Kinderen, Veiligheid

Test je kind: Kiest het voor speelgoed of voor schoonmaakmiddel?

Jaarlijks gebeuren er zo’n 7.500 ongelukken met huishoudelijke chemicaliën en daarbij zijn voornamelijk kinderen betrokken. Ze zien geen gevaar in schoonmaakmiddelen. Niet gek ook: schoonmaakmiddelen zitten in verpakkingen met opvallende en felle kleuren en de inhoud heeft vaak ook nog een leuk kleurtje. Ontzettend aantrekkelijk voor kinderen dus.

Nu was ik al behoorlijk alert op alles wat in ons huis voor onze dreumes op grijphoogte staat na de cursus EHBO aan baby’s en kinderen die ik volgde, maar na het bekijken van dit filmpje én de test die ik met mijn dreumes deed, ben ik nóg alerter en komt er heel snel een slotje op ons gootsteenkastje…

VeiligheidNL heeft in 2015 samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek gedaan naar de aantrekkingskracht van huishoudelijke chemicaliën op kinderen. De kinderen kregen een stuk speelgoed en een huishoudelijk schoonmaakmiddel voor zich en moesten kiezen wat hen het meest aansprak. Het resultaat is tamelijk schokkend: van alle kinderen die meededen aan het onderzoek (tussen de 1 en 4 jaar) koos 51% voor huishoudchemicaliën. Bekijk het filmpje:

Gaaf of gevaarlijk? Doe de test!

Naar aanleiding van de uitslag van het onderzoek startten VeiligheidNL en de NVWA de campagne Geef Kinderen Geen Kans waarbij ook een zelftest voor je kind hoort. Dat heb ik met mijn zoontje van bijna 16 maanden maar eens even gedaan. Ik pakte de iPad erbij en liet hem zijn gang gaan. Ik had niet de illusie dat mijn dreumes weloverwogen keuzes zou maken en ik kon me ook goed voorstellen dat de keuze tussen een houten blokkentoren en een felgekleurde fles makkelijk is gemaakt. Toch schrok ik wel van de uitslag.

Gaafofgevaarlijk.nl

Waar kiest jouw kind voor: speelgoed of huishoudelijke schoonmaakmiddelen? Test het op www.gaafofgevaarlijk.nl. Omdat je kind het voorwerp moet aanwijzen op het scherm, kun je de test het best op een tablet of mobiele telefoon laten doen. Ik ben benieuwd, wat scoort jouw kind?

Maar, belangrijker nog: hoe veilig is jouw huis voor wat betreft de toegang tot schoonmaakmiddelen?

Veiligheid in huis

Je moet er uiteraard voor zorgen dat je kind huishoudelijke chemicaliën niet te pakken kan krijgen. Zo maak je je huis veiliger:

  • Lees voor gebruik de verpakking en volg de instructies op. Alle etiketten krijgen de komende jaren nieuwe gevaarsymbolen.
  • Zet huishoudmiddelen buiten bereik van je kinderen: hoog in de kast of in een beveiligd keukenkastje. Er zijn speciale veiligheidshaakjes te koop om kastdeuren af te sluiten voor kinderen.
  • Sluit de verpakking altijd goed af, ook tijdens het gebruik!

Heeft je kind iets binnen gekregen? Laat het niet overgeven en geef het geen water. Bel 1-1-2 en volg de instructies op.

Lees meer over hoe je je huis baby- en kindproof kunt maken.

 

test gaafofgevaarlijk.nl

 

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie