Wil je nu een eigen moestuin beginnen in je tuin of op je balkon? Groenten kweken in je eigen moestuintje is superleuk. Je kan al beginnen met een klein stukje tuin, een moestuinbak en zelfs in een pot op het terras of balkon. Vaak begin je enthousiast en na een paar pogingen groeien de plantjes niet, komen de zaadjes niet op of krijgen de plantjes wel heel lange sprieten. Het moestuingeluk is veranderd in moestuinfrustratie. Met deze tips van De leukste moestuin kan het niet misgaan.

Hoe begin je je eigen moestuin(tje)?

moestuin-beginnen-groente

1. Begin met de groenten die jullie lekker vinden

Als je wilt starten met je eigen moestuintje, begin dan eerst met de groenten die jullie lekker vinden. Het is natuurlijk leuk als je allemaal bloemkolen hebt of spruitjes, maar als je kinderen dat niet lusten dan is dat zonde. Maak dus samen een lijstje met alle groenten en fruit die jullie lusten en leuk zouden vinden om te kweken. Zelf gekweekte groenten zijn namelijk echt het allerlekkerst, zelfs voor moeilijke eters.

2. Moestuin beginnen? Loop niet meteen te hard van stapel

Nou heb je samen een lijstje gemaakt, maar loop dan niet meteen te hard van stapel. Kies voor een paar groenten om mee te beginnen. Een veelgemaakte valkuil is dat je meteen heel veel groenten wil gaan kweken. Na een tijdje blijkt dat je er toch wel veel tijd in moet steken en dan is het enthousiasme al wat meer getemperd. Start dus niet meteen te enthousiast en begin met bijvoorbeeld vier of vijf groenten.

Extra tip: Zaai ook niet meteen alle zaden uit het zakje. Er zitten meestal te veel zaden in en je hebt maar weinig nodig. Uit elk zaadje komt namelijk een plantje. Bewaar de rest van de zaden voor het jaar erop. Zaden kan je tot 2 à 3 jaar bewaren daarna wordt de kiemkracht minder.

3. Zaai groenten die snel resultaat geven

moestuin-beginnen-plantje

Zaai groenten die snel resultaat geven zodat je kinderen enthousiast blijven. Kinderen zijn graag bezig, zoals het zaaien van zaden, plantjes verpotten of scheppen en harken met eigen kindertuingereedschap in de grond.

Kinderen kijken vol verwachting hoe de eigen gezaaide plantjes groeien. Maar als het te lang duurt, dan is de aandacht al snel weer als sneeuw voor de zon verdwenen. Kies daarom voor groenten die je snel kan oogsten of die leuk zijn om te oogsten. Voorbeelden van groenten die je al snel kan oogsten zijn: radijsjes, wortels, sla. Groenten die leuk zijn om te oogsten en plukken zijn: boontjes, aardappels, tomaten, courgette en komkommers. In de webshop van De leukste moestuin heb je veel makkelijke groente zaden en ook leuke mini grow kits voor tomaten.

4. Fruit uit eigen tuin

moestuin-beginnen-fruit-uit-eigen-tuin

Niet alleen groenten zijn leuk om te laten groeien in je tuintje. Ook een moestuin beginnen met fruit is superleuk en lekker! Denk bijvoorbeeld aan aardbeien, bessen, frambozen en bramen. Koop fruitstruiken bij een tuincentrum of een kwekerij. Ook aardbeiplantjes kan je elk jaar weer kopen. Fruit kweken uit zaden is namelijk heel moeilijk en dan duurt het een paar jaar voordat ze vruchten geven.

Extra tip: Het is wel heel leuk om te zien hoe uit een pitje een boompje groeit. Stop eens een pitje van een appel of een citroen in een potje met grond en kijk wat er gebeurt. Je hebt wel een beetje geduld nodig, maar met wat liefde en water komt er vanzelf een plantje naar boven groeien.

5. Denk ook aan bloemen in je moestuin

moestuin-beginnen-bloemzaadjes-zaaien

Bloemen staan niet alleen vrolijk in je tuin maar zijn ook goed voor of juist tegen insecten op en rondom je groenten en fruit. Bloemen, groenten en kruiden elkaar kunnen versterken of elkaars plaaginsecten wegjagen.

De Oost-Indische kers jaagt bijvoorbeeld slakken weg. Maar trekt weer bladluizen aan die dan niet op je tuinbonen gaan zitten bijvoorbeeld. De zonnebloem trekt bijen en hommels aan die bijvoorbeeld weer je bloemen van de courgette of de komkommer gaan bestuiven.

En bijvoorbeeld Afrikaantjes, die ook wel stinkertjes worden genoemd, weren vooral de witte vlieg die eitjes wil leggen in je kolen. Bovendien zijn ook goed tegen aaltjes in de grond die bijvoorbeeld de wortels van je tomaten aantasten.

Extra tip: wist je dat je ook eetbare bloemen hebt? Sommige bloemen kun je eten zoals de Oost-Indische kers, het komkommerkruid, sommige viooltjes en goudsbloem. Superleuk om een salade mee op te vrolijken of om er ijsblokjes van te maken voor in je limonade. In de webshop van De leukste moestuin vind je handige kweeksetjes met eetbare bloemen en een minikweekkasje.

6. Moestuin beginnen in potten en bakken

Heb je geen volkstuin of een tuin waar je in de volle grond kan moestuinieren? Geen nood. Ook in een kleine tuin, op het balkon of een terras kan je een moestuin beginnen. Je kunt zelfs op je aanrecht een eigen moestuin beginnen.

Je hebt hiervoor speciale moestuinbakken voor kinderen zoals een vierkante meter moestuinbak of een leuke kweektafel op poten van Elho. Maar je kunt ook moestuinieren in plantzakken. Dat zijn speciale zakken die lucht en water doorlatend zijn. Die vul je met grond en vervolgens kan je zaaien.

Andere leuke mogelijkheden zijn potten, plastic emmers of zinken teiltjes. Boor er dan wel even wat gaatjes in aan de onderkant zodat het teveel aan water eruit kan lopen en de wortels niet gaan rotten. Potten en zinken teiltjes kan je ook vinden bij de kringloop bijvoorbeeld. Je kan zelfs van melkpakken en druivenbakjes een minikweekbakje maken om in te zaaien. Wees creatief!

Extra tip: Kies voor moestuinieren op deze manier wel voor groenten die makkelijk in bakken en potten kunnen zoals mini kropsla, tomatenplant, radijsjes of parijse worteltjes. Aardbeien kunnen ook heel goed in een pot!

7. Handige tuinhulpjes

moestuin-beginnen-tuintools-voor-kinderen

Je hebt niet veel nodig om een moestuin te beginnen naast een moestuinbak of kweektafel. Maar een aantal tuinhulpjes zijn wel handig zoals:

  • Schepje en een harkje voor het zaaien en verplanten van je plantjes
  • Gieter voor het water geven
  • Plantlabels om de namen van de groenten op te schrijven zodat je niet vergeet wat je hebt gezaaid
  • Kniekussen zodat je lekker zacht met je knieën op de grond kan zitten als je onkruid aan het wieden bent of wil zaaien
  • Kweekpotjes en zaaigrond als je groenten graag binnen wil zaaien
  • Handschoenen als je niet zo graag van zwarte handen houdt en het is ook wel fijn om je handen en vingers te beschermen

In de webshop van De leukste moestuinshop vind je heel veel handige en kindvriendelijke tuin gereedschap en tuinhulpjes in vrolijke kleuren, veilig en niet te zwaar.

Over De leukste moestuinshop

De leukste moestuin is de webshop van Marije Woertman. Zij wil met haar webshop laten zien dat een moestuin beginnen kinderspel is. In haar webshop vind je ruim 400 producten voor moestuinieren met je kinderen. De leukste moestuin webshop focust zicht niet alleen op het kweken van groenten en fruit, maar ook op de natuur. Kinderen vinden het heerlijk om te ontdekken en lekker buiten te spelen. De leukste moestuin heeft een groot assortiment ontdek en natuur speelgoed zoals insectenkijkers, zoekkaarten over de natuur, ontdekboxen over bijen, vlinders en onderwaterbeestjes, vrolijke vogelhuisjes en je eigen tuinkabouter schilderen of kweekpotjes versieren.

Dit artikel met tips voor een moestuin beginnen is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.