Duurzaam, Educatie, Kinderen

Waarom Dopper zo tof is voor kinderen

Dopper ken je vast wel van de vrolijk gekleurde waterflessen die je kunt hervullen. Nu gaat Dopper nét even iets verder dan hippe duurzame designflessen maken. Hun missie is namelijk om single use plastic (plastic verpakkingen die je maar één keer gebruikt) te verminderen en om wereldwijd schoon drinkwater toegankelijk te maken voor iedereen. Dopper snapt dat dat grote doelen zijn, en dat je om deze te realiseren – letterlijk – klein moet beginnen.

Lees gauw meer over wat Dopper nog meer doet én maak kans op een fantastisch Dopper-pakket ter waarde van €500,00!

Jong geleerd is oud gedaan

‘O mam, kijk!’ Mijn zoontje van 4,5 wijst naar een leeg pakje drinken op straat. Of een snoeppapiertje in de struiken. We maken er altijd een semi-grapje over, zoiets als ‘nou zeg, dat heeft iemand verloren!’. Bijna altijd pakt hij het op om het weg te gooien. Goed voorbeeld doet goed volgen, blijkt. Maar andersom – niet nadenken waar je je troep gooit- kennelijk ook, want als je erop let zie je hoeveel zwerfvuil je onderweg vindt. In de berm, in het park, op de stoep, in de sloot. En van de sloot komt het in rivieren, vervolgens in de zee en zo vervuilt het onze oceanen.

Dat jong geleerd, oud gedaan is begrijpen ze ook bij Dopper. Zo hebben ze met de Dopper Academy educatieprogramma’s opgezet voor kinderen om ze bewust te maken van het gebruik van plastic onder andere. Een heel leuke manier om kinderen op een interactieve, creatieve en vooral leuke manier inspireren om duurzaam met onze wereld om te leren gaan.

Nu ben ik al een aantal jaren gebruiker van verschillende kleuren Doppers en ik vind ze superfijn. Maar ik wist dus niet dat Dopper zich op zó veel verschillende manieren inzet om de plasticproblematiek te verminderen. Ze zijn in mijn ogen nog toffer geworden nu ik dit weet. Lees maar:

Dopper Academy

Volgens mij kent iedereen Dopper inmiddels wel: de waterflesjes met die grappige dop die in verschillende kleuren te verkrijgen zijn. Je ziet ze tegenwoordig heel vaak in allerlei kleuren. En veel bedrijven hebben ze ook al geadopteerd als duurzaam relatiegeschenk. Dopper gaat een stukje verder dan een toffe waterfles ontwerpen die je steeds weer opnieuw kunt gebruiken. Hun missie is om single use plastic (plastic dat je maar één keer gebruikt) te verminderen en om wereldwijd schoon drinkwater toegankelijk te maken voor iedereen. Ook hebben ze een heel tof educatieprogramma: de Dopper Academy. Met de Dopper Academy wil Dopper onderwijs en onderzoek faciliteren. Op een superleuke, inspirerend en leerzame manier worden kinderen betrokken en uitgedaagd om te helpen een oplossing te bedenken voor het probleem rondom plasticvervuiling.

De leukste zetten we op een rij voor je:

Changemaker Challenge

Masterstudenten kunnen meedoen met de Changemaker Challenge om onderzoek te doen naar de problematiek rondom schoon water, schone oceanen en plastic afval. En daar is nu ook een junior-editie voor gelanceerd. Onlangs was de finale van de Changemaker Challenge Junior, een wedstrijd voor basisscholen op basis van een gratis lespakket. Maar liefst 15.000 basisschoolkinderen (van groep 4 tot en met 8) uit heel Nederland streden om de nieuwe ‘Boyan’ of ‘Boyanita’ te worden. Oftewel: om  hét nieuwe wereldverbeterende idee te bedenken dat plasticvervuiling tegengaat en er meteen een prototype van te bouwen. De finalisten presenteerden uiteindelijk hun zelfbedachte oplossingen aan een zeer gerenommeerde jury.

Het is heel tof om te zien waar kinderen mee komen: van een eco-ijssalon tot een plastic eiland, een hervulbare tandpastatube en de ‘Trash Bird’. Hoe jong kinderen ook zijn, ze begrijpen heel goed wat plasticproblematiek inhoudt en zijn oprecht bezorgd. Ik vond deze uitspraak zo geweldig: ‘Het maakt ons niet uit als we verliezen, we hopen gewoon dat de natuur wat opgeruimder wordt,’ aldus de uiteindelijke winnaars.

Trashbird finalist changemaker Dopper

Stella & Stinky en de plastic soep

Je kind of je leerling vertellen over plastic-vervuiling zonder de zielige zeeschildpadden en het wijzende vingertje, maar op een positieve en heel leuke manier kan met het boek ‘Stella & Stinky en de plastic soep’. Dit boek is leuk voor basisschoolleerlingen om voor te lezen of om zelf te laten lezen. Het gaat over Stella (8 jaar), die gek is op de natuur en op dieren. Op een dag ontdekt ze vreemde korrels op het strand, en het zijn geen zandkorreltjes. Dan worden ineens de pasgeboren vogeltjes ziek. Wat zou er aan de hand zijn?  Ze vraagt haar vader om raad en die denkt dat er heel veel dieren in gevaar zijn. Hij werkt aan de andere kant van de wereld aan een oplossing. Stella loopt van huis weg om hem te gaan helpen. Dat doet ze samen met Stinky, een stinkdier uit Amerika die ze onderweg tegenkomt. Maar het is allemaal nog niet zo gemakkelijk als ze had gedacht…

stella en stinky boek dopper

Theatervoorstelling ‘Wow! de zee is van plastic’

Wauw, een ijsbeer in je klas! In samenwerking met Dopper heeft de theatergroep Droog Water de kindervoorstelling ‘Wow! De zee is van plastic!’ gemaakt voor op basisscholen. Chloe en Gaia stelen stiekem een mooie, grote bal van de buurvrouw, maar dan verandert hun hele wereld. Op een woeste zee vol avontuur moeten ze er achter zien te komen waarom de eerst zo mooie bal ineens dor en bruin is geworden. Hun expeditie brengt ze overal: van de noordpool tot het tropische regenwoud, van meneer El P. Bear naar Dopper de Dolfijn. Maar ze moeten opschieten! Zal het de meisjes lukken om het antwoord op hun missie te krijgen? Het is een interactieve, beeldende voorstelling, vooral heel grappig. Op een speelse wijze wordt er samen met de kinderen nagedacht over deze thematiek. De theatervoorstelling is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

theater dopper

Spreekbeurt-kit van Dopper

Dopper wil kinderen graag inspireren om duurzaam bezig te zijn, maar nog leuker is het als kinderen elkaar iets leren. Daarom heeft Dopper een spreekbeurt-kit ontworpen voor een spreekbeurt over het (her)gebruik van plastic, het voorkomen van vervuiling en hoe we deze problemen zo snel mogelijk de wereld uit kunnen helpen. Het is een kant-en-klare kit met informatie, beeldmateriaal, een quiz en een bingo. Heel leuk gevisualiseerd en geïllustreerd en met handige ‘speakernotes’. Als ik nog op de basisschool had gezeten, had ik deze spreekbeurt willen geven!

Dopper: waterfles met een missie

De grootste reden waarom Dopper zich inzet is omdat we met z’n allen een enorme berg plastic afval produceren. En van die enorme berg afval wordt slechts 1% (!) gerecycled. De helft van al het plastic wordt na één keer gebruiken (single use, daar is ie weer) weggegooid. Vrachtwagens vol plastic verdwijnt dagelijks (onbedoeld) in de oceanen, via straat, sloot, rivier en zee. Door al dat plastic vinden jaarlijks 1 miljoen zeevogels de dood en 100.000 zeezoogdieren. Bovendien komt het plastic in onze voedselketen terecht in de vorm van microplastics: kleine plastic deeltjes die je met het oog niet kunt zien, maar ook op ons bord terecht komen.

Wat doe jij om plasticgebruik te verminderen? + WIN een te gek Dopper-pakket t.w.v. € 500,00 !

Op zich is minder plastic gebruiken helemaal niet moeilijk, als je even investeert in wat goede herbruikbare gebruiksvoorwerpen. Zelf probeer ik minder ‘eenmalig plastic’ te gebruiken door gebruik te maken van herbruikbare drinkbekers in plaats van wegwerp pakjes drinken, en meeneembakjes voor brood en snacks in plaats van plastic zakjes. Ik ben wel benieuwd wat jij doet om het verbruik van plastic te verminderen? Laat me je tips weten onder de Facebookpost en maak kans op een superdupertof pakket van Dopper t.w.v. maar liefst 500 Euro!

Dit zit er in het pakket:

 • De nieuwste Dopper Insulated (een supermooie thermos-Dopper waar je koude drankje 24 uur lang koud blijft of je hete drankje 9 uur lang heet) voor jezelf met het logo van MeerVoorMamas;
 • Een Dopper Original voor elk kind, in de kleur naar keuze met hun eigen naam erop;
 • Het toneelstuk “Wow, de zee is van plastic” door theatergroep Droogwater voor de hele school op eigen locatie;
 • Het voorleesboek “Stella & Stinky en de plastic soep” van Christine Algera

 

De Dopper Insulated

Meedoen aan de Dopper winactie kan vanaf maandag 10 december 2018 tot en met zondag 16 december 2018. In de week van 17 december wordt de winnaar bekendgemaakt via Facebook. Houd onze Facebookpagina dus in de gaten!

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

8 Reacties

 • Avatar
  Reageer Trezie Meuwissen december 11, 2018 at 20:39

  Wauw! Wat een leuke actie; ik loot graag mee.
  Ik doe van alles om het gebruik van plastic te verminderen…
  Ik gebruik geen boterhamzakjes meer… en in mijn shop-tas zit standaard een draagbare tas, zodat ik geen plastic zakjes meer hoef aan te nemen in de winkels.
  Op mijn werk gebruik ik nog de plastic bekertjes voor het water…. deze Dopper zou dan ook erg wenselijk zijn; en handig! Want dan hoef ik minder vaak naar de watertap te lopen 😉

 • Avatar
  Reageer Stacey katuin december 12, 2018 at 02:33

  Super initiatief voor ons milieu. Zelf maken wij gebruik van stoffen zakjes die je klein kan opvouwen, ipv plastic tassen. Ook hebben we kunststof kratten voor de zwaardere boodschappen en trommels Voor het brood. Elk feestje wordt er geen plastic aangeschaft maar gaat alles gewoon met de afwas en een prullenbak je in de auto. Verder zijn wij milieubewust bezig. Met het sorteren van afval. Ik vind het namelijk een zeer kwalijke zaak. Ik ben gek op de doppler heb er al 1 van het werk nu zou ik ook de kleine ermee willen verblijden en ook erg handig voor me vriend in de bus tijdens de lange dagen.

 • Avatar
  Reageer Ellen snuverink december 12, 2018 at 18:21

  Wat een leuke actie zeg! Ik doe natuurlijk mee voor de klas van dochterlief. Die gaan dat erg leuk vinden. Elk jaar doen ze wat aan duurzaamheid.
  Goede actie dit!

 • Avatar
  Reageer Sandra van limpt december 13, 2018 at 18:07

  Wat een gave actie. Hier doe ik zeker aan mee.
  We gebruiken geen plastic rietjes maar rietjes van karton. In de winkel neem ik zelf een tas mee ipv telkens een plastic tas te vragen. Groente e.d. gaan zo veel mogelijk in een papieren zak (als dat nodig is anders los in de tas) het plastic wat we wel hebben (omdat het er al omheen zit) wordt allemaal gescheiden zodat het hopelijk netjes verwerkt wordt.
  Brood en fruit gaan in bakjes mee zodat we die kunnen hergebruiken.

 • Avatar
  Reageer Pimsa december 14, 2018 at 16:36

  Een toffe actie!

 • Avatar
  Reageer Sandra december 16, 2018 at 17:54

  Wat een mooie prijs! Ben gek op Mn dopper die al jaren mee gaat! De jongens ook vooral dat je water in t bekertje kan schenken! Zou leuk zijn zo eigen dopper voor ze maar natuurlijk helemaal gaaf die voorstelling op school!!!we doen graag op de valreep nog mee!

 • Avatar
  Reageer Laura Hento december 17, 2018 at 00:05

  Wat een super actie!
  Hier drinken wij al graag uit de doppers!
  We laten onze dochter Tess van 2,5 al goed helpen met het scheiden van al het afval. Normen en waarden bij leren dan miet alles gewoon is, daar begint het mee. Zakjes hergebruiken, geen afval op straat gooien, en alles apart weggooien. Verder sparen we de dopjes voor stichting KNGF. Schrik ervan hoe veel dopjes je toch nog bij elkaar krijgt in zoon korte tijd. Want aan elk dopje zit een fles…
  Bewust zijn van het feit dat dit helaas de trieste waarheid is, bewuste keuzes maken… en
  Niet alles voor gewoon aannemen is denk ik al een goed begin. Een Dopper voor alle kindjes uit de peuterklas van Tess, met een geweldig boek voor de juf om voor te lezen zou super zijn. Want je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

 • Avatar
  Reageer Anita H. december 21, 2018 at 14:12

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk te weinig doe om dat te beperken. In ieder geval heb ik wél altijd een of meerdere tassen bij me voor de boodschappen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een boodschappentas in de supermarkt heb gekocht.

 • Plaats een reactie