Gezinnen met slechts één kind weten dat vakanties een uitdaging kunnen zijn. Ouders willen ontspannen, maar kinderen willen spelen. Een vriend meenemen is een geweldige manier om iedereen te geven wat ze willen, maar plannen voordat je vertrekt kan het verschil zijn tussen een geweldige reis en een groot fiasco. Een aantal zaken overwegen als je een vriendje van je kind mee op vakantie neemt voorkomt dat je vakantie in het water valt.

Het juiste vriendje kiezen

Eerlijk gezegd moet jouw beslissing over welke vriend je wilt meenemen draaien rond de vraag: wie is ontspannen (of gek) genoeg om ons hun kind het land uit te laten brengen? Het antwoord van de ouders zegt veel over het kind dat je meeneemt. Als een ouder toezegt, weet je dat het kind niet gauw zal klagen over ongemak of zijn of haar mening zal geven over wat hij of zij wil doen – wat uiteraard zorgt voor een gemakkelijke reis.

Wat moet je overwegen?

In de eerste plaats is het vooral belangrijk dat het vriendje dat je uitkiest, bekend is met je gezin. Heeft het vriendje van je kind bijvoorbeeld al een logeerpartij bij je thuis gehad of is hij of zij nog nooit bij je thuis geweest? In het laatste geval kun je nog snel enkele noodlogeerpartijen organiseren. Wat ook belangrijk is, is dat je kind en zijn of haar vriendje een aanzienlijke hoeveelheid tijd harmonieus samen hebben doorgebracht. Wat ook niet over het hoofd mag gezien worden, is of het vriendje medische aandoeningen of allergieën heeft waar jij je niet prettig bij voelt? Het is niet noodzakelijk om oude bekende vriendjes mee te nemen. Je kunt ook vrij nieuwe vrienden meenemen. Reizen kan een geweldige manier zijn voor kinderen om te binden, maar het kan ook moeilijk zijn als ze niet gewend zijn om zoveel tijd samen door te brengen. Het laatste wat je op vakantie wilt, is een kind waarvan je denkt dat het geen plezier heeft.

De kosten

Zorg ervoor dat je de kosten meteen bespreekt. Je wilt ook niet dat het kind dat je meeneemt je ziet zanikken over de kosten van dingen of erger. Uiteraard wil je dat al deze beslissingen geregeld zijn lang voordat je vertrekt.

Hoe omgaan met de financiële kosten?

Ga er niet vanuit dat ouders in bepaalde kosten tegemoetkomen als je het niet vraagt. We leven in een digitale wereld, dus stuur een e-mail met alle kosten schriftelijk zodat er nadien geen verwarring mogelijk is. Als je bijvoorbeeld op reis gaat naar een all-inclusive resort, zijn de kosten van een extra kind minimaal. Vervolgens kun je de ouders van het vriendje vragen om zijn of haar vlucht te betalen en geld mee te geven voor het kopen van souvenirs. Jij betaalt dan voor de accommodatie, luchthavenvervoer, dagtochten en alle extra maaltijden. Als je eerder kiest om op reis te gaan naar een a la carte resort, ligt de financiële kant misschien anders. Hoewel zulke resorts vrij duur zijn, kun je er toch voor kiezen omdat het veel activiteiten voor kinderen heeft. Je kunt er vervolgens voor kiezen om enkel de vlucht door de ouders te laten betalen, omdat je het voordeel hebt dat je kind een vriendje heeft om te zwemmen en te spelen. Dit weegt minder zwaar dan de kosten die je anders zou maken om je kind bezig te houden. Uiteindelijk beslis je zelf wat je betaalt en wat niet.

Waar je aan moet denken voordat je een reis boekt

  • Met jongere kinderen kan een gezinskamer prima zijn als het kind zich op zijn gemak voelt bij je gezin
  • Bij tieners moet je rekening houden met privacykwesties en wil je waarschijnlijk liever een aangrenzende kamer boeken
  • Overweeg om te boeken in vakantieclubs. Vaak valt er veel te beleven voor kinderen en is er zelfs de mogelijkheid om je kind en zijn of haar vriendje overdag in een kidsclub te laten

Supervisie en opvoedingsstrategieën

Vakantie met het kind van iemand anders is niet het moment om een nieuwe opvoedingsstrategie uit te proberen! Maar er is een reden waarom je ouders wordt genoemd. Het is jouw taak om te zeuren en toezicht te houden. Niet alleen wat jouw kind betreft, maar ook over dat van een ander.

Enkele tips

  • Spreek duidelijk af wanneer er gegeten wordt, zonnebrandcrème aangebracht wordt en pauzes uit het zwembad worden genomen
  • Vraag de ouders naar eventuele angsten van het kind
  • Vraag de ouders ook naar de eetgewoonten van het kind
  • Wees voorzichtig met wat je zegt als de kinderen in je buurt zijn. Zeggen dat een maaltijd bijvoorbeeld te duur was, kan het vriendje van je kind een ongemakkelijk gevoel geven

Welke documenten moet je meenemen?

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je gezondheidsproblemen of problemen aan de grens krijgt, is het altijd goed om voorbereid te zijn. Controleer of het paspoort van het kind nog geldig is en zorg ervoor dat de naam van het kind precies wordt gespeld zoals op het vliegticket. Luchtvaartmaatschappijen zullen dit meestal gratis corrigeren als je contact met hen opneemt vóór de vertrekdatum op je ticket. Daarnaast zijn er een aantal regels die je moet volgen als je reist met een kind dat niet van jou is. Als je per vliegtuig reist, zorg ervoor dat je een brief van de ouders bijhebt waarin uitdrukkelijk staat dat je met het kind mag reizen. Vergeet ook niet om een __kopie van de ziekteverzekeringskaart van het kind en een brief van de ouders mee te nemen waarin staat dat de ouders toestemming geven voor medische behandelingen.