ls je kinderen nog niet leerplichtig zijn (in Nederland gaat de leerplicht in als je kind vijf jaar wordt), is het vaak voordeliger om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Zodra dit niet meer mogelijk is, zijn er nog andere opties om je vakantie niet direct een rib uit je lijf te laten kosten. Eén van deze opties is om met de camper op vakantie te gaan, met een camper en kinderen rondreizen biedt je veel flexibiliteit en comfort.

Het is natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn als je op vakantie gaat met een camper, denk aan lange files, vermoeide kinderen, tegenvallende campings en slecht weer. Je hebt uiteraard geen controle over alle factoren, maar ik deel graag mijn ervaring over hoe je zo'n vakantie met een camper nu het beste kunt aanpakken.

De inpaklijst

Hier moet ik eerlijk toegeven dat dit voor mijzelf ook altijd een uitdaging is. Het liefste neem ik namelijk mijn hele garderobe mee. Als je echter met een camper, welke gelimiteerde bagageruimte heeft, wilt reizen en ook nog een partner en een paar kinderen mee wilt nemen. Zul je een bewuste afweging moeten maken in welke spullen je wel of niet kunt inpakken. Wat behoort nu tot de daadwerkelijk noodzakelijke uitrusting als je op een vakantie gaat met de camper?

  • EHBO doos
  • Anti muggen spray
  • Regenkleding en -laarzen
  • (Hand)wasmiddel, waslijn en -knijpers
  • Warme vesten voor de koelere avonden
  • Oprijblokken voor als je op oneffen terrein staat
  • Een tarp, creëer eenvoudig een extra schaduwplek
  • Duct tape, kan hulp bieden in de meest onvoorziene situaties
  • Goede wandelschoenen voor het hele gezin (je wilt blaren vermijden)

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zoek van tevoren op internet uit welke campings beschikken over kindvriendelijke voorzieningen. Is er bijvoorbeeld iets te doen als het slecht weer is? Is het zwembad verwarmd? Zijn de speeltuintjes geschikt voor de leeftijd van jouw kinderen? Is er een kinderanimatie programma? Is er een baby- of gezinsbadkamer? Het verblijf op een camping wordt een stuk aangenamer als de faciliteiten op jouw gezinssituatie afgestemd zijn. Op onze eerste kampeervakantie met de kinderen hebben wij bijvoorbeeld eens een camping uitgezocht omdat we verliefd waren geworden op de idyllische ligging in de bergen. Bij aankomst bleek dat het zwembad niet verwarmd was, verder dan hun grote teen zijn mijn kinderen dus niet het water in geweest!

Bezienswaardigheden en faciliteiten op loop- of fietsafstand

Als je gaat kamperen met een camper is het fijn als er diverse bezienswaardigheden en faciliteiten op korte afstand liggen. Zo is een supermarkt op fietsafstand aan te raden. Omdat je niet de beschikking hebt over een normale auto zul je voor verdere tripjes altijd de camper weer uit de kampeerplek moeten rijden. Dit wil je niet telkens hoeven te doen als je alleen even wat croissants voor het ontbijt wilt halen. Ook is het prettig als er een dorpje, een strand of een zwemmeertje op loopafstand liggen. Het is hoe dan ook aan te raden om fietsen mee te nemen als je met de camper op vakantie gaat. Als je op een kampeerplaats voor campers staat zal het je opvallen dat er bijna geen enkele camper staat die geen fietsenrek achterop heeft. De mogelijkheid om de fiets te pakken als je eenmaal op de camping staat maakt je een stuk flexibeler en mobieler.

Activiteiten voor onderweg

Bij jonge kinderen kun je een doos vol met verrassingen maken, haal kleine cadeautjes en laat ze hier om de paar uur eentje van uitpakken. Dit zal ze telkens iets nieuws geven om hun interesse mee vast te houden. Bij iets oudere kinderen kun je zorgen dat ze hun favoriete TV-serie, film of muziek kunnen luisteren. Zo hebben namelijk zowel Netflix als Spotify de mogelijkheid om media de downloaden en offline af te spelen. Dit is handig als je een slechte internet ontvangst hebt of naar een land reist waar de roamingkosten nog erg hoog zijn. Ook luisterboeken zijn een aanrader. Op onze website hebben we nog veel meer tips beschikbaar om de kinderen onderweg zoet te houden.

Het is tevens erg belangrijk om, voordat je gaat rijden met de camper, alle losliggende spullen in de camper goed op te bergen. Er zijn vaak veel afsluitbare kasten, daar kun je de meeste spullen wel in kwijt. Maar let op bij breekbare spullen, zoals borden en glazen. Zet deze vast in speciale servieshouders zodat ze niet gaan schuiven bij een scherpe bocht, te hard op de rem trappen of een keer een drempel over het hoofd zien. Ook de keukenlades kun je voorzien van anti slip matjes.

Waar heb ik die oprijblokken voor nodig?

Bij de inpaklijst zag je onder de must haves een stel oprijblokken staan. Misschien denk je: “Waarom heb ik die nodig als er ook gewoon een handrem op mijn camper zit?” Deze oprijblokken zijn er vooral voor jouw nachtelijk comfort. Hiermee kun je ook op hellende terreinen zorgen dat je niet met je voeten hoger ligt dan met je hoofd. De camper 100 procent waterpas zetten is trouwens ook af te raden, want dan kan er veel regenwater op het dak van je camper blijven staan en is de kans op lekkages groter. Wij proberen de camper altijd zo te parkeren dat ons hoofd iets hoger ligt dan onze voeten. Dan is er één oorzaak van slecht slapen tijdens je vakantie alvast getackeld.

Extra opbergruimte

Als je eenmaal geïnstalleerd bent op de camping en alle spullen, die je zo efficiënt mogelijk had ingepakt, na een paar uurtjes over je hele campingplek verspreid ziet liggen. Dan begrijp je ineens waarom naast die andere campers een extra pop-up tent staat opgesteld. Tennisrackets, ballen, speelgoedautootjes, scheppen, emmers, zwembanden, noem maar op. Dit alles berg je eenvoudig op in de pop-up tent en je struikelt er niet meer over in je camper. Je hoeft de boel pas weer te ordenen op het moment dat je naar een andere camping afreist. Ook de buggy en de autostoeltjes van de kinderen kun je daar tijdelijk in opbergen, let dan wel bij de aanschaf op de grootte van de pop-up tent. Er bestaan trouwens ook (opblaasbare) campingkasten, maar deze zijn in de meeste gevallen niet waterdicht en dus niet geschikt om buiten neer te zetten.

Beperk de reisduur

Het verleidelijke aan het op vakantie gaan met de camper, is dat je maar blijft reizen. De camper is toch ook immers een huis op wielen? Hoewel dit prima is als je met z'n tweetjes bent, is dit met kinderen toch snel te stressvol. Het zal ze tegen gaan staan en hun humeur lijdt eronder. Om de sfeer in de gehele vakantie goed te houden is het aan te raden om de reistijden tussen twee bestemmingen niet langer te maken dan een halve dag. Op deze manier houd je een dagdeel over om nog iets leuks met het gezin te doen en lijkt het geen 'verloren' vakantiedag. Check de reisduur en -afstand via Google Maps, wij houden zelf een maximum aan van vier uur of 400 kilometer, het ligt aan het land en de infrastructuur of we ons laten beperken door de tijd of de af te leggen afstand.

Bedenk ook dat je met een camper niet zo hard zult rijden als met een normale auto. Ook al staan de meeste campers als personenauto geregistreerd (dit kun je op het kenteken checken) en mogen ze in principe net zo hard rijden als een normale auto. Een camper is toch groter, zwaarder en langer dan een personenauto, het rijgevoel is echt anders. Wij houden zelf een maximum aan van 110 km/h.

Laat de weersvoorspelling de route bepalen

Na alle voorbereidingen helemaal juist te hebben gedaan, sta je op je nauwkeurig uitgezochte plekje op de camping en dan voel je ineens de eerste dikke regendruppels uit de lucht vallen. Je zoekt snel de weersvoorspelling op voor de aankomende paar dagen en ziet alleen maar grijze donderwolkjes verschijnen op het scherm van je telefoon. Dit betekent dat je nu gebruik kunt gaan maken van het grootste voordeel van een vakantie met kinderen in de camper, je pakt de boel in en vertrekt! Met een camper kun je het mooie weer achterna reizen, opbreken en afbreken is peanuts. Waar je met een tent dan maar kiest om het slechte weer uit te zitten, rij je met de camper gewoon een paar uur verder richting het mooie weer. Bon voyage!