Actief, educatief en sportief, in Overijssel zijn er heel veel leuke activiteiten die je met kinderen kan gaan ondernemen. Er zijn mooie oude Hanzesteden, Nationale Parken met schitterende natuur, je kunt kiezen uit allerlei interessante musea en er zijn avontuurlijke pretparken en andere attracties waar je je kunt uitleven. De leukste opties voor een dagje uit met kinderen in Overijssel:

Fietsen in de kop van Overijssel

Houden jullie er van om samen buiten actief te zijn? In de kop van Overijssel kun je je hart ophalen. Dit unieke gebied leent zich voor prachtige fietstochten langs water, moeras en idyllische dorpjes. Je kunt de fietstochten met behulp van het knooppunten-routenetwerk zo lang maken als je zelf wilt. En vergeet niet alle bruggetjes te tellen die je onderweg beklimt tijdens je dagje uit met kinderen in Overijssel.

Uit met kinderen Overijssel varen Giethoorn

Varen en ontsnappen in Giethoorn

Het gebied dankt zijn unieke natuur aan de turfwinning van vroeger. Ook de rietteelt heeft zijn sporen nagelaten. In Giethoorn, dat vanwege de belangrijke rol van het water het Venetië van het Noorden wordt genoemd, zijn ook nog allerlei andere activiteiten te ondernemen. Natuurlijk kun je er heerlijk een dagje varen op een fluisterbootje. Of maak met het hele gezin een foto in Hollandse klederdracht of laat je opsluiten in een spannende escaperoom.

Varen met kinderen op de Beulakerwijde

Ook heel leuk om te doen: een rondvaart maken over het grootste meer van de kop van Overijssel, de Beulakerwijde. Ga je liever zelf op verkenning uit? Met een fluisterbootje of een kano het water op is ook een goed idee als dagje uit met kinderen in Overijssel.

Met de huifkar of paardentram door Salland

Wanneer je samen verder Overijssel in trekt, kom je in Salland terecht. Hier ligt de schitterende Sallandse heuvelrug. Dit is een stuwwal die ontstaan is in de ijstijd. Dit gebied ontdek je in een huifkar of paardentram of natuurlijk gewoon met jullie eigen benenwagen.

Ontdek natuur en sterren in Salland

Een mooie wandeltocht door Salland begin je in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer in Hellendoorn. Hier leer je alles over dit mooie natuurgebied vol bos, heide en stilte. Bij het Buitencentrum vind je ook een sterrenwacht en een planetarium. Hier kan het nog echt donker worden waardoor meer dan duizend sterren te ontdekken zijn. Ook in de herfstperiode is het hier prachtig. Je kunt er prachtige dingen verzamelen om thuis lekker mee te gaan herfst knutselen!

Uit met kinderen Overijssel Sallandse Heuvelrug

Speelbospad op de Sallandse Heuvelrug

Het Speelbospad is een 2 kilometer lang bospad waar je naar hartelust kunt spelen en wandelen. Het is een wandelpad dat speciaal is aangelegd voor kinderen. De ouders mogen wandelen, maar de kinderen gaan uiteraard lekker spelen. Je kunt er hutten bouwen, dassenburchten bekijken, struinen langs en door kuilen, geulen, hellingen en bruggen. Het Speelbos is gratis toegankelijk.

Dagje uit met kinderen in Overijssel: Speelbos in Ommen

In Ommen kunnen de kinderen bovenop de Lemelerberg in het speelbos ‘In het Hol van de Leeuw’ heerlijk spelen. Aan touwen zwaaien, in een boomhut of een hoge boomstoel klimmen, door rioolbuizen kruipen en als je moe bent van het spelen kun je uitrusten in een van de hangmatten. Het speelbos is leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Leuk feitje: het speelbos is ontworpen door kinderen van een nabijgelegen basisschool, samen met TV-presentator Lodewijk Hoekstra.

Varen door het Vechtdal

De Vecht bijvoorbeeld is een romantisch riviertje dat door Salland stroomt. Op verschillende plekken in het Vechtdal kun je terecht voor een heerlijk dagje uit. In Ommen, maar ook in Dalfsen zijn verschillende soorten bootjes te huur waarmee je over de mooie Overijsselse Vecht kunt varen en kunt genieten van het pittoreske landschap en de mooie dorpjes.

Op koesafari als dagje uit met kinderen in Overijssel

Als jouw kinderen in de stad opgroeien is het leuk om eens op Koesafari te gaan in het gehucht Arriën vlakbij Ommen. Jullie worden door de boerin van boerderij de Vechtdalhoeve rondgeleid door het weiland en leert en ziet alles over haar runderen die het hele jaar buiten rondlopen.

Uit met kinderen Overijssel Natuurmuseum Holterberg

Natuurmuseum Holterberg

Aan de zuidkant van Nationaal park de Sallandse heuvelrug bevindt zich Natuurmuseum Holterberg. Dit Natuurmuseum is erg beroemd vanwege de dioarama’s die je hier kunt bekijken. Dit zijn prachtige grote kijkkasten waarin verschillende natuurtaferelen zijn uitgebeeld.

Spelen in het bos van Daantje Das

Tegenover het museum ligt het bos van Daantje Das waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Dit is een educatief speel- en leerbos bij het natuurmuseum op de Holterberg in Holten. Er is een speeltuin en een doolhof, je kunt er hutten bouwen, picknicken en een educatieroute doen. Een opdrachtenboekje is in het museum verkrijgbaar.

Puzzeltocht met de skelter

Heb je wel eens geskelterd samen met je kind? Dat kan in het plaatsje Heeten waar je anderhalf uur samen je op een skelter kunt wagen aan een puzzeltocht dwars door de natuur. Je komt op de mooiste plekjes en een picknick wordt verzorgd aan het Overijsselse kanaal. Een superleuk actief uitje!

Memory museum in Nijverdal

Van een heel andere orde is tenslotte het Memory museum in Nijverdal. Dit museum laat jou en je kind op een indringende manier kennismaken met de Tweede Wereldoorlog en met de vrijheid die er nu in Nederland is. Jullie maken samen een virtuele tour, ontdekken hoe een oorlog kan ontstaan en hoe het is om daarna bevrijd te worden.

Wandelen en schatzoeken in mooi Twente

Twente is het meest oostelijke deel van Overijssel. De natuur is er prachtig. De riviertjes de Regge en de Dinkel stromen door het afwisselende landschap van bebossing, heide en zandverstuivingen. Het Lutterzand is een mooi gebied om te wandelen. Deze zandverstuiving bij het riviertje de Dinkel is prachtig. Je kan in de oever van de Dinkel die heel hoog is, de verschillende aardlagen ontdekken. Er is ook de mogelijkheid om met een metaaldetector en een tablet op pad te gaan om een schat te zoeken. Na dit avontuur vermaakt je kind zich in de speeltuin van Paviljoen Lutterzand en rust jij lekker uit op het terras.

Fluisterbootje over de Regge en de Dinkel

Overijssel heeft op het gebied van uitstapjes in de natuur enorm veel te bieden. Dat geldt zeker ook voor Twente. Hier kan je rustig met een fluisterbootje varen op de Regge of op de Dinkel zonder dat je allerlei buitenlandse toeristen tegen het lijf hoeft te lopen. Ook kanovaren kan op verschillende plaatsen in Twente.

Uit met kinderen Overijssel Klimbos

Klimbos in Oldenzaal of Enschede

Bij recreatiepark Rutbeek in Enschede kunnen jullie je helemaal uitleven in een klimbos dat vijf meter hoog is. Beweeg je samen, gezekerd en wel, over een touwbanenparcours en voel de adrenaline door je lijf stromen als je deze missie volbrengt! Ook in Oldenzaal kun je met je kind een dagje uit naar recreatiepark Hulsbeek waar ook een klim – en speelbos op jou en je kind wachten. Op het Hulsbeek is ook een waterspeelplaats, natuurspeeltuin en een heerlijke zwemvijver waar de kinderen zich geen moment hoeven te vervelen.

De Museumfabriek in Enschede

Hebben jullie zin om naar een museum te gaan samen? Ga dan in ieder geval op bezoek bij de Museumfabriek in Enschede. Dit is een familiemuseum waar echt van alles te zien en te leren is, van natuur en techniek tot aan kunst en wetenschap. Het is een interactief museum, dus het motto ‘handjes op de rug, kijken doe je alleen met je ogen’ mag hier helemaal losgelaten worden.

Museum Oyfo in Hengelo

Het Twents techniekmuseum Oyfo in Hengelo is ook meer dan de moeite waard als dagje uit met kinderen in Overijssel. Het motto is hier ‘verboden af te blijven’. Kinderen kunnen hun nieuwsgierigheid hier helemaal kwijt. In het museum is op een frisse en moderne manier de industriële ontwikkeling bijeengebracht: van stoommachine tot ruimtevaart. Het museummotto: Ontdek! Speel! Geniet!

Museum Natura Docet Wonderrijck

Tenslotte is er nog een museum in Twente dat helemaal in het teken staat van de prachtige natuur in dit gebied, namelijk het Natura Docet Wonderrijck Twente. Het museum in Denekamp huist vele dieren, je ontdekt er alles wat in de natuur in Twente te vinden is en je kunt zelf aan de slag. Bijvoorbeeld door zelf je eigen digitale bos te laten groeien. Een heerlijk dagje uit met kinderen in Overijssel verzekerd!

Dagje uit met kinderen in Overijssel: Bezoek Hanzestad Kampen

Ook Overijssel kende vroeger bloeiende Hanzesteden zoals Kampen, Hasselt en Deventer en natuurlijk de hoofdstad Zwolle. Hier werd in de Middeleeuwen handel gedreven en zo werden deze gehuchtjes bloeiende steden. De kogge is een een belangrijk vervoermiddel uit die tijd. In Kampen is nog zo’n koggeschip te bewonderen. De Kamper Kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. In het Stedelijk Museum in Kampen kunnen jullie alles te weten komen over de geschiedenis van de Hanzesteden.

Uit met kinderen Overijssel Dinoland in Zwolle

Dinoland in Zwolle

In de hoofdstad van Overijssel vind je Dinoland Zwolle. Een ontzettend leuk opgezet park voor kinderen waar je teruggaat naar de tijd van de dino’s. Je loopt er tussen de dino’s op levensecht formaat en je kunt er van alles beleven. Ga skeletten opgraven, klimmen, edelstenen zoeken in het paleolab en je rangerdiploma halen als je alle opdrachten hebt uitgevoerd.

Beklim de peperbus in Zwolle

Een bezoek aan de stad Zwolle is ook aan te raden als dagje uit met kinderen in Overijssel. Maak een leuke stadswandeling met de poortwachter van de Sassenpoort en beklim daarna de Peperbus. De Peperbus is de 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwe toren, zoals de toren eigenlijk heet. Het is de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe basiliek.

Kasteel Het Nijenhuis met beeldentuin

Het Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin bij Heino is ook heel leuk voor een dagje uit met kinderen in Overijssel. De barones van Pallandt leidt jullie rond en vertelt over de geschiedenis van Kasteel het Nijenhuis.

Avonturenpark Hellendoorn en Attractiepark Slagharen

Wie een dagje uit met kinderen in Overijssel zegt, zegt natuurlijk ook avonturenpark Hellendoorn en attractiepark Slagharen. Deze twee attracties zijn in heel Nederland bekend en je moet er een keer geweest zijn. In avonturenpark Hellendoorn dat heel mooi in de bossen verscholen ligt, heb je meer dan 30 topattracties en shows waar jullie je de hele dag mee kunnen vermaken. In Attractiepark Slagharen beleef je in western sfeer de spannendste avonturen in de 30 attracties die ook dit park telt.

Zo zie je dat vanaf de Kop van Overijssel tot aan de grens in Twente veel leuke afwisselende uitdagingen en mogelijkheden te beleven zijn, om met je hele gezin van een heerlijk dagje uit met kinderen in Overijssel te genieten.

PS. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Kijk hier dan ook voor onze tips voor een dagje uit in GroningenFriesland, Drenthe of Gelderland.