.
Waarom is voldoende slaap nodig?
Je kinderen vroeg op de avond naar bed brengen heeft meerdere voordelen: zo heb jij meer tijd voor je zelf en kan jij en je partner meer slaap krijgen. Maar ook jouw kindje krijgt meer slaap, iets wat heel belangrijk is. Voldoende slaap zorgt namelijk ervoor dat de groei wordt gestimuleerd en je kindje alle opgedane kennis en nieuwe ervaringen kan verwerken.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die te weinig nachtrust hebben vaker slecht gehumeurd zijn, sneller afgeleid en vaker blessures of ziektes oplopen. Zeker schoolgaande kinderen hebben meer slaap nodig omdat ze dan beter focus in de klas kunnen houden en een beter geheugen ontwikkelen. Andere redenen waarom voldoende slaap belangrijk is voor je kind zijn:
- het immuunsysteem wordt versterkt
- Tijdens de slaap worden worden groeihormonen aangemaakt
- beïnvloedt het kortetermijngeheugen
Hoeveel uren slaap is voldoende?
Nu is natuurlijk de grote vraag, hoeveel uur slaap heeft jouw schoolgaand kind dan nodig? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven, want elk kind is anders. Zo kan het ene kind minder of meer slaap nodig dan gemiddeld of in vergelijking met een ander kind. Een uur minder of meer slapen dan de gemiddelde slaaptijd is ook helemaal niet raar. De enige manier hoe je er achter komt hoeveel slaap jouw kind nodig heeft, is door het uit te proberen. Je merkt snel genoeg wanneer je kind te weinig slaap krijgt. Wil je toch een richtlijn voor wat meer houvast? Dan kun je dit onderstaande overzicht gebruiken:
- 4 jaar: 11,5 uur per nacht
- 5 jaar: 11 uur per nacht
- 6 jaar: 10 uur en 45 minuten
- 7 jaar: 10,5 uur
- 8 jaar: 10 uur en 15 minuten
- 9 jaar: 10 uur
- 10 jaar: 9 uur en 45 minuten
- 11 jaar: 9,5 uur
- 12 jaar: 9 uur en 15 minuten
Hoe laat breng jij je kind naar bed?
Nu je weet hoeveel uur je schoolgaand kind aan slaap nodig heeft, is de logische vervolgvraag: hoe laat breng je je kind naar bed toe? Ieder kind heeft een natuurlijke bedtijd, hiermee wordt het ideale tijdstip bedoelt waarop hij het best in slaap kan vallen, het langste slaapt en ook uitgerust wakker wordt. Hiermee moet je dan wel rekening houden dat de tijd die wordt gemeten, de tijd is waarop je kindje écht slaapt. Hiermee wordt dus niet de tijd bedoeld wanneer hij in bed stapt en dan nog een poosje tegen zichzelf loopt te praten.
De ideale bedtijd bepalen is ook weer een kwestie van gevoel en uitproberen. Op het moment dat je merkt dat je kind moe begint te worden, wordt het tijd om hem naar bed te brengen. Signalen waarbij je op kan letten zijn of je kind in de ogen wrijft, zit te gapen of te staren in het luchtledige. Deze signalen in combinatie met de aanbevolen slaapbehoefte voor zijn of haar leeftijd zijn een indicator om de ideale bedtijd voor je kind bepalen. Wil je toch wat richtlijnen en houvast wat andere ouders doen? Het onderstaande overzicht geeft de gemiddelde bedtijd van kinderen weer, gerangschikt naar leeftijd.
- 4 tot 6 jaar: bedtijd tussen 19.00 en 19.30 uur
- 7 tot 8 jaar: bedtijd tussen 19.45 en 20.00 uur
- 9 tot 10 jaar: bedtijd tussen 20.00 en 20.30 uur
- 11 tot 12 jaar: bedtijd tussen 20.30 en 21.00 uur
Bedtijd tijdens vakanties en in het weekend
Tijdens vakanties of in het weekend is er vaak geen wekker. Niet alleen jij, maar ook je kinderen kunnen dan uitslapen. Hoewel kinderen vaak een ander idee hebben van uitslapen dan jij. In het weekend en vakanties kan het avonds snel later worden dan normaal, soms is er een regel waarbij de kinderen in het weekend een half uur later naar bed morgen dan normaal.
Toch kan het voor jonge kinderen een probleem zijn, zeker omdat ze nog niet goed kunnen uitslapen. Hierdoor krijgen ze toch te weinig slaap. Probeer daarom op de doordeweekse dagen (in de vakantie) toch zoveel mogelijk het vaste slaapritme en bedtijden van je kind aan te houden. Zo zorg je ervoor dat niet heel zijn slaapritme in de war wordt gegooid. Een avondje langer opblijven met je kind is leuk, maar de volgende ochtend is het vaak minder leuk als je kind hangerig en huiliger is. Ook zie je vaak dat als je kind heel erg moe is, het nog moeilijker voor hem is om een lange nacht te maken.
Slaaptekort?
Zoals eerder gezegd is voldoende slaap en een goede nachtrust essentieel voor kinderen. Kinderen hebben veel slaap nodig, soms zelfs meer dan je denkt. Het kan zijn dat je kind veel langer slaapt dan het gemiddelde aantal uur. Dat is helemaal niet fout, het kan gewoon zijn dat je kindje meer slaap nodig heeft.
Op het moment dat je kindje veel minder slaapt dan het gemiddelde aantal uur slaap en daarbij ook nog eens moe en prikkelbaar is en weinig energie heeft, dan is het misschien een goede optie om de bedtijd te vervroegen. Je hebt de kans dat hij daardoor dan sneller of eerder in slaapt valt, hierdoor heeft hij de mogelijkheid om meer slaap te krijgen op een nacht. Maar wanneer weet je nou wanneer je kind uitgeslapen is of een slaaptekort heeft?
Op het moment dat jouw dochter of zoon vaak nog in slaap valt in de wagen of middags op de bank kan het een teken zijn van slaaptekort. Ook als je hem ochtends standaard wakker moet maken en hij/zij gedurende de dag prikkelbaar is, kan het tekenen zijn van een slaaptekort. Op het moment dat je zoon of dochter op doordeweekse dagen uit zichzelf wakker wordt en binnen een half uur levendig en energie heeft, mag je er vanuit gaan dat hij uitgerust is. Ook als je zoon of dochter in het weekend rond dezelfde tijd wakker wordt als doordeweeks en genoeg energie heeft om buiten te sporten en te spelen, heeft je kindje een uitgeruste nacht gehad en voldoende slaap.
Het bedritueel
Het kan soms ook zijn dat je kind helemaal nog niet moe is avonds, of dat lijkt dan maar zo. Vaak vinden kinderen op tijd naar bed gaan niet makkelijk en ze verzinnen dan allerlei smoesjes om het naar bed gaan uit te stellen. Een veelgehoorde vraag is ‘lees je nog een verhaaltje voor?’ tijdens het naar bed gaan ritueel. Hoewel dat natuurlijk helemaal niet erg is en even quality time met je kindje ook fijn is, is het toch goed om je aan de vaste bedtijd van te houden.
Het ritme van een vaste bedtijd zorgt ervoor dat hij een goede nachtrust kunt ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat je aan de vaste en natuurlijke bedtijd gaat slapen is het een idee om je kindje zo’n kleine twintig minuten voor deze tijd in bed te leggen, doe dan ook de lichten uit. Zorg hiervoor dat het slaapritueel van badderen/douchen, tot aan het voorlezen toe ongeveer een half uurtje duurt.
Deze tijd zorgt ervoor dat je kindje zich kan voorbereiden om te gaan slapen. Doordat je de lichten dimt en je kindje niet meer tv laat kijken voordat hij naar bed gaat, krijgt hij rust in zijn hoofd en weten zijn hersenen ook dat het tijd is om te gaan slapen. Het is goed om elke dag hetzelfde bed ritueel te hanteren en daarvoor de tijd te nemen. Niet alleen went je kindje eraan, maar ook helpen de vast regels om voor meer regelmaat en rust voor jou en je kindje.
Een goede nachtrust
Al bij al zijn er wel een aantal richtlijnen die jou houvast kunnen bieden en antwoord geven op de vraag welke bedtijd voor jouw kindje geschikt is. Wat vooral belangrijk is, is dat ieder kind anders is. Jij als ouder kan het beste bepalen wat ‘op tijd’ naar bed is voor kinderen. Een goed ritme, regelmatig en voldoende nachtrust zijn belangrijk voor schoolgaande kinderen. Zodra jouw kindje elke dag fris en energiek zijn bed uitstapt, dan is hij uitgerust en heeft hij voldoende slaap gehad.