Blijven werken tijdens de zwangerschap, voor de meeste vrouwen is dit het ideaalbeeld. Waarom zou je stoppen met werken als dat niet nodig is? Tot het zwangerschapsverlof is het voor vrouwen zonder medische aandoeningen of afwijkingen vaak geen probleem om te blijven werken. Toch kunnen bepaalde taken een stuk zwaarder worden wanneer je zwanger bent. Alles wat je moet weten over werken tijdens de zwangerschap lees je in dit artikel.

Afspraak met jouw werkgever

Wanneer je het blijde nieuws te horen hebt gekregen, is het een goed idee om jouw werkgever in te lichten. Het is belangrijk dat jouw werknemer weet wat er gaande is. Wanneer jij 's ochtends misselijk bent, eerder moe bent of last hebt van vage klachten, kan het moeilijk zijn om hier begrip voor op te brengen. Zeker wanneer jij een fysiek zware baan hebt, doe je er goed aan om de baas op de hoogte te brengen. Er kunnen dan de nodige aanpassingen worden verricht waardoor jouw werk geen negatieve invloed heeft op jouw zwangerschap.

Daarnaast is het goed om direct jouw opties te bespreken met jouw werkgever. Wat zijn de regels van het bedrijf wat betreft zwangerschapsverlof, hoe gaan jullie de komende maanden aanpakken en zijn er speciale regelingen te treffen? Het is goed om vanaf het begin van jouw zwangerschap de zaakjes al op orde te hebben. Dit kan je een hoop geregel en stress in een later stadium besparen.

Het blijde nieuws bekendmaken

Niet alleen jouw werkgever mag weten dat je zwanger bent, maar het is ook goed wanneer jij er klaar voor bent, om het hele team op de hoogte te brengen. Je kunt bijvoorbeeld beschuit met muisjes meenemen voor in de pauze. Het is niet alleen leuk om het blijde nieuws aan iedereen te kunnen vertellen, zo kan er ook een beetje extra rekening worden gehouden. Ben je uitgeput, dan denken andere werknemers niet dat je je aanstelt, maar weten ze exact waardoor het komt.

Ochtendmisselijkheid

Het eerste trimester is geen pretje wanneer jij een 9 tot 5 baan hebt. De ochtendmisselijkheid kan jouw ochtenduren behoorlijk in beslag nemen. Hoe ga je hiermee om wanneer je gewoon in de ochtend op de werkvloer moet verschijnen? Er zijn veel verschillende middeltjes waardoor je de ochtendmisselijkheid kunt beperken. Zorg ervoor dat je een flinke pot gemberthee op jouw bureau hebt staan om jouw maag tot bedaren te krijgen.

Fysiek zware taken

Fysiek zware taken mogen absoluut niet plaatsvinden tijdens jouw zwangerschap. Enige uitzondering is natuurlijk daargelaten, maar wanneer jouw functie zware fysieke taken vergt, is het belangrijk om rekening te houden met jouw lichaam en dat van jouw baby. Heb je een fysiek zware baan, ga dan in gesprek met jouw werkgever en bekijk of er voor deze negen maanden wellicht een betere functie voor jou te vinden is. Op deze manier kun je gewoon werkzaam blijven binnen het bedrijf tijdens jouw zwangerschap.

Stress

Werken kan altijd veel stress opleveren. Heb jij een drukke baan en hoort stress eigenlijk gewoon bij jouw functie? Dit kan een gezonde zwangerschap flink in de weg staan. Jouw hormonen gaan tijdens deze negen maanden flink op hol. Wanneer je daar nog eens extra stress aan toevoegt, kan dit zorgen voor extra kwaaltjes en problemen tijdens de zwangerschap. Het heeft een negatieve invloed op de groei en ontwikkeling van jouw baby en is ook niet goed voor jouw lichaam en geest.

Stress kun je het beste ten alle tijden uit de weg gaan, maar tijdens de zwangerschap is het nog belangrijker dat jij jouw hoofd koel kunt houden. Blijf jij werken tijdens de zwangerschap? Zorg er dan voor dat werkstress niet de tol eist. Probeer er luchtig in te staan en zorg dat je jouw prioriteiten op een rijtje hebt. Zwanger zijn kom met genoeg spanning en stress van zichzelf, daar hoeven werktaken niets aan bij te dragen.

Thuis werken

Aan het begin van de zwangerschap heb je niet altijd een accuraat beeld van in hoeverre jij in staat bent om te blijven werken. Een goede manier om toch jouw taken te kunnen volbrengen, zonder dat het een negatieve uitwerking heeft op jouw zwangerschap, is door thuis te werken. Wanneer jij door ochtendmisselijkheid echt de deur niet uit kan of tijdens een later stadium van de zwangerschap last krijgt van vervelende kwaaltjes die jouw mobiliteit aantasten, kan het een goede optie zijn om meer thuis te werken. Zo voorkom je de stressvolle werksfeer van het kantoor en kun je werken wanneer jou dat uitkomt. Hoef je in de ochtend echt niet te proberen om zonder duizelingen en misselijkheid te werken, maar heb je 's avonds energie voor tien? Dan is het een goed idee om de optie voor thuiswerken met jouw baas te bespreken. Meervoormamas heeft 7 tips opgesteld voor thuiswerkende vrouwen.

Minder werken

Wil je wel blijven werken, maar merk je dat het je allemaal toch net iets te veel wordt? Dan is het een slimme keuze om minder te werken. Zo blijf je werkzaam tijdens jouw zwangerschap, maar voorkom je dat de werkstress je te veel wordt. Je hebt hierdoor meer tijd om je klaar te stomen op het moederschap en hebt meer tijd om je te ontspannen. Zo kunnen je effectiever werken zonder al te veel last te krijgen van stress.

Taboe

Er ligt nog altijd een behoorlijk taboe op wel of niet blijven werken tijdens de zwangerschap. Tijdens jouw eerste zwangerschap zul je waarschijnlijk gewoon denken dat blijven werken geen probleem is. Maar een zwangerschap heeft toch een behoorlijke lichamelijk en mentale impact. Vrouwen die vroegtijdig stoppen met werken, worden nog vaak beschouwd als zwak. Veel vrouwen willen zichzelf bewijzen en gewoon blijven werken, soms zelf tot het einde van de zwangerschap. Toch doe je er goed aan om je niet te veel aan te trekken van dit taboe. Merk je dat werken echt te veel wordt? Wees dan niet bang om vroegtijdig te stoppen met werken tijdens de zwangerschap. Een gezonde zwangerschap is je uiteindelijk veel meer waard dan een paar maanden werken.

Blijf je werken tijdens de zwangerschap? Dan doe je er goed aan om te weten wat jouw rechten en plichten zijn. Zorg ervoor dat je vroegtijdig contact opneemt met jouw werkgever om samen te bekijken wat de beste optie is voor jou. Wil jij liever thuis werken, minder werken of minder fysiek zware taken verrichten? Zorg ervoor dat je vroegtijdig contact opneemt om de beste planning te maken voor de komende maanden. Vergeet ook niet dat het helemaal geen probleem is om minder te werken of vroegtijdig te stoppen met werk wanneer je zwanger bent.