Wil je op stap met kinderen en echt iets beleven, ga dan een dagje uit met kinderen in Limburg. Deze langgerekte zuidelijkste provincie heeft zoveel bijzondere bezienswaardigheden en leuke attracties voor jou en je kind, dat je hier met gemak dagen kan doorbrengen. Waar heb je nog meer zoveel mooie groene heuvels en dalen, spannende grotten, beekjes en heerlijke vlaaien? Het lijkt wel of je in het buitenland bent. En dat is juist wat Limburg uniek maakt. Ga op pad en ontdek de leukste dagjes uit met kinderen in de zuidelijkste provincie van Nederland.

Dagje uit met kinderen in Limburg: kom met de trein!

Als je een dagje uit met kinderen in Limburg gaat plannen en je zelf niet in deze provincie woont, is het het allerleukste om met je kinderen met de trein te komen. Zodra je station Heerlen voorbij bent en nog verder afzakt naar het zuiden, rijdt de trein je door het prachtige heuvelland. Stap bijvoorbeeld in Valkenburg uit, daar kun je typische activiteiten vinden die een dagje uit met kinderen in Limburg zo leuk maken.

Uit met kinderen Limburg Kasteelruïne Valkenburg

Kasteelruïne Valkenburg

In Valkenburg staat de enige hoogteburcht van Nederland: de imposante Kasteelruïne. Er is een speciale kinderspeurtocht met vragen en opdrachten die je door het hele kasteel leiden. Tijdens deze speurtocht kom je van alles te weten over de geschiedenis van het kasteel dat in dit prachtige stadje aan de rivier de Geul gestaan heeft.

Fluweelengrot Valkenburg

Als je er dan toch bent, kun je gelijk op avontuur in de Fluweelengrot, een uitgebreid gangenstelsel onder de Kasteelruïne. Deze grot heeft aan vele mensen door de geschiedenis heen een schuilplaats geboden. Vergeet niet om je warm aan te kleden, want in de Fluweelengrot is het namelijk altijd twaalf graden. En wat dacht je van lasergamen in de grotten of grotbiken? Ook dat kan hier allemaal. Eenmaal buiten de grot liggen er nog leuke uitdagingen op jullie te wachten.

Sportief of liever creatief dagje uit met kinderen in Limburg?

Genieten van mooi uitzicht of naar beneden racen: wat kies jij als dagje uit met kinderen in Limburg? Superleuk om van de berg af te roetsjen op de welbekende rodelbaan in Valkenburg of kies juist de kabelbaan als je wat meer wil zien van de omgeving. Als aandenken kun je een mooi naambordje meenemen dat ter plekke voor je wordt gemaakt uit het bijzondere mergelsteen waar Limburg bekend om staat. En als jouw kind liever iets creatiefs doet dan iets heel actiefs, kun je terecht in de ambachtelijke kaarsenmakerij waar jullie samen de prachtigste kaarsen tevoorschijn toveren. Een leuk aandenken aan dit bijzondere dagje uit samen.

Natuurhistorisch museum Maastricht

In de hoofdstad van Limburg zijn er veel mogelijkheden om met je kind culturele activiteiten te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld in het Natuurhistorisch Museum. Ga terug in de tijd en bekijk de prachtige reusachtige roofreptielen die vroeger geleefd hebben in de zee, de Mosasauriërs. In het Natuurhistorisch museum kom je oog in oog te staan met een skelet van een echte mosasaurus die opgegraven is in de mergel rondom Maastricht. Ook worden er regelmatig leuke activiteiten en workshops georganiseerd speciaal voor kinderen. Dit museum is echt een aanrader voor een dagje uit met kinderen, net als het Oertijdmuseum in het Brabantse Boxtel trouwens.

Uit met kinderen Limburg Bonnefantenmuseum

Bonnefantenmuseum met kinderen

Houden jullie van kunst? In het Bonnefantenmuseum direct aan de Maas kun je met je kind jullie hart ophalen aan een uitgebreide kunstcollectie. Daarbij geholpen door een audiotour voor kinderen en een speels kunst-kijk-doe-boekje.

Op avontuur onder de grond in Maastricht

Ook in Maastricht kun je de indrukwekkende grotten bezoeken. Maastricht Underground staat voor actie en plezier onder de grond van de Sint Pietersberg bij het fort Sint Pieter. Maastricht is ook prachtig om doorheen te wandelen.

Wandeling voor kinderen in Maastricht

De gevelstenenwandeling door Maastricht die speciaal voor kinderen is gemaakt, leid je langs de prachtigste plekken in het centrum en aan de rand daarvan. Je ziet een oude watermolen midden in de stad die je anders vast over het hoofd had gezien. Doordat hun nieuwsgierigheid keer op keer wordt geprikkeld, beleven de kinderen veel plezier aan deze activiteit tijdens hun dagje uit in Maastricht.

Maastricht vanaf het water

Maastricht dankt zijn naam aan de rivier de Maas. Door een kano te huren bij Kano & Rafting Maastricht kunnen jullie de stad ook nog eens vanaf het water bewonderen. In een kano kies je voor een rustig tochtje, als je gaat raften krijg je te maken met spectaculaire stroomversnellingen. Natuurlijk krijgen jullie een zwemvest aan en een uitgebreide instructie.

Uit-met-kinderen-Limburg-Mijnmuseum-in-Heerlen

Dagje uit met kinderen in Limburg: Mijnmuseum in Heerlen

De steenkolenmijnen die zo ontzettend belangrijk zijn geweest voor heel Nederland en die de Limburgse cultuur zo hebben bepaald, hebben hun sporen nagelaten boven de grond. Als je goed kijkt, kun je die sporen ontwaren. En dat kun je na een bezoekje aan het Mijnmuseum in Heerlen zeker weten. In het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de mijnen. Het is gevestigd in een oude mijnschacht van de voormalige steenkolenmijn Oranje Nassau 1. Hier leert je kind over het rijke mijnverleden van Limburg.

Terug naar de tijd van de Romeinen in Heerlen

Ook in Heerlen: een indrukwekkend Romeins archeologisch museum waar je alles leert over Romeins Heerlen en Romeins Zuid-Limburg. Het Romeinse badhuis dat in dit thermenmuseum nog prachtig te zien is, is het best bewaarde Romeinse badhuis van Nederland. Jullie raken onder de indruk van de geschiedenis van Coriovallum zoals Heerlen vroeger heette.

Buitenactiviteiten dagje uit met kinderen in Limburg

Heb je wel eens met je kind op blote voeten buiten gewandeld? In Brunssum kan het! Daar is een prachtig afwisselend blotevoetenpad aangelegd. Jullie wandelen samen vier kilometer over allerlei soorten ondergronden die je voeten heerlijk masseren. En als afsluiter kun je zelfs een modderbad nemen, als je durft!

Uit-met-kinderen-Limburg-pannenkoek-eten

Wandelen in Limburg met een pannenkoek toe

Wandelen is onlosmakelijk verbonden met Limburg. Al wandelend in het Gulpdal of in het Geuldal waan je je in het buitenland. En wat is er heerlijker dan een dagje uit met kinderen in Limburg af te sluiten met een lekkere Hollands pannenkoek in één van de pannenkoekenrestaurants of met een heerlijk ijsje bij één van de vele de ijsboerderijen in dit gebied?

Klimmen in de natuur in Limburg

Verder naar het noorden in Limburg heb je het natuurgebied de Meinweg. Hierbij is een prachtig op kinderen afgestemd bezoekerscentrum aanwezig waar jullie je dagje uit met kinderen in Limburg kunnen beginnen en eindigen. Dat geldt ook voor de prachtige Brunssumerheide met zijn uitgestrekte heidevelden, bossen en zandverstuivingen. Hier vind je nog ouderwetse klimbomen waarin kinderen zich heerlijk al klauterend en klimmend kunnen uitleven, terwijl jullie uitrusten op één van de vele boomstammen of bankjes.

Uit met kinderen Limburg dierentuin

Dierentuin in Limburg

Limburg heeft veel cultuur zoals je hebt kunnen lezen, maar er is nog veel meer te doen. Zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de bekendste dierentuin van de provincie als dagje uit met kinderen in Limburg. GaiaZOO is een prachtige dierentuin in Kerkrade, die zich kenmerkt door veel ruime verblijven en veel groen. Het biedt een heerlijk dagje uit voor jong en oud. Er zijn 150 verschillende diersoorten te bewonderen. Daarnaast kunnen de kinderen zich uiteraard ook prima vermaken in de speeltuinen.

Speelbos Het Steinerbos

Eindeloos spelen doen kinderen in natuurspeeltuinen in Limburg, maar ook in Het Steinerbos in Stein, dat centraal gelegen is in Limburg. Hier kunnen kinderen zich uitleven in het speelbos met allerlei toestellen. Varen en zwemmen, glijden op de glijbanen en springen op de trampolines, er is genoeg te doen voor een hele dag vermaak. Het Steinerbos ligt midden in het groen en is maar liefst 30 hectare groot. Gelukkig krijg je aan het begin een plattegrond zodat je weet waar je allemaal naar toe kunt gaan, waar je kunt eten en zodat je niet hoeft te verdwalen.

Speeldorp PeeWee

Is het niet zulk goed weer? Dan is speeldorp PeeWee in Posterholt een goed idee. Dit is een indoor speeltuin met ook een gedeelte outdoor en een kinderboerderij. Een leuk dagje uit samen!

Uit met kinderen Limburg skiën in snowworld

Leren skiën in Limburg

Van een heel andere orde is SnowWorld in Landgraaf. Als je samen met je kind wilt gaan (leren) skiën, is deze indoor skihal een goede start. Je kunt in een groep les krijgen, maar priveles is ook mogelijk.

Suptropisch zwemparadijs Mosaqua in Gulpen

Middenin het prachtige Limburgse heuvelland ligt subtropisch zwemparadijs Mosaqua. In dit mooie en ruime zwembad kun je je met je zwemdiploma een hele dag vermaken met zwemmen, wildwaterbaan, een van de glijbanen of heerlijk relaxen in whirlpool of belevingsdouche. Ook is er een buitenbad en een speeltuin waar je op zomerse dagen heerlijk kunt vertoeven.

Spelen en picknicken op het Drielandenpunt

Natuurlijk ga je bij je bezoek aan Limburg naar het Drielandenpunt in Vaals. Hier komen Nederland, Duitsland en België samen. Beklim de uitkijktoren en verdwaal niet te hard in het spannende labyrint! Het Drielandenpunt is altijd open en de kinderen kunnen heerlijk spelen in de speeltuin en picknickweide.

Met de stoomtrein door Limburg: de Miljoenenlijn

Met de stoomtrein door Limburgs heuvelland kan met de Miljoenenlijn. Dit is de prachtige stoomtrein die nog rijdt tussen Kerkrade en Schin op Geul. Vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om dit treintje en daarmee een stuk geschiedenis in leven te houden. Nu is de trein altijd een goed idee met kinderen, maar dit is nog eens een extra leuke ervaring.

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is één van de prachtigste bewaarde kastelen van Europa. Door middel van een ‘kaspeeltocht’ leren kinderen alles over de geschiedenis van dit prachtige kasteel. Op het binnenplein van het kasteel staan allerlei Middeleeuwse spelen die kinderen uitdagen. Speel spellen als het visspel, Trou-madame, kegelen, steltlopen, zwierbol, sjoelen, ringwerpen en het Ridder Hoen Springkussen.

PS. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Kijk hier dan ook voor onze tips voor een dagje uit in ZeelandUtrechtGelderland, Brabant of Zuid-Holland.