Heb je plannen voor een dagje uit met kinderen in Drenthe: goed idee! In Drenthe is er namelijk zoveel te doen met kinderen, dat het moeilijk kiezen is uit alle kinderuitjes. Uit met kinderen in Drenthe kun je op allerlei manieren. Je kunt kiezen voor activiteiten die voor het hele gezin leuk zijn of waar de nadruk ligt op het kinderplezier. Voor welk uitje je ook kiest, de kinderen zullen het geweldig vinden. We gingen op vakantie naar Drenthe en delen graag onze tips!

Dieren bekijken, van schapen tot slangen

Kinderen vinden het meestal wel leuk om ergens naar toe te gaan waar ook dieren zijn. Of het nu gaat om een kinderboerderij of een heuse dierentuin. Nog enthousiaster worden ze als ze op die plek ook nog een leuke speelplek kunnen vinden. Kinderboerderij De Hofstede aan de rand van het Asserbos in Assen is zo’n locatie. Hier zijn verschillende dierenweides, een knuffelweiland, een vogeleiland, een hertenkamp, maar ook een speeltuin. Voor de kleintjes tussen de drie en zeven jaar is er ook een speciale kaboutertocht. Het vogelpark Ruinen heeft een unieke populatie Nederlandse weide -en waadvogels. Ooievaars vind je bij De Lokkerij bij De Schiphorst.

Als je in Drenthe bent, moet je zeker een keer een bezoek brengen aan een schaapskooi. Misschien kun je zelfs zien hoe ze de schapen scheren. Het is prachtig om te zien hoe de honden de kudde in bedwang houden. Vaak zijn er ook verschillende activiteiten voor kinderen of je kunt de schattige lammetjes bekijken. Er zijn verschillende schaapskooien in Drenthe, bijvoorbeeld in Exloo, Doldersum, Wateren, Benneveld, Hooghalen, Havelte, Lhee, Weiteveen, Ruinen, Orvelte en Balloo.

Bij de Zoo Bizar vind je meer dan dertig exotische dieren, hier kun je gewoon op de foto met een wurgslang om je nek. In de Wonderwereld maak je kennis met de natuur en de spannende drakengrot. Maar er zijn ook veel bijzondere dieren, zoals uilen en roofvogels.

Uit met kinderen in Drenthe: Wildlands Adventure Zoo

Uit met kinderen in Drenthe: Wildlands Adventure Zoo

Als het om dieren gaat én lekker genieten, dan is het Wildlands Adventure Zoo in Emmen een heel goed idee. Hier reis je door de jungle, het poolgebied en de savanne. De kinderen wanen zich hier echte ontdekkingsreizigers en staan oog in oog met wilde dieren. Tussendoor kunnen ze ook nog spannende avonturen beleven. Varen in een boot met stroomversnellingen, mee op trucksafari of op expeditie in het poolgebied. Dit en nog veel meer kan allemaal in Wildlands. Dit dierenpark met al zijn attracties is wel een hele dag waard en we kunnen je verzekeren: het is niet alleen leuk voor kinderen.

All inclusive attractiepark Drouwenerzand

In Drouwen ligt misschien wel het voordeligste attractiepark van Europa, namelijk het Drouwenerzand. Hier betaal je alleen een entreeprijs, waarbij werkelijk alles is inbegrepen. Niet alleen de attracties zijn gratis, maar ook het verse fruit, verschillende belegde broodjes, patat, snack, verse soep, thee, koffie, limonade en ijs. Dus geen gesleep met tassen vol met eten om de kosten een beetje laag te houden, maar gewoon lekker gratis eten en drinken in het park.

Doordat je alleen het entreegeld betaalt, weet je ook precies wat dit dagje attractiepark je gaat kosten voor een dagje uit met kinderen in Drenthe. We kunnen verklappen dat de entreeprijs ook nog eens ontzettend meevalt. Er is van alles te doen: attracties voor jong en oud, een ritje maken op een pony, springen, spelen en klimmen en bij mooi weer spelen met water. In 2018 is de nieuwe attractie ‘Freak Out’ in het park geopend. Hier moet je wel wat lef voor hebben.

Indoor speelpret met Studio 100 helden

In Nederland zijn we niet altijd verzekerd van mooi weer, dus het is altijd handig om te weten dat er ook leuke alternatieven zijn als het regent of erg koud is. Plopsa Indoor in Coevorden is eigenlijk altijd leuk. Het grote indoorpretpark is een schitterende locatie voor kinderen van twee tot ongeveer acht jaar. Hier kun je dansen in de K3 disco, in de Plopsa speelboom klimmen, je haren laten wapperen in de Wickiebaan of de kunstjes van Bumba bewonderen. Er is ook nog een gedeelte buiten met verschillende speeltoestellen en natuurlijk is er de meet & greet met de bekende Studio 100 figuren, zoals Mega Mindy, Maya de Bij en Wickie de Viking.

Uit met kinderen in Drenthe: Speelbossen en belevingspaden

Uit met kinderen in Drenthe: Speelbossen en belevingspaden

Actief bezig zijn met de kinderen in Drenthe kan in de speelbossen en op de belevingspaden die er te vinden zijn. Hier kunnen ze klimmen en klauteren, met water spelen of mooie hutten bouwen. Ieder speelbos of belevingspad is anders, maar ze zijn allemaal geschikt voor een leuk dagje uit met kinderen in Drenthe. Er zijn veertien locaties in Drenthe, waaronder het Rijk der Kabouters in Eext, Het Houten Pad van Theodoor in Orvelte, het Belevingsbos in Kerkenveld, de Wereld van Oerrr in Ruinen en het speel- en belevingsbos Roekpad in Echten.

Deze kinderactiviteiten spelen zich over het algemeen af midden in de natuur en veel van de opties zijn leuk voor het hele gezin. Fort Veenhuizen is ook heel leuk: net zoals bij het televisieprogramma Fort Boyard is het een combinatie van uithoudingsvermogen en spannende activiteiten. Win zoveel mogelijk opdrachten en los de puzzels met elkaar op. Genoeg ingrediënten voor een gezellig en spectaculair familie-uitje.

Op ontdekkingstocht door de geschiedenis

Het mammoetpad is ook een bijzondere ervaring. Met de wetenschap dat hier ooit de immens grote mammoeten hebben rondgelopen, kun je ditzelfde pad bewandelen van de Buinerbrug tot aan het Hunebedcentrum. De opgegraven botten zijn nog tastbare overblijfselen die aan deze tijden herinneren. Het hunebedcentrum is natuurlijk ook leuk om met de kinderen te bekijken. De hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en deze zwerfkeien zijn ooit in de ijstijd in Drenthe terechtgekomen.

Op de Hondsrug kun je ook deelnemen aan een spannende verhalentocht. De Hondsrug UNESCO Global Geopark voert je mee naar de ijstijd en de prehistorie in Drenthe en laten je zo een spannende reis door de geschiedenis maken. In de museumboerderij De Karstenhoeve op het Drentse platteland kunnen de kinderen het boerenleven van vroeger ontdekken. De boerderij is uit de zeventiende eeuw. Bij het museumdorp Orvelte zijn er nog veel meer oude boerderijen en kunnen de kinderen een ritje met de paard en wagen maken of een rondje op de oude draaimolen. Ook ontdekken ze hier de oude ambachten.

Uit-met-kinderen-in-Drenthe-zwemmen

Zwemmen in Drenthe

Ook al ligt Drenthe niet aan zee, er zijn genoeg mogelijkheden om lekker te zwemmen of om met water te spelen. In de natuur zijn tal van leuke meertjes en je hoeft nooit ver te zoeken om een mooie zwemplas te vinden. Maar natuurlijk kun je ook een zwembad opzoeken. In totaal zijn er 26 zwemplassen in Drenthe, zoals Recreatieplas Het Blauwe Meer, Speelvijver Ieberenplas, Recreatiecentrum Ronostrand, Kibbelkoele in Kibbelveen en nog veel meer. Leuke plekken om zelf ook even te ontspannen als je kind zijn zwemdiploma al heeft gehaald. Een andere optie is het Aqualaren, dit subtropische zwembad in Zuidlaren heeft een recreatiebad met glijbaan en een peuterbad.

Uit met kinderen in Drenthe: Klimbossen

Lekker klimmen en klauteren, dat is wat kinderen graag doen. Drenthe heeft veel locaties waar kinderen zich helemaal uit kunnen leven. Als je het zelf ook leuk vindt om te doen, dan ga je natuurlijk gewoon mee de boom in. Met een klimtuig en veilig gezekerd, kun je als Tarzan tussen de Drentse bomen slingeren. Via touwen en houten slingerbruggetjes verplaats je jezelf tussen de toppen van de bomen. Het klimpark in Appelscha is een uitdagende plek om te klimmen, maar ook het klimbos in Veenhuizen, Molecaten Outdoor Drenthe in Wezuperbrug en het klimavontuur in Meppel zijn leuke opties van de vele klimplekken die er in Drenthe zijn.

Kabouterland in Exloo

Zoals je ziet is er genoeg te doen in Drenthe, uitjes met kinderen die ouder zijn, maar ook voor de jongsten valt er genoeg te beleven. En er zijn ook tal van leuke uitjes waar het hele gezin plezier aan kan beleven. Heb je niets gezien bij de bovenstaande opties, dan kun je ook nog kiezen voor het Kabouterland in Exloo. Trollen, kabouters en dieren spelen hier de hoofdrollen en de kinderen zullen de trollengrot, het geheimzinnige konijnenhol en de onderaardse winkel geweldig vinden. Er zijn diverse speeltuintjes voor een dagje uit in Drenthe met kinderen, zowel buiten als binnen.

Sprookjeshof in Zuidlaren

Voor een dagje uit met kinderen in Drenthe is het Sprookjeshof in Zuidlaren ook een erg leuke optie. Daar mogen de kinderen alles zelf doen. Er is een attractiepark, een binnen- en een buitenspeeltuin, een sprookjesbos en een kinderboerderij. In het sprookjesbos komen maar liefst 25 sprookjes tot leven. Je kunt er ook een rondvaart doen over het Zuidlaardermeer. Een heerlijk dagje uit met kinderen in Drenthe is gegarandeerd!

Uit-met-kinderen-in-Drenthe-sterren-kijken

Sterren kijken in het Planetron

Wil je je dagje uit met kinderen in Drenthe op een bijzondere manier afsluiten? Ga dan naar één van de sterrenkijkavonden in het Planetron. Hier lijken de sterren wel ineens heel dichtbij. Planetron is een sterrenwacht en een planetarium waar je behalve sterren kunt kijken, ook meer kunt leren over de sterren in de bijzondere Live Planetarium voorstelling.

Veel succes met kiezen en veel plezier als je een dagje uit met kinderen in Drenthe gaat!

PS. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Kijk hier dan ook voor onze tips voor een dagje uit in Groningen, Friesland of Overijssel.