Makkelijke kerst-DIY: XXL opbergzak met kerstbomen

Merel - 20-12-2016
img-6622-1482175393-84067

Hoe weet je dat je kleine kinderen in huis hebt? Als je kerststal van Little People is (als je überhaupt weet wat Little People is!) en als je kerstboom is verdrongen voor iets zonder naalden en ballen, maar met lampjes! Waar onze pasgeboren baby vorig jaar nog roerloos onder de kerstboom lag, starend naar de lichtjespracht, maakt nu een dreumes de woonkamer onveilig. Normaal gesproken al een uitdaging om de boel heel te houden zonder daarbij je woonkamer volledig van alle opsmuk te ontdoen. Maar in de decembermaand is het helemaal een ragfijn evenwicht. Om toch een beetje in de kerstsfeer te komen besloot ik zelf wat te maken.  Want wat is de feestmaand zonder versiering? Als je, net zoals ik, geen ruimte hebt om de kerstboom buiten bereik van die grijpgrage vingertjes te zetten en je ook geen zin hebt om je dagen te vullen met roepen: 'Nee, dat mag niet' en 'Blijf van de kerstboom af!', dan kom je al gauw tot de conclusie dat je de boom beter een jaartje kunt skippen. Ik besloot dus zelf iets te maken dat kidsproof is, met deze eenvoudige XXL kerstopbergzak als resultaat. Je maakt hem in 1 a 1,5 uur zonder al te veel materialen. Low budget en snel, ik houd ervan. Verder is-ie ook nog handig om al het met Sinterklaas gekregen speelgoed in op te bergen! Wat heb je nodig:

 • Witte XXL paperbag (o.a. verkrijgbaar bij ‘A Little Love Company’)
 • Papier
 • Schaar
 • Potlood
 • Gum (!)
 • Liniaal
 • Zwarte stift / permanent marker
 • een stuk goud papier
 • lijmroller o.i.d.

Stap 1 Zoek een voorbeeld 

Inspiratie haalde ik van Pinterest. Ik koos voor (kerst)boompjes. Leuk en feestelijk, maar ook neutraal genoeg om ook de rest van de winter leuk in de woonkamer of in de slaapkamer van je kleintje te staan. Maar je kunt het zo gek maken als je wil: denk eens aan een leuke (kerst)spreuk!

Stap 2 Maak een sjabloon

Ik teken niet zomaar 10+ kerstboompjes uit de losse pols, dus koos ik ervoor een sjabloon te maken. Vouw hiervoor een A4’tje in tweeën en teken op de naad een halve kerstboom. Knip vervolgens de kerstboom(pjes) uit.

Stap 3 schets met potlood

Ben je tevreden over je sjablon(en), leg deze dan op de zak en trek deze zo vaak je wilt over. Handigste is het om dit te doen als de zak nog mooi plat is opgevouwen. Let op! Houd rekening met het omslaan van de rand van de zak (twee keer heeft een mooi resultaat) en begin dus niet te hoog met tekenen.

Stap 4 trek over met zwarte stift

Als je de bomen met potlood mooi hebt verdeeld over de zak kun je ze overtrekken met zwarte stift. Hiermee kun je direct ook de foutjes met potlood corrigeren, want met een stift trek je meestal strakkere lijnen.

Stap 5 Vouw de rand om en klap de zak uit

Het is even prutsen met de dikke lagen (drie)dubbel papier, maar als je de bovenste rand 2 keer omslaat geef je je opbergzak net die finishing touch!

Stap 6 Extra versiering

Van een eerder fröbel-moment had ik nog dik goud papier over. Hier heb ik nog 1 goud kerstboompje van geknipt en deze op de zak geplakt voor een extra feestelijke knipoog.

Nog meer tips:

 • Deze zak is ook leuk om de kerstcadeautjes in te doen!
 • Mocht je wel de gelukkige eigenaar van een kerstboom zijn, dan is deze zak in een kleinere uitvoering ook heel tof om de pot van je kerstboom te doen.

Merel woont in de randstad, is getrouwd en moeder van twee zoontjes. Ze werkt als zelfstandig tekstschrijver. Ze houdt van koffiedrinken – tegenwoordig vooral in kidsproof cafeetjes – series bingewatchen, maar vooral van gezellig eten en kletsen met familie en vrienden. Af en toe doet ze een poging tot het lezen van een boek.
lees meer blog's van Merel

Ook veel gelezen:
Social
Partners