Een lange autoreis maken met je kinderen is niet meteen een geslaagde combinatie. In dit artikel lees je praktische info over hoe je de lange reistijd op een geslaagde manier kan overbruggen. Heel belangrijk is een goede planning. Een lange autoreis en kinderen. Geef toe, dit is niet meteen de meest ideale en geslaagde combinatie. Zeker als je kind na drie kilometer zenuwachtig de klassieke vraag stelt: 'Zijn we er al?' Bepaalde ouders aanvaarden gewoonweg dat reizen met kinderen kan leiden tot een nachtmerrie, maar dat hoeft niet altijd zo een enge ervaring te zijn. Met een tikkeltje voorbereiding kan je het bereiken van je vakantiebestemming niet als verschrikkelijk ervaren.

Voor dat je de auto instapt: neem voorzorgsmaatregelen tegen de reisziekte

Veel kinderen hebben heel veel last van draaierigheid en worden misselijk wanneer ze in de auto zitten of een ander transportmiddel. Ook wel reisziekte of bewegingsziekte genoemd. Kenschetsend voor deze reisziekte is dat de symptomen verdwijnen nadat het voertuig halt houdt.

Wat kan je als ouder doen tegen de reisziekte?

Er bestaan enkele hulpmiddelen om de reisziekte tegen te gaan. Een paar praktische tips die dit ongemak van kinderen en volwassenen in de kiem kunnen smoren:

  • Wanneer je last hebt van reisziekte in de bus of auto, zit je best vooraan in het voertuig. Dan kan je immers strak voor je uitkijken
  • Bij een lange autorit voorzie je zoveel mogelijk tussentijdse pauzes
  • Geef je kinderen de opdracht zoveel mogelijk tijdens het rijden naar buiten te kijken
  • Probeer zoveel mogelijk kronkelwegen te voorkomen. Een bochtrijke omgeving maakt nog meer ziek
  • Verbied je kind een boek tijdens de rit te lezen of computerspelletjes te spelen bij ziekte
  • Op regelmatige basis zorgen voor frisse lucht in de auto
  • Zorg ervoor dat je kind niet teveel eet tijdens de autorit
  • Als je kind zich misselijk voelt, kunnen pepermuntjes die onbehaaglijkheid verlichten
  • Zorg ervoor dat je altijd een zakje in de auto hebt voor het geval dat je kind toch moet overgeven ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen

Welke medicatie bestaat er tegen de reisziekte?

Er zijn allerhande geneesmiddelen tegen de reisziekte op de markt. Helaas is niet elke medicatie even effectief. Verwacht geen paardenmiddelen. Cyclizine of Cinnarizine werken plus minus na een half uur en doen bij benadering dienst voor vier tot zes uur. Als je een lange autoreis plant, is Suprimal de aangewezen alternatieve oplossing. De werking begint na één tot twee uur. Het duurt gemiddeld tussen acht uur en een volledig etmaal. Wie liever de voorkeur geeft aan natuurlijke middeltjes. Gembercapsules in de vorm van de merkproducten Vitotaal Gember en Phytocaps zijn dan alternatieven. Hou er wel rekening mee dat deze laatstvernoemde producten minder effectief zijn dan de meer algemene geneesmiddelen.

Tien tips hoe je best je autovakantie met kinderen aanpakt

Tip één: Alles begint met een goede voorbereiding

Begin tijdig aan de voorbereiding van je vakantietrip. Een reis aanvatten zonder plan is niet de beste aanpak omdat het heel veel stress met zich meebrengt. De juiste relaxte toon zetten tijdens je trip geeft ook heel wat gemoedsrust. Zowel voor de ouder als naar de kinderen toe. Maak dat de nodige reisdocumentatie klaar ligt voor dat je vertrekt zoals de identiteitspapieren. Pak de bagage een dag voor vertrekdatum op voorhand in en doe eventueel nog de nodige boodschappen. Schrijf desnoods op papier de nodige items die je niet mag vergeten. Ondanks het gebruik van de GPS kan je best je route in een kleine samenvatting neerpennen zodat je alles dubbel kan checken. Noteer desnoods dat de iSpy en knuffeldieren niet mogen worden vergeten voor dat zich een drama afspeelt bij je oogappel.

Tip twee: Maak je reis als de kinderen slapen

Heel veel hangt uiteraard van de reisduur af, maar de vertrektijd plannen in functie van de kinderen is superbelangrijk. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om rond vier uur 's morgens te vertrekken zodat je kinderen tijdens het eerste deel van de reis nog slapen. Het spreekt voor zich dat je zelf als bestuurder… uitgeslapen bent. Je weet immers op voorhand dat je die eerste dag alleen nog kan benutten om uit te rusten en bij te slapen. Het grote voordeel van dit vroege vertrekuur is dat je de kinderen nog in hun pyjama in de auto kan plaatsen. Veel ouders anderzijds kiezen om 's nachts te reizen wanneer de kinderen vast slapen. Van deze invalshoek gaat men vanuit. Maar dat kan soms wel eens helemaal anders uitpakken. Sommige kinderen doen de hele nacht geen oog dicht omdat ze door het hele reisavontuur opgewonden geraken. De moraal van het verhaal: kinderen reageren vrij onvoorspelbaar. Regel je vertrektijd niet in functie van je kinderen, maar maak een reisschema op wat voor jou als ouder het beste uitkomt.

Tip drie: Las regelmatig onderweg een picknick in

Het is een publiek geheim dat je kroost veel meer nood heeft aan drinken en eten dan volwassen mensen. Je kan uiteraard elke keer halt houden voor een drank- of eetpauze, maar als je dan een lange reis in het vooruitzicht hebt, gaat heel wat kostbare tijd verloren. Bovendien spendeer je heel wat geld aan die talrijke tussenstops. Een goede raad: voorzie voldoende drinken en eten om de dag in de auto door te geraken. Voorzie een beker die niet lekt of een drinkbus waar nauwelijks mee wordt gemorst. Een andere mogelijkheid is dat je een wegrestaurant tijdens je routeplan links laat liggen en dat je de voorkeur geeft aan een plaats waar je picknickt. Het geeft het bijkomend voordeel dat de kinderen in het gras uitgebreid gaan ravotten tijdens de tussenstops.

Tip vier: Maak je reistrip als onderdeel van je vakantie

Stap van het idee af dat je van punt A naar B afreist in de kortst mogelijke tijd. Om je eindbestemming te bereiken, is het mogelijk om bepaalde bezoeken met je kinderen te plannen. Plan bijvoorbeeld een kennismaking met een themapark of andere attracties die niet zoveel tijd opslorpen. Doe voor je op reis vertrekt, uitgebreid onderzoek wat de mogelijkheden zijn. Surf naar eventuele toeristische sites.

Tip vijf: Leuke spelletjes volgens de leeftijd

Kies zorgvuldig spelletjes uit voor je kinderen volgens de leeftijdscategorie. Een baby vindt immers alles leuk zolang het spel maar verschillende kleuren heeft. Speelgoed dat je ophangt zijn voor deze leeftijd uitermate geschikt. Met een speciale autospiegel kan je je baby in de gaten houden. Voor kleuters en peuters bieden puzzels met magneten de meest geschikte oplossingen. Peuters genieten van geluidboekjes. Kleuters kijken liever in boeken waar ze iets moeten zoeken.

Tip zes: Hou de ruimte in de auto koel

Het merendeel van de auto's beschikt tegenwoordig over airco. Om het extra fris te houden in de wagen, zijn zonneschermen een goed idee. Een lichtgekleurde handdoek zorgt eveneens voor de nodige verfrissing . Zie dat de temperatuur van de airco tijdens de reis ook niet te laag staat afgesteld.

Tip zeven: Laat je kinderen kiekjes maken

Om de verveling tijdens een lange rit tegen te gaan, kan je je kinderen de opdracht geven om via de smartphone enkele foto's te maken tijdens de reis. Het doodt de verveling en ondertussen kan je zelf gebruik maken van de genomen vakantiefoto's bij thuiskomst.

Tip acht: Neem je eigen toilet mee voor onderweg

Wanneer je kind nog maar pas zindelijk is of je kind het nodige ongemak ondervindt om de plas op te houden tot een volgende stopplaats, neem je zelf een eigen reispotje of toilet mee.

Tip negen: Alles draait om afleiding

Gaat de aandacht na verloop van tijd verloren aan de spelletjes of de kleurenboeken. Dan wordt het hoog tijd om naar plan B over te schakelen. Jonge kinderen hebben nu éénmaal een korte aandachtsperiode en hebben als gevolg heel veel afleiding nodig. Gelukkig bestaat er nog zoiets als een dvd-speler of een tablet. Maak onderling duidelijke afspraken met je kind en voorkom wel dat je kind niet de hele tijd naar een beeldscherm zit te turen tijdens de rit.

Tip tien: Betrek je kinderen bij de trip die je gaat maken

De betrokkenheid van je kinderen tijdens de planning van je reis zorgt ervoor dat ze een deel van de 'onderneming' uitmaken. Bekijk samen met hen wat je allemaal tijdens het reistraject tegen gaat komen. Hoe meer ze zich betrokken voelen bij de reis, hoe meer ze zich bewust zijn van wat hen te wachten staat voor dat de eindbestemming wordt bereikt. Met een mindere klaagzang tot gevolg. Dat is alleszins de theorie. Of het eventueel ook in de praktijk zo rooskleurig verloopt, is nog even aankijken. Elk kind reageert immers anders.