Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Schepnetje, emmertje, potje met loep mee en gaan! Tijdens de Slootjesdagen naar de sloot om op je knieën waterdiertjes en bijzondere planten te zoeken. Als kind is er bijna niets leukers om te doen in de lente. Bovendien is het nog leerzaam ook! Maar vooral dus heel leuk en daarom organiseert de IVN jaarlijks de Slootjesdagen.

Wat zijn de Slootjesdagen?

Sinds 2014 worden elk jaar de Slootjesdagen georganiseerd door IVN-natuurgidsen. Tijdens deze dagen zijn er allerlei activiteiten geschikt voor jong en oud. Samen op onderzoek uit om te kijken welke dieren er in en rond de sloot leven, welke planten er groeien en wat de waterkwaliteit van de sloot is.

Wat is er te doen tijdens Slootjesdagen

ivn-slootjesdagen-ivn-natuurgids

Je kunt natuurlijk zelf op pad gaan bij een slootje bij jou in de buurt. Of doe mee aan de activiteiten die IVN organiseert tijdens Slootjesdagen op bijna 100 locaties in Nederland. Kijk op de website van IVN-natuurgidsen of er een leuke activiteit bij jou in de buurt is.

Met een schepnet, zoekkaart en loeppot ontdekken kinderen het leven in en om de sloot. Samen met een IVN Natuurgids kunnen kinderen ontdekken welke bijzondere diertjes ze hebben gevonden. De Natuurgids helpt en beschikt over een schat aan leuke weetjes over de planten en dieren die jullie vinden.

Heb je geen sloot in de buurt of wil je niet op pad, dan kun je ook thuis aan de slag met Slootjesdagen aan de hand van leuke opdrachtjes op de site van de IVN. Knutsel bijvoorbeeld je eigen slootje, maak je eigen schepnet en doe proefjes met water.

Waarom de Slootjesdagen?

slootjesdagen-kinderen-met-schepnet

De Slootjesdagen zijn niet alleen heel leuk om waterdiertjes te gaan zoeken en om kinderen te interesseren voor de natuur, maar je helpt meteen ook mee om de waterkwaliteit te onderzoeken. Net als bij de vogeltelling en bijentelling kan iedereen in Nederland waarnemingen vastleggen op het speciale telformulier dat je kunt downloaden. Naderhand kun je je bevindingen invoeren op de site en meteen zien wat de score van jouw sloot is.

Met de resultaten van dit zogenoemde ‘citizen science’ onderzoek brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.

Waarom zijn sloten belangrijk?

In Nederland hebben we maar liefst 330.000 kilometer aan sloten en slootjes. Omdat we geen moeras en natte gebieden meer hebben sinds alle inpolderingen in Nederland hebben sloten en slootranden een belangrijke functie voor de biodiversiteit.

Door onder andere schaalvergroting van landbouw en uitbreiding van steden, dorpen en wegen zijn veel sloten en heggen verdwenen in Nederland en dat is zorgelijk. Voor veel insecten en andere dieren die in en om de sloot leven, zoals vogels, zijn sloten belangrijk om te overleven. Deze insecten en andere dieren verplaatsen zich via sloten – hun infrastructuur – naar omliggende bossen, agrarische gebieden en natuurgebieden waar ze van belang zijn.