5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire...

Bloedverlies tijdens je tweede trimester

Als je zwanger bent wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je onderbroek. Toch kan het gebeuren dat je er tijdens je zwangerschap te maken krijgt. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit. In dit artikel lees je wat mogelijke...

Veilig internetten: Hoe bescherm je je kind online?

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

Vroeggeboorte

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken, maar in Nederland worden ieder jaar ongeveer tussen de 12.000 en 15.000 kinderen te vroeg geboren. Als we spreken over een vroeggeboorte dan bedoelen we niet de baby’s die met 38 of 39 weken geboren worden. Pas als een...

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in je eigen tuin, in het park of op het schoolplein kunt spelen.

waterspelletjes - lachend meisje speelt met water

1. Watersplash ballen overgooien

Waterballonnen zijn leuk, maar je kunt ze maar één keer gebruikten, je moet de stukjes ballon tussen je gazon vandaan plukken en bovendien is het slecht voor het milieu. Veel leuker, makkelijker en duurzamer zijn de herbruikbare watersplash ballen: kleine ballen die als een soort sponsjes werken. Vul een paar emmers met water, dompel de balletjes onder en gooien maar! Als je goed vangt, word je hopelijk niet zo heel nat. Of wel, natuurlijk! Ook een leuk spelletje: probeer de watersplash ballen bij de ander in de emmer te gooien. De watersplash ballen zijn te koop bij onder andere Hema en Zeeman.

2. Flessenvoetbal

Voor dit spel heb je net zoveel lege plastic flessen nodig als het aantal kinderen wat meedoet met het spel. Vul de flessen met water (zonder dop!) en zet ze verspreid door de tuin of op het plein. Vervolgens gaat elk kind bij één fles staan en moet iedereen proberen om door de bal te schoppen de fles van de ander om te ‘kegelen’. Elk kind moet daarbij ook zijn of haar eigen fles beschermen. Valt de fles om, dan moet deze zo snel mogelijk weer rechtop worden gezet om zo min mogelijk water te verliezen. Fles leeg? Dan ben je af. Degene die aan het eind het meeste water over heeft, wint.

3. Waterestafette met plastic bekers

Dit spel is leuk om te doen met een grote groep of met de hele klas op een grasveld met genoeg ruimte. Het is ook een goed idee als onderdeel van een kinderfeestje in de zomer. Voor dit spel heb je een aantal emmers, vier pionnen en plastic of kartonnen bekertjes nodig. Verdeel de kinderen in twee teams en laat ze zich in twee rijen opstellen met ongeveer 10 meter of meer tussen elkaar in.

Ieder kind krijgt een bekertje. Geef het begin en het einde van iedere rij aan met een pion. Vervolgen vult het kind aan het begin van de rij het bekertje met water uit de emmer. Het is een estafette, dus moet hij of zij zo snel mogelijk naar het volgende kind rennen en het water in het andere bekertje overgieten. Het team waarvan het laatste bekertje het volst zit, heeft gewonnen.

 

4. Parcours afleggen met waterballonnen

Dit spel is erg leuk en kan voor veel hilariteit zorgen. Je hebt hiervoor waterballonnen, pionnen en attributen nodig om obstakels in het parcours te creëren. Verdeel de kinderen in teams van twee. Het is de bedoeling dat ze een waterballon van het begin naar het einde van het parcours moeten brengen maar wel op een speciale manier. Ze moeten namelijk de ballon tussen hun buiken klemmen en gezamenlijk het parcours afleggen, zonder dat de ballon stuk gaat of op de grond valt. Als dat het geval is, moeten ze opnieuw beginnen. Het team dat als eerste aankomt met de ballon, heeft gewonnen.

5. Watertikkertje

Het spelletje dat ieder kind kent, kun je heel gemakkelijk combineren met water en is ideaal op een warme zomerdag. Je hebt er alleen een emmer water en een paar bekertjes voor nodig. Je kunt een variatie van het spel laten spelen door de opdracht te geven dat één persoon iemand kan tikken door iemand met het bekertje water nat te gooien. Iedereen die is getikt, kan vervolgens ook een bekertje pakken om de tikker te helpen en zo iedereen met water te overgieten.

 

6. Estafetterace met lekkende flessen

Ook dit spel is heel leuk voor kinderfeestjes of om met de hele klas te spelen, aangezien er veel kinderen tegelijkertijd mee kunnen doen. Wat je voor deze race nodig hebt zijn een vier emmers met water en twee grote plastic flessen. Zet een volle emmer water aan het begin van het parcours en een lege emmer aan het eind. Maak vervolgens gaatjes in je onderkant van beide flessen.

Laat de kinderen twee teams maken, waarbij ieder kind op zijn plek gaat staan binnen het parcours. De race kan zo lang zijn als de kinderen zelf willen. De bedoeling is dat aan het begin de fles wordt gevuld met water uit de emmer. Vervolgens moeten de kinderen de fles zo snel mogelijk doorgeven, tot het einde van de estafette is bereikt. De laatste persoon in de rij giet de inhoud van de fles in de emmer. Het team met het meeste water heeft gewonnen.

Nog meer leuke waterspelletjes

Er zijn nog veel meer leuke waterspelletjes te bedenken, zoals een parcours maken met een water slide of een watermat. En met waterpistolen kun je je ook heel goed vermaken. Maak in de tuin een paar plekken waar je je achter kunt verschuilen, bijvoorbeeld met kistjes, tafels en stoelen. Maak vervolgens twee teams en speel lasergame maar dan met waterpistolen. Of doe de sponsenrace: maak teams en zet voor elk team een emmer water met een spons klaar. Aan de andere kant van de tuin staat een lege emmer: daar moet het team in estafettevorm elke keer de spons uitknijpen en weer opnieuw vullen met water enzovoorts. Wie heeft na 1 minuut de volste emmer?

leuke waterspelletjes watergevecht met waterpistolen