Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en duistere steden kom je tegen in films en tv-series over de Middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de Middeleeuwen ons?

De tentoonstelling Middeleeuws Vernuft bij Museum Het Valkhof

In de tentoonstelling ‘Middeleeuws Vernuft’ ontdek je welke uitvindingen uit de Middeleeuwen wij vandaag de dag nog steeds gebruiken. Je gaat zelf aan de slag en ervaart hoe het was om te leven in die tijd.

In Museum Het Valkhof kun je je helemaal onderdompelen in het middeleeuwse leven tijdens de tentoonstelling ‘Middeleeuws Vernuft’. Zet een middeleeuwse bril op en ga op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Deze tentoonstelling bekijk je zeker niet alleen met je ogen, de handen moeten uit de mouwen!

Museum Het Valkhof

Middeleeuws Vernuft: Ontmoet mensen uit de Middeleeuwen

Maak in de tentoonstelling Middeleeuws Vernuft kennis met mensen uit de Middeleeuwen: de ridder en de kasteelheer, maar ook de handelaar, de minstreel, de vakman, de monnik en de boeren.

Er zijn maar liefst 35 plekken in het museum waar je kunt uitproberen hoe het was om te leven in de Middeleeuwen: op het paard met een lans je tegenstander van het paard duwen, een zwaard smeden, je verkleden als een edelvrouw, een middeleeuwse stad ontdekken, dansen, middeleeuwse muziek componeren, leren hoe moeilijk het is om een succesvolle boer te zijn of de geheimen van de kruidengeneeskunde ontdekken.

Ook vind je er tijdens een leuk dagje uit met kinderen talloze originele voorwerpen die verhalen vertellen over mensen die in de Middeleeuwen leefden. Mensen die net zoals jij en ik op zoek zijn naar de beste manier van leven.

Zwaard van Arthur

Ga op ontdekkingstocht Museum Het Valkhof en probeer de code van Arthur te kraken. Lukt het jou om zijn zwaard uit de steen te trekken? Dan weet jij vanaf nu alles over de Middeleeuwen. Of kom naar de speciale theatervoorstelling van theatergroep Fien.

Middeleeuws Vernuft

Lezingen- en collegereeks tijdens Middeleeuws Vernuft

Niet alleen voor kinderen is de tentoonstelling ‘Middeleeuws Vernuft’ in Het Valkhof interessant en leuk. Ook voor volwassenen is er genoeg te zien en te doen. Zo kun je bijvoorbeeld aansluiten bij de lezingen- & collegereeks die in samenwerking met de Radboud Universiteit tot stand is gekomen.