De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

Je zult niet de eerste vrouw zijn die bang is voor de pijn tijdens de bevalling. Bevallen is nu eenmaal pijnlijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg opties om de pijn weg te nemen, of om er beter mee om te gaan.

1. Ruggenprik

De ruggenprik of epiduraal is een zeer effectieve methode van pijnbestrijding tijdens de bevalling. De anesthesist brengt een naald met een katheter in de wervelkolom, waardoor verdovend middel wordt gespoten. Je onderlichaam wordt dan gevoelloos. Je zult geen pijn meer voelen. De ruggenprik is zeer effectief bij 90% van de vrouwen en de medicatie komt niet bij het kind. Het biedt je de gelegenheid uit te rusten tijdens de geboorte, en je wordt niet suf. Het nadeel is dat je plat op bed moet blijven liggen en dat je een katheter in je blaas krijgt. Ook is er een kleine kans op het krijgen van koorts, hoofdpijn en een lage bloeddruk. In sommige gevallen kun je niet goed persen met de ruggenprik.

2. Spinale ruggenprik

Dit is een vorm van pijnbestrijding die alleen wordt toegepast bij een keizersnede. Bij een spinale ruggenprik wordt er dieper in de wervelkolom een verdovende stof gespoten. Je kunt, in tegenstelling tot de epidurale anesthesie, je onderlichaam dan helemaal niet meer bewegen. Je kunt ook niet persen: daarom wordt deze verdoving alleen bij een keizersnede toegepast.

3. Pompje met remifentanil

Remifentanil is een morfine-achtige stof en een zeer sterke pijnstiller. Met het pompje kun je jezelf deze pijnstiller steeds toedienen, op een veilige manier. Veel vrouwen vinden het fijn dat ze de pijnstilling zelf kunnen controleren met het morfinepompje. Het nadeel is dat de medicatie bij het kind kan komen. Het kind heeft dan meer kans op ademhalingsproblemen. Ook werkt deze vorm van pijnstilling minder goed dan een ruggenprik. Daarnaast worden veel vrouwen suf, en maken de bevalling net goed mee.

4. Pethidine

Pethidine is een morfine-achtige stof die wordt toegediend met een prik. Je hebt dus een pijnstilling met een enkele prik, wat handig is. De nadelen van deze methode zijn dat het pijnstillend effect niet heel effectief is. Ook komt de morfine bij het kind, waardoor het kind soms problemen kan krijgen met de ademhaling. Door pethidine kun je erg suf worden. Dit vinden veel vrouwen erg naar.

5. Lachgas

Sinds een aantal jaar is het gebruiken van lachgas een optie bij de geboorte. Je ademt het gas in door een maskertje. Het heeft geen effect op de baby en werkt maar heel kort. De werking is ook heel mild, waardoor sommige vrouwen hier niet genoeg aan hebben.

6. Waterinjecties

De waterinjecties zijn een relatief nieuwe methode van pijnbestrijding. De verloskundige zit vier injecties met steriel water in je onderrug. Dit vermindert de pijn al snel. Deze behandeling is pijnloos en niet gevaarlijk voor je kindje.

7. HypnoBirthing

HypnoBirthing is een vorm van hypnose. Deze methode kun jijzelf of je partner leren tijdens een speciale cursus. Je leert jezelf in hypnose te brengen, waardoor je minder pijn voelt en jezelf goed kunt concentreren. Dit vergt wel oefening, begin hier dus op tijd mee! Er zijn geen negatieve effecten bekend van HypnoBirthing.

8. TENS

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Een apparaatje geeft kleine stroomstootjes, waardoor je je kunt afleiden van de pijn van de bevalling. Je kunt het apparaat zelf bedienen. Voor veel vrouwen is dit een redelijk effectieve methode van pijnbestrijding. Dit kan ook thuis toegepast worden.

9. Acupunctuur

Ook bij bevallingspijn kan acupunctuur of acupressuur helpen. Dit moet je wel voor de bevalling al regelen. Veel vrouwen geven aan door de acupunctuur minder angstig te zijn en minder pijn te hebben. Ook kan acupunctuur helpen bij het opwekken van de weeen.

10. Warm water

Bevallen in water wordt vaak als minder pijnlijk ervaren. Ook kan warm water ervoor zorgen dat je je makkelijker ontspant, waardoor de bevalling vlotter verloopt. Sommige vrouwen kiezen ervoor om in een bevalbad te bevallen, maar je kunt natuurlijk ook een warme douche nemen.