Hoewel iedere zwangere vrouw verschillend is en elke zwangerschap anders verloopt zijn er zeker overeenkomsten te vinden die alle zwangeren met elkaar delen in de laatste loodjes van hun zwangerschap. Daarom is het leuk om onderstaand lijstje eens te lezen met dingen die je denkt en doet tijdens je uitgerekende datum.

1. Is dit een wee?

Bij elke samentrekking van je buik vraag je je af of dit nu een wee is waarmee de bevalling eindelijk is aangebroken. Zeker als dit je eerste zwangerschap is en je nog nooit weeën hebt gehad kun je je hier erg onzeker over voelen en ben je zeer alert op elk seintje dat je lichaam afgeeft. Ook als dit niet je eerste bevalling is kun je bij elk pijntje denken aan een wee, de wens is immers de vader van de gedachte en je wilt nu zo graag dat de geboorte begint. Maar niet elke kramp is een wee en wees gerust: op het moment dat de echte weeën zich aandienen herken je ze meteen.

2. Kan ik nog wel van huis?

Je vraagt je af of je nog wel van huis kunt want je moet er niet aan denken dat je vliezen ineens breken op een moment waarop je niet thuis bent. Je bent bang een plens vruchtwater te verliezen terwijl je onderweg, bij de supermarkt of op visite bent. Daarom maak je gebruik van verbandmaterialen en heb je altijd een handdoek in je tas zitten voor het geval dat dit gebeurt. Ook ben je er huiverig voor de deur uit te gaan omdat de weeën zich elk moment kunnen aandienen en je dan niet altijd snel weer thuis kunt zijn. Om deze redenen blijf je het liefst maar een beetje rondom huis hangen.

3. Je kunt je vervelen

Inmiddels ben je alweer een tijdje met zwangerschapsverlof, is de babykamer ingericht en zijn alle voorbereidingen voor de bevalling getroffen en/of staat je koffertje om mee naar het ziekenhuis te nemen allang in de gang. Alles van de baby uitzetlijst is in huis. Het grote wachten is nu begonnen en zonder veel afleiding kun je je behoorlijk vervelen en blijven je gedachten maar malen om de geboorte van je kleintje en mag er van jou nu weleens actie plaats gaan vinden.

4. Je stort je op het huishouden

De nesteldrang is nu op zijn hoogtepunt en hoewel je waarschijnlijk elk hoekje van je huis inmiddels hebt gehad blijf je maar poetsen en opruimen omdat je in een schoon en opgeruimd huis je baby ter wereld wilt brengen of hierin thuis wilt komen na de bevalling in het ziekenhuis. Elke avond loop je alles nog even na en staat er geen kopje meer op het aanrecht want de bevalling zou zomaar eens die nacht kunnen beginnen. Deze rituelen voer je uit totdat de bevalling zich eindelijk aankondigt.

5. Je verzorgt je op en top

Tijdens die laatste periode ga je nog snel even naar de kapper en breng je nog een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste en/of de pedicure want je wilt er immers verzorgd uitzien wanneer de bevalling begint en later, tijdens je kraamtijd als een stralende moeder in bed liggen. Zeer waarschijnlijk laat het je tijdens de bevalling helemaal koud hoe je eruit ziet en ben je alleen maar bezig met baren, wat een hele klus is. Eenmaal in je kraambed is het wel een fijn gevoel er zo goed mogelijk uit te zien, al zullen de doorwaakte nachten en het bijkomen van de bevalling heus hun sporen nog nalaten.

6. Je informeert je

Je leest niets liever dan ervaringsverhalen over bevallingen en zoekt informatie over wat je allemaal te wachten kan staan. Praten met andere zwangeren of vrouwen die al bevallen zijn is je favoriete bezigheid omdat dit nou eenmaal hetgeen is waar jouw wereld momenteel om draait. Gelukkig heb je nu ook steeds vaker controles bij je verloskundige of gynaecoloog waar je ook met al je vragen terecht kunt. Verder kun je je verdiepen in ontspanningstechnieken en hiermee gaan oefenen. Daarnaast kan het verstandig zijn om nu alvast te weten wat bij het ziekenhuis van jouw keuze de opties voor pijnbestrijding zijn. Er is een grote kans dat je tijdens de bevalling niet meer zo mondig en assertief bent.