Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Top 5 leukste vouwwerkjes om zelf te maken

De oudste bij ons is al jaren enorme fan van ‘muizentrappetjes’ vouwen, eigenlijk fan van alle vouwwerkjes om zelf te maken. En waar hij eerst nog best wat hulp nodig had hiervoor kan hij nu helemaal zelfstandig een mooie maken. Hij gebruikt ze voor allerlei dingen en...

Miniatuurwerelden, ik heb er iets mee. Niet zo heel gek dus dat ik Het Muizenhuis ook geweldig vind! Vroeger was ik (al) gek op poppenhuizen, en nog steeds vind ik het ontzettend interessant, zo’n klein huisje met alles erop en eraan: kleine stoeltjes, mini schilderijtjes, kleine bedjes, piepkleine bloemetjes in kleine vaasjes op mini-tafeltjes. Maar ik kan me bijvoorbeeld ook vergapen aan de kersttaferelen die in december in de tuincentra opgesteld staan en waar dan zo’n klein treintje door een besneeuwd landschapje rijdt. Love it! Yup, dat is mijn guilty pleasure, geloof ik.

Twee jaar geleden kregen we als kraamcadeau van mijn tante het prentenboek Het Muizenhuis. Tot die tijd kende ik het niet, maar toen mijn tante het verhaal vertelde over de muisjes en hoe ze zijn gemaakt was ik op slag verliefd. Het Muizenhuis is een boek over twee muisjes, Sam en Julia. De muisjes zijn ‘echt’, althans, ze zijn handgemaakt en ze leven in een miniatuurwereldje dat óók met de hand gemaakt is.

Wat is Het Muizenhuis?

Toen Karina Schaapman moeder werd, begon ze met het maken van deze kleine muisjes voor haar eigen kinderen. Ze bouwde het uit tot een hele familie en een enorm huis (dat je ook echt kunt bezoeken!) en inmiddels is die hobby uitgegroeid tot een wereldwijd succes: Het Muizenhuis. Er zijn meerdere prentenboeken verschenen, de boeken zijn in diverse talen en landen uitgegeven en over de hele wereld zijn er mensen die Het Muizenhuis kennen en willen namaken. In 2015 richtte Karina Studio Schaapman op en werkt ze samen met alle 4 haar kinderen aan de avonturen van Sam en Julia.

Muizenhuis boeken

De boeken van Karina Schaapman draaien allemaal rond muisjes Sam en Julia. Julia is een nieuwsgierig en avontuurlijk muisje. Ze woont samen met haar moeder in één van de kamertjes van Het Muizenhuis. Sam is daarentegen een heel verlegen en voorzichtig muisje. Hij woont ook in Het Muizenhuis, samen met zijn vader, moeder, broertjes en zusjes, en ook zijn opa’s en oma’s en tantes en oom wonen er. Sam en Julia zijn beste vriendjes en vullen elkaar goed aan. Ze maken samen van alles mee: leuke en minder leuke dingen, spannende avonturen, maar ook dagelijkse dingen als boodschappen doen en de luiertjes verschonen van de tweelingzusjes van Sam.

Behalve prentenboeken, bestaat de collectie van Het Muizenhuis ook uit kartonboekjes voor de allerkleinsten (zie hieronder), een dagboek, notitieboekjes, bouwboeken (zelf knutselen!), knuffeltjes en nog veel meer.

het-muizen-huis

Het echte Muizenhuis bezoeken

De tafereeltjes in de Muizenhuis-boeken zijn gefotografeerd voor de prentenboeken, maar je kunt het Muizenhuis ook echt bezoeken. Het Muizenhuis heeft meer dan 100 kamertjes en staat opgesteld in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Het huis is gebouwd van restmateriaal en de kamertjes zijn allemaal tot in detail ingericht: van mini-gordijntjes tot piepkleine bananendozen, van minuscule pakjes luiers tot voorraadpotjes ter grootte van je vingernagel. De muisjes hebben kleine tuinbroekjes of kleine jurkjes aan en ze spelen met ienieminie bromtolletjes en blokjes. En had ik al gezegd dat álles handgemaakt is en van gebruikte materialen? ‘Afval bestaat niet,’ is het motto van Studio Schaapman.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam vind je aan de Oosterdokskade 143 en is 7 dagen in de week geopend van 10:00 tot 22:00 uur. Superleuk om eens te bezoeken als je een dagje met kinderen naar Amsterdam gaat.

Het Muizenhuis zelf namaken

Het gaat nog verder dan dat: over de hele wereld zijn er mensen die Het Muizenhuis namaken. Om mensen daarmee te helpen is Studio Schaapman gestart met het maken van video tutorials. Bijvoorbeeld hoe je zelf slingertjes kunt maken, of boekjes, plankjes of behangetjes. En om het je makkelijk te maken kan je op de site ook gelijk printables downloaden, handig!

printables

Ook leuk: op hun website kun je in een kijkje achter de schermen zien hoe ze (nieuwe kamers en onderdelen van) het originele huis maken. En bijvoorbeeld ook hoe de achtbaan werd gemaakt uit het boek ‘Het Muizenhuis op de kermis’ werd gemaakt.

Meer weten over de avonturen van Sam en Julia, of één van de boeken bestellen? Kijk op de website www.hetmuizenhuis.nl

muizen-in-achtbaan