Baby, Kinderen, Reizen

Winterjas gevaarlijk voor kind in de auto

We willen onze kinderen allemaal beschermen tegen kou. Dus pakken we ze in de winter lekker in met dikke jassen en sjaals. Ook in de auto. Als ik mijn zoon in zijn winterjas in de autostoel zet, is het altijd een mislukte mix tussen Kenny uit Southpark (want oranje jas) en een Michelinmannetje. De keuze is dus comfortabel en koud of warm en niet zo comfortabel. Maar toen stuitte ik op een artikel en een video over de veiligheid van ingepakte kinderen in de autostoel en ik schrok van wat ik zag…

Een autorit met je kind in een winterjas kan levensgevaarlijk zijn. Doordat je kind een dikke winterjas aan heeft in de autostoel, is er onvoldoende contact tussen het lijfje van jouw kind en de veiligheidsgordels. De gordel lijkt strak te zitten, hoe strak je ‘m ook denkt aan te trekken. Maar hij zit niet strak genoeg op het lijfje door de dikke jas. Als je een ongeluk krijgt kan je kind dus ernstig gewond raken, omdat het niet stevig vast zit.

Om te demonstreren wat er gebeurt als een kind een winterjas aan heeft versus een kind zonder winterjas, liet de Amerikaanse organisatie voor verkeersveiligheid Kids and Cars een crashtest doen. De beelden die TV Show Today.com toonden van deze test zijn schokkend:

Beelden: Today.com

En als je niet het hele filmpje hebt uitgekeken: dit geldt ook voor jezelf en je bijrijder. Als jij je winterjas aan hebt, zit je autogordel niet goed (genoeg) om je te beveiligen tijdens een botsing.

Winterjas uit in de auto

Een aantal tips om je kind veilig en warm te vervoeren in de winter:

 • Laat je kind in het autostoeltje dezelfde kleding dragen als binnenshuis;
 • Zorg voor een warme deken en warme sokken tegen de eerste kou, de winterjas over je kindje draperen kan ook;
 • Zorg ervoor dat de ruimte tussen je kindje en de gordels van het autostoeltje altijd maximaal één centimeter/vinger is.

Ik zal mijn zoon dus niet meer in zijn winterjas in de auto zetten, maar hem lekker toedekken met een dekentje tot de verwarming in de auto zijn werk doet!

Wist jij dat het gevaarlijk kan zijn om je kind in een dikke jas in het autostoeltje te vervoeren?

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

4 Reacties

 • Avatar
  Reageer Vlijtig Liesje december 16, 2015 at 11:56

  Nee, ik las dit net ook op een ander blog! Ik vind het goed dat hier aandacht aan wordt besteed!

  • Avatar
   Reageer Margot december 16, 2015 at 15:43

   Ik ook, best confronterende beelden. Ik probeer mijn zoontje wel altijd wat strakker in te gespen maar ben ervan overtuigd dat het beter is zonder jas.

 • Avatar
  Reageer Yolande Avé december 16, 2015 at 17:21

  Maar daarnaast wordt het toch ook vrij snel bloedheet toch? Je zit zelf namelijk ook niet als een Eskimo ingepakt achter het stuur en zo’n kuipig stoeltje biedt ook extra warmte. Gelukkig maar want toedekken met een dekentje wordt niet geaccepteerd hier, haha!

  • Avatar
   Reageer Margot december 18, 2015 at 12:34

   Dat is ook zo, mijn zoontje heeft het ook al gauw te warm. Ach en met dit weer is een winterjas ook helemaal niet meer nodig. 😉

  Plaats een reactie