Gefeliciteerd, je bent net moeder (of vader!) geworden! Het papierwerk is wel het minste waar je nu aan denkt. Ook al heeft je baby nog geen identificatieplicht, dan kan het toch erg handig zijn om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen voor je kindje. Bijvoorbeeld voor een familievakantie of de (minder leuke) bezoekjes aan de kinderarts.

Waarom een eigen reisdocument voor je baby?

In Nederland geldt op dit moment de identificatieplicht pas vanaf het 14e levensjaar. Je bent dus nog niets verplicht! In sommige gevallen is het echter wel nodig om voor je kleintje een passend reisdocument aan te vragen. Als je naar het buitenland wil reizen (ook binnen de Europese Unie), heeft je kindje altijd zijn of haar eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Het is sinds 2012 niet meer mogelijk om je kind te laten bijschrijven in je eigen paspoort. Deze wet is aangenomen ter voorkoming van kinderontvoering. Als je buiten de EU verwacht te reizen, vraag dan een paspoort aan voor jezelf en je kindje.

Ook voor medische zorg heeft je kindje een geldig identiteitsbewijs nodig. In de zorg geldt immers een identificatieplicht vanaf de geboorte. In verband met de zorgverzekering moet zelfs je baby zich dus kunnen legitimeren. Anders loop je het risico zelf de rekening te moeten betalen, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Het is dus eigenlijk voor iedere ouder belangrijk om een identiteitsbewijs te regelen voor je kindje, voor als je ooit naar het ziekenhuis moet, wat niet onvoorstelbaar is met jonge kinderen! In het begin zal de dokter hier niet streng mee zijn, maar het is wel de bedoeling dat je bij herhaalde bezoeken een geldig identiteitsbewijs aanvraagt.

Paspoort of identiteitskaart?

Met een paspoort is het mogelijk om overal ter wereld te reizen. Wil je buiten Europa op vakantie of familiebezoek? Dan is het paspoort voor jou de beste keuze. Een identiteitskaart is geldig in de Europese Unie en een aantal andere EU-landen. Ook is de identiteitskaart geschikt voor identificatie in het ziekenhuis. Het paspoort is flink wat duurder dan een identiteitskaart en is niet makkelijk in een portemonnee op te bergen. Veel mensen kiezen dan ook enkel voor een paspoort wanneer ze buiten de EU gaan reizen.

De pasfoto

Iedereen weet dat het moeilijk is om een beetje een goede pasfoto te maken van je baby. En al helemaal wanneer de foto aan de nodige eisen moet voldoen, zoals bij een identificatiebewijs. Zoek dan ook een goede fotograaf die ervaring heeft met baby's. Een professionele fotograaf weet precies waar de foto aan dient te voldoen en hoe jij als ouder kunt helpen om je baby zo goed mogelijk op de foto te krijgen. Vooral als je baby zijn of haar nek nog niet goed omhoog kan houden, zal papa of mama toch een handje moeten helpen, zonder zelf ook op de foto te komen staan. Een goede fotograaf weet precies hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Hoe gaat het aanvragen van een identiteitsbewijs in zijn werk?

Op naar de gemeente voor de aanvraag van het identiteitsbewijs! Dit is wel vaak op afspraak. Kijk dus wel even de site van de gemeente na, om te kijken hoe het bij jou geregeld is. Bij de aanvraag is het volgende verplicht:

  • Een pasfoto van je baby, die voldoet aan de eisen
  • Beide ouders moeten mee naar het gemeentehuis. Als een ouder gaat, moet de andere ouder schriftelijk toestemming geven
  • Een geldig identiteitsbewijs of paspoort van beide ouders
  • Last but not least: je baby moet zelf ook aanwezig zijn bij de aanvraag

Een korte periode na de aanvraag, vaak binnen vijf dagen, kun je het identiteitsbewijs ophalen bij het gemeentehuis. Let op, hierbij moet je baby zelf ook aanwezig zijn!

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het aanvragen en ophalen van het identiteitsbewijs voor je kindje:

  • Een reisdocument voor kinderen onder de 18 jaar is maar vijf jaar geldig. Dit geldt voor zowel het paspoort als de identiteitskaart.
  • Maak altijd een afspraak bij het gemeentehuis. Lang wachten met een baby is erg vervelend. Een afspraak zorgt ervoor dat je sneller aan de beurt bent.
  • Ga naar een fotograaf die ervaren is met correcte pasfoto's maken bij baby's. Dat kan namelijk een lastige klus zijn, en ook voor een baby moet de foto aan de eisen voldoen.
  • Maak de foto wanneer je baby energiek is: de oogjes moeten namelijk open zijn.
  • Een pasfoto van een baby is vrij snel achterhaald. In Nederland begrijpen ze dat, maar neem in het buitenland meerdere foto's van je baby mee, zodat ze kunnen zien hoe je kindje veranderd is. Neem bij twijfel contact op met de ambassade van het land. Soms is het nodig om alsnog een ander reisdocument aan te vragen, met een meer recente foto.
  • Hebben jullie reisplannen? Vraag het reisdocument dus aan voor de reis, zodat de foto zo recent mogelijk is.
  • Heb je niet allebei gezag over je kindje? Vraag dan even na bij de gemeente hoe het dan zit met het geven van toestemming voor de aanvraag.
  • Bijschrijven in het paspoort van de ouders wordt niet meer gedaan. Dat is ook niet meer geldig. Ook in dit geval heeft je kind zijn of haar eigen identiteitsbewijs nodig, zelfs in het ziekenhuis of een andere zorginstelling.

Met deze tips kan het al zeker niet meer mis gaan en kun je zorgeloos op vakantie met het nieuwe paspoort of identiteitskaart van je kleintje!