Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Eigenlijk is de trein ideaal als je met kinderen reist. Je hebt veel meer bewegingsvrijheid en ook de kinderen hebben wat meer ruimte. Kinderen en zeker baby’s kunnen vaak met korting reizen of soms zelfs helemaal voor niets. Daarbij zijn er ook nog treinen met speciale faciliteiten voor kinderen aan boord. Ga je met de trein reizen met je baby? Hier zijn 10 tips.

1. Het is voordelig

Kinderen tot en met drie jaar reizen gratis met de trein en ook de kinderwagen mag gratis mee. Je kunt zowel 1e als 2e klas reizen met je baby, maar ik zou de stiltecoupé overslaan. De baby houdt hier waarschijnlijk geen rekening mee.

2. Reis in daluren

Reis bij voorkeur in de daluren. Het is dan een stuk stiller in de wagons en het is makkelijker om een fijne plek te vinden. Zorg in ieder geval dat je ruimschoots op tijd bij de trein bent.

3. De kinderwagen mee

Natuurlijk kan de kinderwagen mee in de trein maar meestal moet je die in het voorportaal of balkon stallen omdat er in de wagon weinig plek voor is en je mag de doorgang niet stremmen. Een optie is om het onderstel in het voorportaal te laten en de slaapwieg mee te nemen. Je kunt een hangslot op het onderstel plaatsen. In het voorportaal zijn ook klapstoeltjes, je kunt er dus ook voor kiezen om daar te zitten.

4. Plan je reis

In-, uit- en overstappen is soms wat lastig met een kinderwagen maar er is altijd wel iemand die bij het tillen wil helpen. Zorg voor een compacte overige bagage, het liefst een rugzak. Probeer je reis zo te plannen dat je zo weinig mogelijk moet overstappen. Lukt dit niet, dan is het misschien handiger om de baby in een draagzak mee te nemen of een opvouwbare buggy. Moet je wel overstappen, plan de overstap dan ruim in, neem desnoods een trein later.

5. Speciale kinderfaciliteiten

Een verre reis maken met de baby in de trein kan natuurlijk ook. Meestal zijn er altijd wel speciale verschoonruimtes in de trein. Bij sommige internationale treinen zijn er zelfs plekken waar de kinderwagen bij de zitplaats kan staan. Deze moet je wel van tevoren reserveren.

6. De Maxi-Cosi

Neem je de baby in een Maxi-Cosi mee, realiseer je dan dat je deze Maxi-Cosi niet op een stoel kunt vastzetten. Hij moet op de grond geplaatst worden.

7. Wat neem je mee?

Wat neem je mee voor de baby voor tijdens de treinreis? Natuurlijk is dat een beetje afhankelijk van de duur van de treinreis, maar spuugdoekjes, luiers en bijbehorende attributen, een extra kleding setje en eventueel voeding of drinken zijn wel erg handig.

8. Borstvoeding geven

Geef je nog borstvoeding aan je baby? Doe dat dan ook gewoon in de trein. Misschien kun je een hoekje achteraf vinden of ruilen met iemand als je de situatie uitlegt. Gebruik anders een luierdoek of een kledingstuk voor je privacy. Stoor je niet aan mensen die moeite hebben met het feit dat je borstvoeding in het openbaar geeft, dat is hun probleem. Als de baby honger heeft en hij krijgt niets, worden ze ook niet blij van het gehuil.

9. Babyvermaak

Neem wat mee waarmee je de baby zoet kunt houden als ze een beetje dreinerig zijn. Een nieuw speeltje of misschien iets om op te sabbelen. De baby zal het ook heerlijk vinden om samen met jou uit het raam te kijken en waarschijnlijk is er altijd wel iemand in de trein die de aandacht van de baby trekt.

10. Zorg voor jezelf

Zorg dat je ook voor jezelf alles bij je hebt, er komt meestal geen restauratiekar langs. Neem dus wat te drinken of te eten mee als je wat langer in de trein moet zitten. En een goed voor boek voor als de baby slaapt.